3 maart 2025, 13:00■Aangepast 3 maart 2025, 15:23
De openstellingsronde 2025 voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) loopt van 7 oktober 2025 tot en met 6 november 2025. Het budget voor 2025 is € 8 miljard. Als het volledige budget wordt aangevraagd en ingezet levert dit naar verwachting een CO2-besparing van 4,7 megaton op in 2030.
Openstelling 2025 SDE++
De SDE++ is open voor aanvragen van 7 oktober 2025 tot en met 6 november 2025. De SDE++ 2025 verloopt in vijf fasen. Projecten met een lagere subsidie per ton vermeden CO2 kunnen zo eerder indienen en dus eerder aan bod komen. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Als er op een dag meer aanvragen binnenkomen dan er budget beschikbaar is, worden de aanvragen van die dag gerangschikt op basis van de subsidie-intensiteit.
Nieuwe subsidiemogelijkheden in 2025
In 2025 zijn er enkele nieuwe subsidiemogelijkheden. Om beter in te spelen op uitdagingen zoals netcongestie, worden bepaalde technieken extra gestimuleerd. Dit jaar komen onder andere de volgende investeringen in aanmerking voor subsidie:
- Verticale zonnepanelen: Deze panelen wekken over de dag verspreid energie op en zorgen daardoor voor minder piekbelasting op het net.
- Direct Air Capture (DAC): Installaties die CO2 uit de lucht afvangen, bijvoorbeeld voor gebruik in de glastuinbouw.
- Terugwinning van waterstof uit restafval: Dit maakt hergebruik van waterstof mogelijk, wat bijdraagt aan een duurzamere industrie.
- Elektrische boilers: Specifiek voor gebruik buiten de piekuren om belasting van het stroomnet te verminderen.
Welke technieken verdwijnen?
Niet alle technologieën blijven gesubsidieerd omdat hier geen subsidieaanvragen voor zijn gedaan in de afgelopen jaren. Deze categorieën komen niet meer terug in 2025:
- Energieopwekking via osmose.
- Daglichtkassen.
- Waterkrachtinstallaties met een verval van 50 cm of meer.
- Ultradiepe geothermie.
- Ketels op B-hout.
Voor welke categorieën kan ik SDE++ aanvragen?
Hernieuwbare elektriciteit
- Water
- Wind
- Zon
Hernieuwbare warmte (WKK)
- Biomassa
- Compostering champost
- Zonthermie
Hernieuwbaar gas
- Biomassa
CO2-arme warmte
- Aquatermie
- Zon-PVT-panelen met warmtepomp
- Elektrische boiler
- Restwarmte
- Industriële warmtepomp
- Lucht-waterwarmtepomp
CO2-arme productie
- CO2-afvang en -opslag
- CO2-afvang en -gebruik
- Geavanceerde hernieuwbare brandstoffen
- Waterstof door elektrolyse
Toekomst onzeker: SDE++ mogelijk niet open in 2026
De toekomst van de SDE++-regeling is onzeker. De minister heeft de Tweede Kamer laten weten dat de SDE++ in 2026 mogelijk niet wordt opengesteld vanwege een tekort aan financiële middelen. De begrotingsreserve is de afgelopen jaren gedaald en door de lage stroomprijzen neemt de subsidie-uitgave toe. Voor de zomer van 2025 gaat de minister hierover een definitief besluit nemen.
Mis geen subsidienieuws! Zodra de SDE++ wordt gepubliceerd, werken we dit artikel bij. Hou onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
SDE++ subsidie aanvragen?
Met de onzekerheid over 2026 is het verstandig om in 2025 nog gebruik te maken van de SDE++. Heb je plannen voor duurzame energieproductie of CO2-reductie? Dan is dit hét moment om je aanvraag voor te bereiden. Onze subsidieadviseurs hebben veel ervaring met SDE-aanvragen en helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op met Wilco Ruitenberg via 038 – 853 13 85 of Jasper van Benthem via 053 – 434 85 12. Je kunt ook gebruikmaken van ons contactformulier.