Subvention, subsidie advies

Duurzame energie

Vandaag werken aan overmorgen

Home > Specialismen > Duurzame energie > Landbouwbedrijf benut restwarmte door ORC installatie

Landbouwbedrijf benut restwarmte door ORC installatie

kloosterman.jpg

Sinds 2006 beschikt Landbouwbedrijf Kloosterman uit Nieuweroord over een biogasinstallatie. De installatie van de heer Kloosterman draait op dit moment uitstekend. De biogasproductie is constant en de installatie werkt naar behoren. Net als bij veel biogasinstallaties was het ook voor Landbouwbedrijf Kloosterman een probleem om de restwarmte van de WKK’s optimaal te benutten. Op het bedrijf is namelijk alleen warmte nodig voor het vergistingsproces en ruimteverwarming. Een oplossing voor dit restwarmteprobleem vormt de Tri-O-Gen ORC.

 

Sinds kort is er een techniek beschikbaar die de overtollige thermische energie van WKK’s, zoals bij Landbouwbedrijf Kloosterman, kan omzetten in elektriciteit. Hierdoor ontstaat een oplossing voor het restwarmteprobleem. De geproduceerde stroom kan worden teruggeleverd aan het net en hierdoor wordt de warmte indirect nuttig aangewend. Deze techniek wordt al een aantal jaren gebruikt in grote energiecentrales, maar was tot op heden nog niet rendabel op kleine schaal.

 

Het gaat om de zogenaamde Organic Rankine Cyclus. Dit systeem ontwikkelt door Tri-O-Gen uit Goor zorgt ervoor dat de ruim 400 °C hete uitlaatgassen van de WKK’s in een cilinder worden geleid en middels een warmtewisselaar een werkmedium omzetten in stoom. De stoom wordt vervolgens in een hoogtoeren turbogenerator gebruikt, om elektriciteit op te wekken.

Nadat de stoom door de generator is geleid wordt het teruggekoeld naar een vloeibare vorm en begint het proces opnieuw. Doordat een ORC continue verdampt en condenseert verandert de aanwezige hoeveelheid koelwater niet. Dit komt het onderhoud van de installatie ten goede.

 

Door middel van een ORC is het mogelijk om de restwarmte van de WKK volledig in te zetten voor de opwekking van elektrische energie. Door de inzet van ORC installaties wordt een belangrijk restwarmteprobleem bij biogasinstallaties opgelost. Een dergelijke installatie is nog nergens bij vergelijkbare biogasinstallaties geïnstalleerd en hiermee vormt Landbouwbedrijf Kloosterman het eerste project in Nederland waar een ORC in deze configuratie wordt toegepast.

 

De hoeveelheid opgewekte elektriciteit staat gelijk aan het verbruik van +/- 350 huishoudens. De jaarlijkse CO2-reductie van het project bedraagt ruim 615 ton.

 

Er heeft inmiddels een open dag plaatsgevonden en deze is bezocht door ruim 200 belangstellenden.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Drenthe. Subvention heeft het subsidietraject voor Landbouwbedrijf Kloosterman verzorgt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ramon IJzebrink – Subvention Ommen.