Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

23 juli 2020, 08:19Aangepast 17 november 2021, 14:50

Waar in de akkerbouw vooral de droogte veel vraagt van gewas en boer, heeft de intensieve veehouderij vooral last van hoge temperaturen die we de afgelopen zomers hadden. Bij het ontwerp van veel stallen in Nederland is simpelweg geen rekening gehouden met meerdere hittegolven per jaar en temperaturen van 40 graden. Gelukkig zijn er steeds meer manieren om op een energiezuinige manier een stal te koelen. Om de investering in deze technieken toegankelijk te maken kan er soms subsidie voor aangevraagd worden. We sommen hieronder de belangrijkste technieken op die in aanmerking komen voor subsidie.

Nevelkoeling

Nevelkoeling wordt ook wel ‘adiabatische luchtkoeling’ genoemd. Dit is een effectieve, eenvoudige en energiezuinige manier om de lucht in de stal te koelen. Daarnaast kan nevelkoeling gebruikt worden om de aangezogen ventilatielucht af te koelen voordat deze de stal ingaat. Nevelkoeling die werkt op hoge druk kan in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Ventilatie

Door de ventilatie in een stal te optimaliseren en vernieuwen kan het binnenklimaat al een stuk verbeteren. Hoewel op de extreem hete dagen alleen ventileren niet altijd voldoende is om het ideale binnenklimaat te creëren, kan ventilatie wel net het verschil maken. Ventilatie moet een bepaalde efficiëntienorm halen zodat het voldoet aan de eisen van de Energie-investeringsaftrek.

Warmteterugwinning (WTW)

Bij een warmteterugwinningsinstallatie wordt logischerwijs meestal gedacht aan verwarmen. Echter kan hetzelfde systeem ook zorgen voor koeling van de ingaande lucht. Als er namelijk koele schone lucht een stal ingeblazen wordt, moet er ook lucht uit. Wanneer deze uitgaande lucht kouder is dan de ingaande lucht, kan deze lagere temperatuur in een WTW overgedragen worden aan de ingaande lucht. Als de toegepaste luchtbehandelingskast een rendement heeft van 78% komt deze in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek.

Warmtepomp

Een warmtepomp wordt steeds vaker toegepast om stallen te verwarmen. Het is een efficiënte, elektrische methode. Zeker als je de benodigde stroom kan opwekken met je eigen zonnepanelen is een warmtepomp een interessante optie. De meeste warmtepompen hebben ook de mogelijkheid te koelen, waardoor er maar één installatie nodig is voor koelen en verwarmen. Bij installaties die werken met een grondbron werkt dit het meest efficiënt. Op het grootste deel van de warmtepompen kan de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aangevraagd worden. In sommige gevallen kan het interessanter zijn Energie-investeringsaftrek aan te vragen. Laat je hier van tevoren dus goed over adviseren!

Isoleren

Nog beter dan koelen is natuurlijk zorgen dat de stal minder snel opwarmt. Isoleren kan hierbij een belangrijke rol spelen. Isolatie is misschien wel de meest efficiënte manier van klimaatbeheersing! Bij het bouwen van een nieuwe stal is het relatief eenvoudig te zorgen voor een goede isolatiewaarde en zijn de meerkosten te overzien. Een bestaande stal isoleren is vaak duurder, maar als de isolatiewaarde voldoende toeneemt kan ook hier Energie-investeringsaftrek voor aangevraagd worden.

Benieuwd naar de beste mogelijkheden voor jouw situatie? 

Graag beoordelen we gezamenlijk met jou welke toepassingen, technieken en bijbehorende subsidiemogelijkheden de beste zijn voor jouw situatie. Neem vrijblijvend contact op met een van de subsidieadviseurs Agrarisch: Marco Laarman of Wilco Ruitenberg. Dat kan via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Wilco

Ook interessant