Deze TSE-subsidie is een regeling voor industriële bedrijven die ondersteuning zoeken bij het uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken van een innovatief pilot- of demonstratieproject. Of voor onderzoeken die de haalbaarheid van een project in uitontwikkelde technologie in kaart brengt.
Deze subsidie is op basis van ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’. Dit betekent dat aanvragen behandeld worden op volgorde van binnenkomst.
Het doel van deze TSE-regeling is het ondersteunen van onderzoeken die bijdragen aan het kosteneffectief reduceren van CO₂-emissies in 2030 in de industrie. Daarnaast worden ook studies gesteund die al vóór 2030 kunnen bijdragen aan het reduceren van CO₂ in de industrie.
Haalbaarheidsstudie
Deze studie wordt uitgevoerd voorafgaand aan een pilotproject (experimentele ontwikkeling). In het pilotproject wordt een innovatieve CO₂-verminderende techniek getest onder echte omstandigheden. De techniek moet vernieuwend zijn vergeleken met de internationale stand van de onderzoek en techniek. De subsidie richt zich op het onderzoek voorafgaand aan het project.
De haalbaarheidsstudie helpt de aanvrager bij de besluitvorming over het voortzetten van het pilotproject. In het onderzoek wordt de haalbaarheid van het pilotproject onderzocht:
Een haalbaarheidsstudie kan als voorbereiding dienen op een DEI+ project.
Milieustudie
Een milieustudie is een studie die niet onder onderzoek en ontwikkeling vallen. Bij een milieustudie is de vraag of investeringen nodig zijn om een hoger niveau van milieubescherming te halen.
Een milieu-investering kan bijvoorbeeld een demonstratieproject zijn, waarbij de eindgebruiker investeert in een voor Nederland nieuwe techniek. Het kan ook de voorbereiding zijn op een investering in een uitontwikkelde techniek. Een milieustudie helpt bedrijven om een keuze te maken tussen verschillende investeringsmogelijkheden.
Een milieustudie kan als voorbereiding dienen op een VEKI-project.
Vergelijkbare studie
Vergelijkbare studies zijn ook ter voorbereiding op milieu-investeringen in een demonstratieproject zoals studies naar geacanceerde biobrandstoffen, CCUS, of proejcten waarin een adnere partij het milieuvoordeel krijgt dan de partij die investering wil doen. Een vergelijkbare studie kan ook als voorbereiding dienen voor projecten met een uitontwikkelde technologie, die niet onder een milieustudie vallen.
Een subsidieaanvraag binnen de TSE Industrie Studies moet aansluiting vinden bij één van de onderstaande programmalijnen.
Voor alle programmalijnen (behalve 4. CCUS) geldt dat de aanvrager maximaal 50% subsidie ontvangt over de subsidiabele kosten. Middelgrote bedrijven ontvangen 10% extra subsidie en kleine bedrijven ontvangen 20% extra subsidie. De maximale subsidie per project is in 2023 verhoogt, en bedraagt € 2.000.000. Met uitzondering van vergelijkbare studies, deze hebben een maximale subsidie van €200.000.
De subsidiehoogte hangt af van de kosten van de studie. Er gelden een aantal algemene regels voor het bepalen van de subsidiabele kosten.
Meer informatie over de openstelling van de TSE Industrie Studies in 2023.
Jouw verduurzaming of innovatie vooruithelpen? We regelen de optimale combinatie van geldelijke subsidies, fiscale regelingen en bijzondere financieringen voor jouw bedrijf of investering. Subvention neemt subsidietrajecten uit handen, van eenmanszaken en mkb’ers tot multinationals.
Jij focust op je werk, dan zorgen wij voor:
Onze adviseurs hebben zowel kennis van jouw branche als de subsidiewereld.
Subvention regelt het subsidietraject van A tot Z, ook het natraject.
We werken volgens no cure no pay of op uurbasis. Je weet vooraf waar je aan toe bent.