Subvention, subsidie advies

Wonen, Welzijn en Zorg

Midden in de samenleving

Home > Specialismen > Wonen, Welzijn en Zorg > Nieuws Wonen, Welzijn en Zorg > Subsidies STEP en RVV voor woningcorporaties raken uitgeput

Subsidies STEP en RVV voor woningcorporaties raken uitgeput

01 feb 2018 | Gepost door: Jasper

Het zijn interessante subsidieregelingen voor woningcorporaties: de STEP, RVV en ISDE. De budgetten van een deel daarvan raken echter uitgeput. In dit artikel zetten we de laatste ontwikkelingen voor u op een rij. 

 

 

 

Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector (STEP)

Met de STEP is er € 395 miljoen subsidie beschikbaar gesteld voor het verbeteren van de energieprestatie van sociale huurwoningen. Hoewel de regeling pas op 31 december 2018 afloopt, is er nog slechts een budget van zo’n € 130 miljoen beschikbaar. Wilt u nog in aanmerking komen voor de STEP-subsidie? Dan is het belangrijk dat u op tijd uw aanvraag indient. Onze verwachting is dat deze trend zich doorzet en dat het aantal aanvragen de komende maanden gaat toenemen. Dat betekent dat de STEP naar verwachting rond juni al is uitgeput.

 

Ons advies: Verduurzamingstrajecten inventariseren

Ons advies is om de verduurzamingstrajecten tot en met 2020 te inventariseren. Reden is namelijk dat alle verduurzamingsprojecten, waarvan de Energie-Index na renovatie is afgemeld (binnen 24 maand na beschikking) voor eind 2020 in aanmerking kunnen komen voor STEP. Aanvragen kan alleen nog dit jaar, zolang er budget is.

 

Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV)

Gaat u investeren in sociale huurwoningen? Wellicht komt u in aanmerking voor de RVV. Door de heffingskorting profiteert u van fiscaal voordeel bij de bouw of verbouw van woningen, de sloop van woningen in krimpgebieden of de transformatie van vastgoed naar woonfunctie. Net als bij de STEP loopt ook het budget van de RVV snel terug. De afgelopen maanden is er € 40 tot € 50 miljoen per maand gereserveerd en er is per 1 februari 2018 nog € 108 miljoen RVV-subsidie beschikbaar. Onze verwachting is dat het budget van de RVV-subsidie toereikend is tot eind maart 2018. Met subsidies van € 10.000,- tot € 25.000,- per woning binnen de vier categorieën van de RVV-subsidie, is het essentieel om tijdig subsidie aan te vragen binnen de geldende voorwaarden. 

 

Belangrijke wijziging RVV

Binnen de categorie 'Transformatie van utiliteit met niet-woonfunctie of onzelfstandige zorgwoningen naar zelfstandige sociale huurwoningen' heeft per 1 januari 2018 een belangrijke wijziging plaatsgevonden. Vanaf 1 januari 2018 dient de huurprijs namelijk onder de eerste aftoppingsgrens (€ 597,30) te liggen.

 

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

De ISDE stimuleert de investeringen in duurzame energie. Bij aankoop van een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachels komt u in aanmerking voor de regeling. Per 1 januari 2018 zijn echter enkele voorwaarden gewijzigd:

 

 

Meer weten?

Graag gaan we met u in gesprek over de toekomstige verduurzamingsplannen en stellen we een agenda op met alle deadlines, zodat u geen subsidie misloopt. Neem vrijblijvend contact op met onze subsidiespecialisten Jasper Hiddinga, Marco Ottink of Frederique Lotgerink Bruinenberg. Dat kan telefonisch via het nummer 053 – 434 85 12 of door gebruik te maken van het contactformulier