Subvention, subsidie advies

Bouw- & Investeringsprojecten

Duurzaam investeren is de toekomst

Home > Specialismen > Bouw- & Investeringsprojecten > Nieuws Bouw- & Investeringsprojecten > Duurzame kantoorconcepten: dé kantoren van de toekomst

Duurzame kantoorconcepten: dé kantoren van de toekomst

21 apr 2017 | Gepost door: Bob

Duurzame kantoorconcepten zijn inmiddels niet meer weg te denken in de planvorming voor de toekomst. Energieneutraal bouwen wordt immers de standaard. De overheid neemt maatregelen die direct invloed hebben op de markt: de EPC aanscherping, het verplicht stellen van minimaal energielabel C in 2023, duurzaam inkoopbeleid, groene belastingmaatregelen en natuurlijk subsidies.

 

Daarnaast willen vastgoedbeleggers en kantoorgebruikers steeds vaker laten zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij vastgoedpartijen groeit daardoor de behoefte aan duurzame gebouwen om twee redenen:

 

1: voldoen aan behoefte van aandeelhouders;

2: bij duurzame kantoorpanden is het risico op leegstand nu en in de toekomst lager.


Verduurzamen kantoorgebouwen

Het verduurzamen van bestaande gebouwen wordt steeds populairder, omdat dit meestal met een lagere investering realiseerbaar is ten opzichte van nieuwbouw. De overheid stimuleert dit met geldelijke subsidieregelingen en interessante fiscale voordelen. Daarnaast bieden banken interessante (duurzame) financieringsvormen aan voor “groene” beleggingsobjecten.

 

Ter inspiratie: Transformatie Performance Factory Zuid in Enschede

De Performance Factory ontstaat op een bijzondere locatie: het voormalige Polaroid fabrieksterrein, in het hart van Enschede, in de wijk Bothoven en vlakbij het centraal station. In de voormalige fabriek werden voornamelijk zonnebrilglazen en Polaroid Land Camera’s gemaakt. Nu is het gebouw in het bezit van Woningcorporatie Domijn. Domijn werkt samen met de ondernemers en gemeente Enschede om deze unieke locatie te transformeren naar een eigen duurzame huisvesting en een bruisende talentenfabriek. Daarbij richten zij zich op kunst, cultuur, ambacht & ondernemerschap, met onder andere de Stadswerkplaats, Theathermakerij en GLO entertainment Live.

 

Van oud naar nieuw

De hele transformatie bestaat uit een breed pakket van duurzame aspecten. Het oude gebouw bezit een energielabel G met een Energie Index (EI) van 1,84. Door middel van een EPA-U maatwerkadvies, opgesteld door Zienergie, is er inzicht gegeven in de belangrijkste energiebesparende mogelijkheden van het bestaande pand. Het maatwerkadvies geeft inzicht in de mogelijkheden van energiebesparing, de investering die daarvoor nodig is en de terugverdientijden. Uit het advies is gebleken dat na renovatie de Performance Factory een label A bezit met een EI van 0,78. Ambitieuze plannen liggen hieraan ten grondslag.

 
Subsidiabele duurzame aspecten

Door te investeren in laagdrempelige duurzame maatregelen is dit duurzame concept van Domijn tot stand gekomen. Bij deze transformatie worden de volgende maatregelen toegepast:


Ambities waarmaken met subsidie

Door de toepassing van energiebesparende maatregelen kan Domijn gebruikmaken de volgende subsidieregelingen:

De combinatie van het vooraf analyseren van de investeringsplannen en het juist koppelen van de beschikbare regelingen maakt dat subsidies veel meer mogelijkheden kunnen bieden dan u van tevoren inschat. Geldelijke, maar zeker ook fiscale voordelen leveren een grote meerwaarde aan het waarmaken van het duurzame concept.

 

Hoe staat het met uw vastgoed?

Wilt u weten hoe uw vastgoed ervoor staat? Welke subsidiemogelijkheden er voor de energiebesparende maatregelen of zelfs de complete renovatie van uw vastgoed zijn? De specialisten van Subvention adviseren en begeleiden u graag gedurende het hele traject en behalen het maximale subsidieresultaat voor u. Zo wordt ook uw vastgoed toekomstbestendig! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bob van Dijk via 053 - 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.