Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

3 april 2023, 08:49Aangepast 6 april 2023, 12:20

Investeringen in klimaatadaptatie, duurzame bouwmaterialen en circulaire woningen komen in aanmerking voor subsidie met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Per investering is een aftrekpercentage (27%, 36% of 45%) en specifieke voorwaarden vermeld in de Milieulijst. Subsidieaanvragen kunnen het hele jaar worden ingediend. Het budget voor 2023 is € 192 miljoen.

Hoe ziet de MIA eruit?

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteer je van een investeringsaftrek op de aanschaf van milieuvriendelijke investeringen. De MIA is dus een korting op de te betalen winstbelasting die woningcorporaties en ondernemers jaarlijks afdragen, tot 11,61% netto van de investeringskosten. In de jaarlijks gereviseerde Milieulijst staan meer dan 300 bedrijfsmiddelen die voor subsidie in aanmerking komen. Enkele voorbeelden van circulaire bouwmaterialen zijn:

  • Circulaire gevels
  • Circulaire keukens
  • Circulaire wand- of vloerpanelen
  • Circulaire binnendeuren

In 2023 komen investeringen in circulaire woningen wederom voor MIA-subsidie in aanmerking. Het subsidievoordeel wordt berekend over het investeringsbedrag, waarbij er getoetst moet worden of er voldoende steunruimte is om het volledige subsidiebedrag te claimen.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

  • Toepassing van duurzaam hout
  • De berekende milieuprestatie is maximaal € 0,5049 per m2 bvo per jaar.
  • Het gebouw voldoet aan één van de drie onderstaande materiaalvoorschriften:
    • Het gebouw bestaat op volumebasis voor tenminste 50% uit hernieuwbare grondstoffen, uitgaande van het totale volume exclusief fundatie en installaties.
    • Het gebouw bestaat op volumebasis voor tenminste 25% uit hergebruikte bouwproducten, uitgaande van het totale volume exclusief fundatie en installaties.
    • Het gebouw bestaat op volumebasis voor tenminste 25% uit demontabele én herbruikbare bouwproducten, uitgaande van het totale volume exclusief fundatie en installaties.
  • Een GPR of BREEAM-NL assessor dient het ontwerp binnen drie maanden na aanvraag subsidie te toetsen in een rapportage. Na realisatie volgt er een opleverrapportage door de assessor.
  • Van de woning of het woongebouw wordt gedurende de gehele levensduur een actuele rapportage of dataset (materialenpaspoort) beschikbaar gesteld, welke inzicht geeft in alle toegepaste elementen en componenten, inclusief informatie over de demontabiliteit, de mogelijkheden voor hergebruik en recycling.

Er zijn nog aanvullende voorwaarden gericht op kennisdeling.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Voor het realiseren van een circulaire woning wordt maximaal 45% MIA toegekend, ofwel tot 11,61% subsidie over de in aanmerking komende investeringskosten (afgezet tegen 25,8% winstbelasting).

De subsidie mag vanwege Europese staatssteunregels niet hoger zijn dan een percentage van de berekende meerkosten. Om dit inzichtelijk te maken is het opstellen van een referentie-berekening voor een vergelijkbare, traditioneel gebouwde woning (volgens eisen Bouwbesluit) vereist. Voor grote ondernemingen geldt dat de subsidie maximaal 40% is van de berekende meerkosten. Voor het mkb- en kleinbedrijf is dit respectievelijk 50% en 60% van de berekende meerkosten.

Hoe wordt mijn aanvraag beoordeeld?

De subsidie wordt aangevraagd op basis van een opdrachtverstrekking en het daaruit blijkende investeringsbedrag. Voor de verantwoording zijn aanvullende gegevens vereist, waaronder de assessmentrapportages en de meerkostenberekening.

Waarom subsidie voor circulaire woningen?

De overheid heeft als doelstelling om in 2050 100% circulair te zijn. Onder ander circulaire woningen en gebouwen moeten bijdragen aan het:

  • beschermen van de materiaalvoorraden, door materiaalgebruik te verminderen en bij materiaalgebruik zoveel mogelijk gebruik te maken van hernieuwbare grondstoffen (zoals hout)
  • beschermen van het milieu, door een strengere eis op de berekende milieuprestatie (MPG). De MPG-score geeft inzicht in de duurzaamheid van het materiaalgebruik.
  • beschermen van de bestaande waarde, door losmaakbaar te bouwen zodat materialen opnieuw hergebruikt kunnen worden, of op een hoogwaardige manier gerecycled.

De technische voorwaarden voor een circulaire woning zien toe op deze doelstellingen.

MIA aanvragen?

Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw project? Neem dan contact op met Wouter Berghuis of jouw subsidieadviseur via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.

We zijn benieuwd naar jouw ambities en denken graag met je mee.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan WouterMijn subsidievraag