Subvention, subsidie advies

Bouw- & Investeringsprojecten

Duurzaam investeren is de toekomst

Home > Specialismen > Bouw- & Investeringsprojecten > Nieuws Bouw- & Investeringsprojecten > Kansen voor transformatie en renovatie door dreigende leegstand verzorgingstehuizen

Kansen voor transformatie en renovatie door dreigende leegstand verzorgingstehuizen

14 jul 2017 | Gepost door: Jasper

De afgelopen jaren was het een veelbesproken onderwerp in de media: de gewijzigde regelgevingen in de zorg. Ouderen moeten langer zelfstandig thuis blijven wonen, zo nodig met de juiste zorg en ondersteuning. Dat heeft niet alleen gevolgen in de zorgwereld. Er ontstaan namelijk ook kansen binnen de vastgoedbranche. Verzorgingstehuizen kampen met leegstand, wat ervoor zorgt dat ze in de huidige vorm niet meer in stand te houden zijn. De oplossing wordt steeds vaker gezocht in renovatie en transformatie naar andere woonfuncties.

 

Succesverhaal Habion: “Slopen geen optie”

Een aansprekend succesverhaal is dat van Stichting Habion, eigenaar van ongeveer tachtig verzorgingstehuizen. Verzorgingstehuis De Benring in Voorst kampte door thuiswonende ouderen al jaren met leegloop en leegstand. Het gevolg: 96 onzelfstandige appartementen die nauwelijks werden verhuurd en 18 leegstaande aanleunwoningen. Het in stand houden van het tehuis was op deze manier dan ook niet meer mogelijk. Stichting Habion en de bewoners van Voorst waren het er echter snel over eens: slopen is geen optie. Door de groeiende vergrijzing zijn bestaande gebouwen de komende jaren namelijk hard nodig om betaalbare huisvesting te bieden.

 

Betaalbare woningen voor jong en oud

Dankzij een goede samenwerking tussen de inwoners en Stichting Habion is besloten om het complex op een duurzame manier te renoveren en om te bouwen. Jasper Hiddinga, subsidieadviseur bij Subvention: “De 18 aanleunwoningen zijn getransformeerd naar betaalbare appartementen voor jongeren en in het verzorgingstehuis zijn 66 zelfstandige sociale huurwoningen voor ouderen gerealiseerd. Daarnaast zijn er nog 8 kamers voor kleinschalig groepswonen. De inwoners van Voorst waren actief betrokken bij de invulling van het project en zo heeft het bejaardentehuis letterlijk een tweede jeugd gekregen. Een uniek concept!”

 

Subsidiemogelijkheden

De succesvolle transformatie van De Benring was onder andere mogelijk door de aantrekkelijke subsidiekansen. Vanuit de overheid wordt het realiseren van betaalbare woningen namelijk gestimuleerd met de Regeling Vermindering Verhuurdersheffing (RVV). Subvention, het subsidieadviesbureau dat bij het transformatietraject betrokken was, heeft voor de 84 woningen de regeling met succes aangevraagd.

 

Regeling Vermindering Verhuurdersheffing

Gaat u binnenkort een tehuis of ander pand transformeren of start u een nieuwbouwproject? De RVV is een breed inzetbare regeling die bestaat uit 3 subsidiecategorieën:

 


Door te investeren in duurzame bouw, worden de subsidiemogelijkheden uitgebreid. Zo zijn er op het dak van De Benring 600 zonnepanelen geïnstalleerd, waarvoor met succes de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) is aangevraagd. Andere interessante subsidies bij renovatie, transformatie en nieuwbouw zijn de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) en fiscale subsidies zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA).

 

Welke kansen liggen er voor u?

 

Wilt u weten welke kansen er voor u liggen? Subsidieadviseur Jasper Hiddinga vertelt u graag over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact op via het contactformulier