Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

26 mei 2023, 09:14Aangepast 26 mei 2023, 10:27

Ben je een ondernemer en heb je ideeën voor het opzetten van een gebiedsgerichte fieldlab? Ga je innoveren voor een duurzame en toekomstbestendige landbouw in een samenwerkingsverband? Dan zijn er subsidiemogelijkheden! De eerste openstelling loopt van 1 juni tot en met 13 juli 2023.

Wie kan subsidie aanvragen?

Subsidie aanvragen kan als operationele groep. Een operationele groep is een samenwerkingsverband dat deel uitmaakt van een Europees Innovatiepartnerschap voor de productiviteit en duurzaamheid in de landbouw (EIP).

Het samenwerkingsverband bestaat uit minimaal één actieve landbouwer en één of meer deelnemers zoals partijen in de agrofoodketen, mkb-bedrijven, leden van producentengroeperingen, coöperaties of brancheorganisaties, procesbegeleiders, adviseurs, kennis- en onderwijsinstellingen.

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

Projecten die bestaan uit het ontwikkelen van innovatieve initiatieven die bijdragen aan de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige landbouw en de uitwisseling van kennis hierover, komen in aanmerking voor subsidie. Te ondersteunen projecten moeten zijn gericht op één van de volgende categorieën:

 • Het behouden van jonge landbouwers en het aantrekken van potentiële jonge landbouwers om te kiezen voor het agrarisch ondernemerschap (a).
 • Het minder toepassen van het verwijderen van een deel van de staart bij biggen in de varkenshouderij en naar aanleiding hiervan het opdoen van ervaring voor het opstellen van een nieuwe ecoregeling (b).
 • Het uitwerken van een ontwerp voor het opzetten van een gebiedsgerichte fieldlab (c).
 • Het ontwikkelen van andere innovaties die bijdragen aan de Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor toekomstige boeren. Enkele Innovatiethema’s hiervan zijn (d):
  • Duurzame toegevoegde waardeketens
  • Nieuwe technologieën in de landbouw
  • Gebiedsgerichte samenwerking
  • Sectorale initiatieven

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De eerste aanvraagperiode loopt van 1 juni tot en met 13 juli 2023 en heeft betrekking op de categorieën c (gebiedsgerichte fieldlabs) en d (andere innovaties).

De hoogte van de subsidie varieert per categorie en bedraagt minimaal € 125.000 en maximaal € 500.000. In totaal is een budget van € 8.075.000 te verdelen. Voor categorie c is het budget € 4.000.000 en voor categorie d € 4.075.000.  Bedragen worden verdeeld op basis van rangschikking aan de hand van diverse criteria. De hoogst scorende aanvragen krijgen dus subsidie.

Subsidie aanvragen?

Ben je benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw onderneming? Neem dan contact op met subsidieadviseurs Agrarisch Marco Laarman, Martijn Drent of Wilco Ruitenberg via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Marco

Ook interessant