Subvention, subsidie advies

Innovatie

Een sprong voorwaarts

Home > Specialismen > Innovatie > Projecten Innovatie > Ontwikkeling Glutenvrije Haverpellijn met subsidie

Ontwikkeling Glutenvrije Haverpellijn met subsidie

HaverSubvention.jpg

100% glutenvrij door de hele keten, dat is wat VANDINTER SEMO met de ontwikkeling van een glutenvrije haverpellijn wil bereiken. VANDINTER SEMO BV wil met al haar expertise haver dusdanig telen, oogsten, verwerken en schonen dat haver 100% glutenvrij op de markt kan worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan muesli, glutenvrije stroopwafels of de verwerking tot brood als eindproduct.

 

Innovatieve haverpellijn

VANDINTER SEMO BV wil kunnen garanderen dat glutenvrije haver wordt geoogst conform de genoemde richtlijnen en dat haver ook na verdere verwerking (pellen en schonen) glutenvrij is.

Een innovatief verwerkingsproces met nieuwe, specifiek op haver gerichte pel- en schoningstechnieken om haver glutenvrij te houden moet hieraan bijdragen.

 

Haver glutenvrij oogsten

Het kost meer tijd om haver glutenvrij te telen omdat boeren de percelen regelmatig moeten controleren of tarwe of gerstplanten in het haver gewas staan maar de prijs die ervoor wordt betaald ligt maar liefst 33 tot 43% hoger dan de normale prijs. Per hectare betekent dit ongeveer € 700 - 800 meeropbrengst.

 

2% van de Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van glutenallergie en juicht een dergelijk initiatief voor meer glutenvrije haver op de markt natuurlijk van harte toe. Met name de lokale bakker wil graag meewerken glutenvrij brood op de markt te brengen. Initiatieven die er nu zijn, omdat het maar op beperkte schaal plaatsvindt, zorgen voor een broodprijs van € 4. VANDINTER SEMO streeft naar een vergelijkbare prijs die ook voor tarwe of meergranen brood geldt, wat pas echt iets voor de markt kan betekenen.

 

Ketenintegratie glutenvrije haver

VANDINTER SEMO is betrokken in de hele keten van glutenvrije haver, van zaadschoning tot haverpelling en transport. Door middel van onder andere subsidie vanuit de provincie Groningen is het mogelijk gemaakt om een gedeelte van de kosten te dekken. Met het programma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen wil de provincie Groningen het Groninger midden- en kleinbedrijf stimuleren.

 

Innovatief & duurzaam

Hebt u ook een project dat innovatie en duurzaamheid bevordert in de provincie Groningen? Ook vanuit deze regeling zijn er weer nieuwe subsidiekansen. Neem contact op met Freerk Jan Hoekstra of Ruud Lenderink via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van het contactformulier. Wij bekijken graag vrijblijvend ook uw project op concrete subsidiekansen.