Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

5 augustus 2019, 12:27Aangepast 23 augustus 2019, 08:05

De subsidieregeling voor investeringen in kalverstallen is de gehele maand september (2019) open. Het gaat hierbij om subsidie voor welzijnsvriendelijke vloeren (een roostervloer voorzien van indrukbare toplaag) en ammoniak reducerende systemen. In het laatste geval gaat het om erkende systemen conform de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV), zoals luchtwassers.

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

  • Aanschaf en installatie van een nieuw ammoniak reducerend apparaat of nieuwe welzijnsvriendelijke stalvloer.
  • Aanschaf van nieuwe roostervloeren.
  • Het laten infrezen van bestaande roostervloeren.

Eerder aangekondigde verplichtingen voor welzijnsvloeren blijven tot op heden uit in wetgeving. Er is niet bekend welke subsidiemogelijkheden of wetgeving er na 2019 komt voor welzijnsvloeren.

Wanneer is de openstelling van de regeling investeringen in kalverstallen?

Deze subsidieregeling is open van 1 tot en met 30 september 2019.

Hoeveel subsidie kan ik ontvangen?

De subsidie bedraagt 40% van de aanschaf- en installatiekosten. Voor ammoniak reducerende systemen geldt een maximale bijdrage van € 100.000. Voor welzijnsvriendelijke vloeren geldt geen maximumbedrag.

Hoeveel budget is beschikbaar?

Het budget voor 2018 en 2019 samen is € 12,5 miljoen voor welzijnsvriendelijke vloeren en € 7,5 miljoen voor ammoniak reducerende systemen. Voor beide categorieën is in 2019 nog ongeveer € 3,75 miljoen beschikbaar. Het budget voor welzijnsvriendelijke vloeren werd in 2018 overschreven. De verwachting is dat dit in de 2019 weer gebeurt. Rangschikking gaat in dat geval een rol spelen.

Belangrijke voorwaarden voor investeringen in kalverstallen

Indien je in aanmerking wilt komen voor deze subsidieregeling moet je rekening houden met een aantal belangrijke voorwaarden:

  • De aanschaf van welzijnsvriendelijke stalvloeren of ammoniak reducerende systemen vindt plaats na de datum van indiening van de aanvraag.
  • De betaling, levering en installatie van welzijnsvriendelijke stalvloeren vinden plaats binnen twee jaar na de datum van subsidieverlening.
  • De betaling, levering en installatie van de ammoniak reducerende systemen vinden plaats binnen drie jaar na de datum van subsidieverlening.
  • Voor de aanschaf- en installatiekosten worden geen andere subsidies ontvangen.

Rangschikking van de subsidieaanvraag

Voor deze subsidieregeling wordt gewerkt met rangschikking voor aanvragen. Hieronder lichten we deze per onderdeel toe.

Welzijnsvloeren: De minister rangschikt een aanvraag voor subsidie hoger naarmate de vleeskalverenhouder meer stalplaatsen heeft, een hoger percentage van het aantal stalplaatsen een welzijnsvriendelijke stalvloer krijgt en als sprake is van renovatie van een bestaande stal in tegenstelling tot nieuwbouw.

Ammoniak reducerende systemen: De minister rangschikt een aanvraag voor subsidie hoger naarmate de vleeskalverenhouder meer stalplaatsen heeft, een hoger percentage van ammoniakreductie wordt bereikt en in een groter deel van het bedrijf deze ammoniakreductie wordt bereikt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over deze subsidieregeling voor de kalversector? Neem vrijblijvend contact op met subsidieadviseur Agrarisch Marco Laarman via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van het contactformulier.

Lees hier hoe maatschap Gerards in 2018 al gebruik maakte van de subsidieregeling voor kalverstallen. Marco Laarman verzorgde destijds de subsidieaanvraag.
Stel jouw subsidievraag aan Marco Mijn subsidievraag

Ook interessant