Subvention, subsidie advies

Wonen, Welzijn en Zorg

Midden in de samenleving

Home > Specialismen > Wonen, Welzijn en Zorg > Nieuws Wonen, Welzijn en Zorg > Vanaf 29 maart Energie-Index en energielabel gelijk

Vanaf 29 maart Energie-Index en energielabel gelijk

29 mrt 2018 | Gepost door: Frederique

De afgelopen drie jaar is er veel verwarring geweest tussen de Energie-Index (EI) en het energielabel. U heeft dit ongetwijfeld gemerkt. Beide methoden worden gebruikt om de energiezuinigheid van een woning te bepalen. Doordat de EI op 150 parameters is gebaseerd en het energielabel op slechts 10 parameters, wijkt de afgegeven EI vaak af van het verplichte energielabel. Dit terwijl u het energielabel moet overhandigen aan uw huurders bij een mutatie of nieuwbouw.

 

Vanaf 29 maart 2018 is dit verleden tijd. Bij bepaling van de Energie-Index wordt de EI automatisch gekoppeld aan een energieprestatie-indicator. U kunt vanaf dan weer eenduidig communiceren over de EI-klassen, uitgedrukt in label A tot en met G.

 

Onduidelijkheid Energie-Index en energielabel

Voor huurwoningen wordt een Energie-Index vastgesteld, daarmee wordt een deel van de huurpunten op basis van het Woningwaarderingstelsel (WWS) bepaald. In veel gevallen blijkt dat het energielabel niet overeenkomt met de verwachting vanuit de EI. Hier kan maar zo één of zelfs meerdere labelstappen verschil tussen zitten. Zeker wanneer er sprake is van huurverhoging na renovatie, zijn er terecht vraagtekens bij de huurder of de EI juist berekend is en of het label wel klopt.

 

Vanaf 29 maart 2018 worden de EI’s voor woningen met behulp van een tabel automatisch gekoppeld aan energieprestatie-indicatoren (labelletters):

 

Gekoppelde energieprestatie-indicatoren

 

Uw energielabel verbeteren?

Maak nu nog optimaal gebruik van de STEP-subsidie voor verduurzamingstrajecten in 2018, 2019 en 2020. De STEP-regeling loopt pas op 31 december 2018 af, maar er is nog maar beperkt budget beschikbaar. De verwachting is dat het budget in juni 2018 is uitgeput. De hoogste tijd dus om uw verduurzamingstrajecten snel in kaart te brengen en acties uit te zetten om uw STEP-subsidie nog te reserveren.

 

Inventariseer nu uw verduurzamingstrajecten tot en met 2020. Alle verduurzamingsprojecten waarvan de vernieuwde Energie-Index is afgemeld vóór het einde van 2020 komen namelijk nog in aanmerking voor subsidie, mits er budget is natuurlijk.

 

Meer weten?

We komen graag met u in gesprek over de toekomstige verduurzamingsplannen. We stellen een agenda voor u op met alle deadlines, zodat u geen subsidie misloopt.

 

Neem vrijblijvend contact op met onze subsidiespecialisten Marco Ottink, Frederique Lotgerink Bruinenberg of Jasper Hiddinga. Dat kan telefonisch via het nummer 053 – 434 85 12 of door gebruik te maken van het contactformulier.