Subvention, subsidie advies

Wonen, Welzijn en Zorg

Midden in de samenleving

Home > Specialismen > Wonen, Welzijn en Zorg > Nieuws Wonen, Welzijn en Zorg > € 10.000 subsidie voor sociale nieuwbouwwoningen

€ 10.000 subsidie voor sociale nieuwbouwwoningen

20 jul 2016 | Gepost door: Frederique

De evaluatie van de verhuurderheffing heeft plaatsgevonden en minister Blok is voornemens enkele wijzigingen door te voeren.

 

Subsidie nieuwbouw

Woningen die in de periode tussen 2017 en 2021 worden gebouwd en een huurprijs hebben onder de eerste aftoppingsgrens, hebben recht op de subsidie. De eerste aftoppingsgrens is een woning met een huurprijs onder de € 586,68 per maand. Deze maatregel moet er voor zorgen dat de woningvoorraad van goedkopere huurwoningen stijgt. Deze subsidie is een korting op de verhuurderheffing die elke woningcorporatie moet afdragen. De subsidie bedraagt € 20.000 per woning in speciale schaarstegebieden en € 10.000 per woning voor de rest van Nederland.

 

Schaarstegebieden

Onder schaarstegebieden wordt verstaan: de gehele provincie Utrecht, het oosten van Noord-Brabant, de Betuwe en de Veluwe in Gelderland, een groot deel van het midden en zuiden van Noord-Holland, en in Zuid-Holland Leiden en Bollenstreek. 

 

Verhoging heffingstarief

Naast de heffingsvermindering nieuwbouw wordt de ‘heffingsvrije voet’ verhoogd van 10 naar 25 woningen. Over de eerste 25 woningen hoeven corporaties geen verhuurdersheffing te betalen. Het tarief verhuurderheffing stijgt met 0,033%-punt (ten opzichte van het geldende tarief van 0,536%).

 

Let op!

De precieze regelingtekst met de voorwaarden zijn nog niet bekend. Nog voor het zomerreces - dat 8 juli begint – zal de Kamer stemmen over de moties rond de verhuurdersheffing. Minister Blok stuurt het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Raad van State en hoopt dat de Kamer dan snel na het reces de wet in behandeling zal nemen, omdat deze per 1 januari 2017 in moet gaan.

 

Meer weten?

 

Wilt u weten wat bovenstaande veranderingen van invloed hebben op uw corporatie? Neem dan contact op met Frederique Lotgerink via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.