Subvention, subsidie advies

Innovatie

Een sprong voorwaarts

Home > Specialismen > Innovatie > Nieuws Innovatie > Mixed Reality: hype of innovatiekans?

Mixed Reality: hype of innovatiekans?

31 jan 2018 | Gepost door: Freerk Jan

 

De afgelopen jaren stonden bol van de ontwikkelingen rondom Virtual Reality en Augmented Reality. Vrij recent is daar een derde variant aan toegevoegd: Mixed Reality. Wat houdt deze nieuwe ‘reality’ in? En is dit inderdaad een ontwikkeling die weer verder gaat dan de bestaande varianten? Onze ICT-specialist Jeroen Veenhuizen dook dieper in dit onderwerp om de antwoorden boven water te krijgen.

 

Wat is een Mixed Reality?

Ondergedompeld worden in een afgesloten wereld, dat is waar Virtual Reality (VR) op neerkomt. Augmented Reality (AR) gaat nog een stap verder: aan de ‘echte wereld’ om het device heen worden nog extra elementen toegevoegd. De derde variant, Mixed Reality (MR), richt zich op de interacties tussen virtuele componenten. Op die manier kunt u met andere mensen deel uitmaken van een virtuele wereld en hier ook virtuele veranderingen in aanbrengen. Jeroen: ,,Een uitgelezen kans voor de game-industrie, maar vergeet ook zeker niet de mogelijkheden voor technische bedrijven. Tijdens een bezoek aan een gerenommeerde VR-beurs kwam ik bijvoorbeeld al vele producten tegen die ervoor zorgen dat medewerkers digitaal aan een motor konden sleutelen. Op die manier zijn dure praktijkcursussen niet meer nodig.”

 

De hype voorbij

Na een enigszins onzekere start worden zowel VR als AR steeds meer gemeengoed in onze samenleving. Dit ziet u op het gebied van gamesontwikkeling, maar ook steeds meer in de technische sectoren. Mixed Reality brengt deze ontwikkeling weer een stap verder en streeft in die zin de bestaande varianten voorbij. De haalbaarheid laat op dit moment echter nog wel te wensen over. Zo heeft u een headset met lenzen en sensoren nodig om de omgeving in kaart te brengen en te ‘mixen’ in uw virtuele beleving. De twee bedrijven Microsoft HoloLens en Magic Leap zijn echter al wel druk bezig met deze nieuwe ontwikkeling. Zo heeft Microsoft al enkele developer kits (DK’s) beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars en is Magic Leap zelfs de hoogst gewaardeerde startup ooit. De DK’s zetten de deur open naar eigen ontwikkelingen voor uw bedrijf.

 

Toekomstmuziek

Voor MR is de weg naar de consumentenmarkt misschien nog lang, maar hij is al wel degelijk ingeslagen. ,,Het experimentele karakter maakt Mixed Reality een ontwikkeling die voor bedrijven interessant kan zijn om te onderzoeken en op in te zetten via bijvoorbeeld de Unity-engine. De overheid steunt deze ontwikkelactiviteiten met financiële regelingen zoals de WBSO-ICT.”, aldus Jeroen.

 

Meer weten?

Wilt u zelf de mogelijkheden van Mixed Reality onderzoeken of gaat u starten met ontwikkelen? We denken graag met u mee en adviseren u over de bijbehorende subsidiekansen. Neem vrijblijvend contact op via 053 – 434 85 12 of laat uw gegevens achter, dan bellen we u terug!