Subvention, subsidie advies

Duurzame energie

Vandaag werken aan overmorgen

Home > Specialismen > Duurzame energie > Nieuws Duurzame Energie > EIA en MIA 2018 zijn gepubliceerd

EIA en MIA 2018 zijn gepubliceerd

29 dec 2017 | Gepost door: Thijs

Elk jaar worden aan het eind van december twee nieuwe regelingen voor het nieuwe jaar gepubliceerd: de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Milieu Investeringsaftrek (MIA). Met de regelingen wil de overheid het bedrijfsleven stimuleren om te investeren in energiebesparing, duurzame energie en milieuvriendelijke technieken. De EIA en MIA 2018 zijn donderdag 28 december gepubliceerd. We hebben de belangrijkste wijzigingen voor u op een rijtje gezet.

 

Energie Investeringsaftrek (EIA)

De EIA biedt u als ondernemer een fiscaal voordeel als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Denk aan warmtepompsystemen, verlichting- en klimaatbesparingssystemen, HR-glas en warmteterugwinningssystemen. Gemiddeld is dat een voordeel van 13,5%. Daarnaast zorgen de investeringen ook voor een lagere energierekening.

 

Belangrijkste wijzigingen

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen van de EIA 2018 ten opzichte van 2017:

 


Wijzigingen Milieu Investeringsaftrek (MIA)

De MIA stimuleert ondernemers die investeren in duurzame gebouwen en milieuvriendelijke producten en processen. Dankzij de MIA kunt u profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De investeringsaftrek kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag en dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek.

 

Belangrijkste wijzigingen

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen van de MIA 2018 ten opzichte van 2017:

 

  • In 2018 komen de investeringen in duurzame te renoveren of nieuwe gebouwen met een verstrekte groenverklaring (op grond van de Regeling groenprojecten 2016) ten hoogste voor het in de groenverklaring vastgestelde projectvermogen in aanmerking voor de MIA. Daarnaast is een MPG-berekening verplicht.
  • Voor distributiecentra en magazijnen is het relatief eenvoudig de duurzaamheidseisen van de duurzame gebouwen volgens certificeringsschema’s BREEAM-NL, GPR Gebouw en LEED BD+C14 te behalen. Voor deze categorie gebouwen is daarom in de Milieulijst 2018 als aanvullende eis opgenomen dat de isolatie-eisen voor de industriefunctie, genoemd in het Bouwbesluit 2012, gerealiseerd moeten worden.

Blijvende kansen

Net als voorgaande jaren kunnen investeringen in warmtepompen, warmteterugwinninsystemen (uit bijvoorbeeld ventilatielucht of op koelinstallaties), HR-beglazing, isolatie van bestaande gebouwen en energiezuinige (transkritische) koelinstallaties in aanmerking komen voor subsidie. Ook is het in 2018 weer mogelijk om bij een gebouwrenovatie een fiscale subsidie te ontvangen voor de energiebesparende maatregelen die vermeld zijn in het EPA-U Maatwerkadvies.

 

Meer weten?

Ook in 2018 helpen wij u graag om subsidiemogelijkheden optimaal te benutten. Wilt u meer weten over de EIA en MIA? Neem vrijblijvend contact met ons op of laat uw gegevens achter. We denken graag met u mee over de kansen!

 

Vestiging Enschede   
053 – 434 85 12 

 

Vestiging Zwolle                  

038 – 853 13 85