Subvention, subsidie advies

Bouw- & Investeringsprojecten

Duurzaam investeren is de toekomst

Home > Specialismen > Bouw- & Investeringsprojecten > Nieuws Bouw- & Investeringsprojecten > Agrifac Machinery B.V. investeert in duurzame nieuwbouw

Agrifac Machinery B.V. investeert in duurzame nieuwbouw

03 nov 2017 | Gepost door: Niek

Agrifac Machinery, wereldwijd producent in agrarische machines, bouwt een nieuwe fabriek in Steenwijk. Subvention schoof in 2015 bij aan de ontwerptafel en samen met alle betrokken partijen is uiteindelijk het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat behaald. Agrifac stelde namelijk meteen al een belangrijke eis: het gebouw moet zo duurzaam mogelijk worden.

 

Afbeelding: nieuwbouw Agrifac

 

Hoogst haalbare duurzaamheidskeurmerk            

Met de bouw heeft Agrifac grote stappen gezet in haar eigen duurzaamheidsambities. Het ontwerp van het nieuwe gebouw is door certificeringsorganisatie BREEAM beoordeeld met het keurmerk ‘Outstanding’. Dat is het hoogst haalbare niveau en het bedrijf is dan ook de eerste in de sector met zo’n keurmerk. Peter Millenaar, CEO van Agrifac: “We zijn continu bezig om onze producten te laten voldoen aan ons ‘4 e’-concept, dat wil zeggen dat efficiency, economie, ergonomie en ecologie leidend zijn in ons werk. Natuurlijk willen we dan ook dat onze behuizing aan dezelfde voorwaarden voldoet.”

 

Subsidie speelt belangrijke rol

Subsidies spelen een belangrijke rol in het nieuwbouwtraject. Zo heeft Subvention een aanvraag gedaan bij Provincie Overijssel die onlangs is beschikt. Voor het bouwen volgens de BREEAM Outstanding methode ontvangt Agrifac nu vanuit de Provincie een aanzienlijke bijdrage. Niek Gillis, subsidiespecialist in duurzame bouw en investeringsprojecten, is sinds de ontwerpfase betrokken bij het nieuwbouwproject. “Meedenkend in het ontwerpproces zijn er al vroeg de juiste keuzes gemaakt in duurzaamheid, technieken en kosten- en batenanalyses in combinatie met subsidies en duurzaamheidslabels. Voor de asbestsanering bijvoorbeeld: dat ging om meer dan 10.000 m² en daar waren destijds meerdere subsidieregelingen op van toepassing. Die hebben we met succes aangevraagd.”

 

    

 

Energieneutraal bouwen

De wens van Agrifac was om volledig energieneutraal te worden. Vanuit die visie kon Subvention diverse subsidieaanvragen verzorgen. Onder andere voor klimaatinstallaties en verlichtingssystemen, die in aanmerking kwamen voor de EIA, de Energie-Investeringsaftrek. Ook is er meer dan 3.000 m² zonnepanelen geplaatst. Niek Gillis: “Voor de zonnepanelen hebben we met succes de SDE+, Stimulering Duurzame Energie, aangevraagd. En omdat er wordt gebouwd volgens het BREEAM NL-keurmerk, komt Agrifac ook in aanmerking voor de MIA, de Milieu-Investeringsaftrek. Het resultaat: de gehele bouwsom is fiscaal extra aftrekbaar.”

 

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit project of heeft u zelf bouwplannen? Neem vrijblijvend contact met ons op of laat uw gegevens achter. Onze adviseurs denken graag met u mee! 

 

Vestiging Enschede        Vestiging Zwolle          

053 – 434 85 12 038 – 853 13 85