Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

6 december 2021, 10:16Aangepast 6 december 2021, 10:18

Eerder dit jaar publiceerde de EU het Digital Europe Program. Het Digital Europe Program moet de kloof tussen het onderzoek naar digitale technologieën en de toepassing ervan te dichten en de onderzoeksresultaten op de markt te brengen. Het doel daarvan is het herstel van de economie versnellen en de digitale transformatie van Europa te stimuleren. Dit programma zal bestaan uit een aantal tenders voor een specifiek onderwerp of specifieke innovatie gericht op digitalisering en ICT-innovaties binnen de EU.

Welke ICT- innovaties komen in aanmerking voor subsidie?

Het Digital Europe Program omvat een totale pot van € 7,6 miljard. Het programma maakt deel uit van een langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021 tot en met 2027. Het programma verstrekt financiering en stimuleert innovaties voor projecten op vijf cruciale gebieden. We bespreken ze hieronder puntsgewijs.

Supercomputers en Quantum computing (€ 2,2 miljard)

 • De supercomputer- en gegevensverwerkingscapaciteiten van de EU opbouwen en versterken door tegen 2022/2023 supercomputers van wereldklasse te kopen (met een capaciteit van ten minste een miljard berekeningen per seconde).
 • De toegankelijkheid vergroten en het gebruik van supercomputing verbreden in gebieden van algemeen belang zoals gezondheid, milieu en veiligheid, en in de industrie voor het mkb.

Kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence & Machine Learning) (€ 2,1 miljard)

 • Investeringen in het gebruik van kunstmatige intelligentie door bedrijven en overheden.
 • Opzetten van Europees Datacenter en veilige toegang tot en opslag van grote datasets en betrouwbare en energiezuinige cloudinfrastructuur te vergemakkelijken.
 • Versterken en ondersteunen van bestaande faciliteiten voor het testen en experimenteren met kunstmatige intelligentie op gebieden zoals gezondheid en mobiliteit in de lidstaten en hun samenwerking aanmoedigen.

Cyber Security (€ 1,6 miljard)

 • Versterking van de coördinatie op het gebied van cyberbeveiliging tussen instrumenten en gegevensinfrastructuren van de lidstaten.
 • Ondersteuning van de brede inzet van de cyberbeveiligingscapaciteiten in de hele economie.

Verbeteren van geavanceerde digitale vaardigheden (€ 580 miljoen)

 • Ondersteunen van het ontwerp en de levering van gespecialiseerde lesprogramma’s en stages voor de toekomstige experts op belangrijke capaciteitsgebieden zoals data en AI, cyberbeveiliging en Quantum Computing.
 • Ondersteunen en bijscholing van het bestaande personeelsbestand van midden en kleinbedrijven door middel van korte trainingen die de nieuwste ontwikkelingen op belangrijke capaciteitsgebieden weerspiegelen.

Stimuleren van breed gebruik van digitale technologieën in de hele economie en samenleving (€ 1,1 miljard)

 • Ondersteuning van implementaties met een grote impact op gebieden van algemeen belang, zoals gezondheid (aangevuld met het EU4Health-programma), Green Deal, slimme gemeenschappen en de culturele sector.
 • Opbouwen en versterken van het netwerk van Europese digitale-innovatiehubs, met als doel een hub in elke regio te hebben, om bedrijven te helpen profiteren van digitale kansen.
 • Ondersteunen van de invoering van geavanceerde digitale en aanverwante technologieën door de industrie, met name kleine en middelgrote ondernemingen.
 • Ondersteunen van Europese overheidsdiensten en de industrie om geavanceerde digitale technologieën (zoals blockchain) in te zetten en er toegang toe te krijgen en vertrouwen op te bouwen in de digitale transformatie.

Wie komen er in aanmerking voor het Digital Europe Program?

De eerste tender tot het indienen van voorstellen gaat binnenkort open voor de opzet en uitrol van het netwerk van de European Digital Innovation Hub (EDIH). Deze hubs zullen particuliere bedrijven, waaronder het mkb, startups en de publieke sector ondersteunen bij hun digitale transformatie. Verdere tenders zullen begin 2022 worden gepubliceerd. Subvention houdt dit nauwlettend in de gaten.

Jouw subsidiekansen in beeld?

Wil jij starten met een digitale innovatie? Of wil je weten wat de concrete mogelijkheden voor jouw onderneming zijn? Neem contact op met Freerk Jan Hoekstra via 06 – 16 47 67 18 voor een vrijblijvend en kosteloos verkenningsgesprek. Je kunt ook gebruikmaken van ons contactformulier.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan Freerk JanMijn subsidievraag