Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

3 januari 2024, 16:24Aangepast 3 januari 2024, 16:34

Ben je van plan te investeren in klimaatadaptatie, duurzame bouwmaterialen of circulaire woningen? Dan is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor 2024 jouw kans om te profiteren van aantrekkelijke subsidies. De Milieulijst 2024 bevat een breed scala aan bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor aftrekpercentages van 27%, 36% of zelfs 45%.

Voor het jaar 2024 is het budget € 192 miljoen voor de MIA, terwijl voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) een bedrag van € 25 miljoen beschikbaar is, wat overeenkomt met het budget van het voorgaande jaar.

Wijzigingen Milieulijst 2024

 • Van de Milieulijst zijn 108 bedrijfsmiddelen verwijderd, terwijl de voorwaarden voor investeringen in 112 andere bedrijfsmiddelen zijn aangepast.
 • Daarnaast zijn er 6 nieuwe bedrijfsmiddelen aan de lijst toegevoegd, waarmee de focus op innovatieve en duurzame investeringen wordt benadrukt in 2024.
 • Verder zijn Europese regels over staatssteun ook een belangrijke reden voor het schrappen van veel bedrijfsmiddelen.

MIA voor circulaire woningen in 2024

In 2024 komen investeringen in circulaire woningen wederom voor MIA-subsidie in aanmerking. Het subsidievoordeel wordt berekend over het investeringsbedrag, waarbij getoetst wordt of er voldoende steunruimte is om het volledige subsidiebedrag te claimen.

De grootste wijzigingen is de aangepaste MPG-score op basis van vierkante meters en woningtype. Ook de berekening van het netto subsidievoordeel is gewijzigd.

De voorwaarden van 2024:

 • Het gebouw voldoet aan één van de drie onderstaande materiaalvoorschriften:
  • Het gebouw bestaat op volumebasis voor tenminste 50% uit hernieuwbare grondstoffen, uitgaande van het totale volume exclusief fundatie en installaties.
  • Het gebouw bestaat op volumebasis voor tenminste 25% uit hergebruikte bouwproducten, uitgaande van het totale volume exclusief fundatie en installaties.
  • Het gebouw bestaat op volumebasis voor tenminste 50% uit demontabele bouwproducten, uitgaande van het totale volume exclusief fundatie en installaties.
 • De MPG-normering is per type woning, eengezinswoning (EGW) of meergezinswoning (MGW), en oppervlakte:
  • EGW < 90 m2: ten hoogste € 0,40 per m2 bvo
  • EGW > 90 m2: ten hoogste € 0,38 per m2 bvo
  • MGW < 55 m2: ten hoogste € 0,50 per m2 bvo
  • MGW > 55 m2: ten hoogste € 0,40 per m2 bvo
   Daarbij komt dat als de verrekenfactor voor warmtepompen in de NMD van kracht is, bovenstaande MPG-eisen worden verlaagd met € 0,1 m2 per jaar.
 • Het energieverbruik in kWh per m2 per jaar (BENG 2) moet ten minste 10% lager zijn dan vereist op basis van bouwbesluit 2012. Deze moet dus lager zijn dan 27 kWh/m2.jr bij EGW en 45 kWh/m2.jr bij MGW. Zie onderstaande tabel.
 • Een GPR of BREEAM-NL assessor dient het ontwerp binnen drie maanden na aanvraag subsidie te toetsen in een rapportage. Na realisatie volgt er een opleverrapportage door de assessor.
 • Toepassing van duurzaam hout.
 • Van de woning of het woongebouw wordt gedurende de gehele levensduur een actuele rapportage of dataset (materialenpaspoort) bijgehouden.
Tabel energieverbruik Grondgebonden woningen / EGW Woongebouwen / MGW
Energieverbruik eis BENG 2 (bouwbesluit) ≤ 30 kWh/m2.jr ≤ 50 kWh/m2.jr
Energieverbruik subsidie-eis ≤ 27 kWh/m2.jr ≤ 45 kWh/m2.jr

 

Wat is het subsidievoordeel?

De MIA-subsidie is minimaal 30% (in plaats van 40% in 2023), voor de in aanmerking komende kosten en kan oplopen tot 50% voor kleine ondernemingen. Dit is dus afhankelijk van de grootte van de organisatie.

Meer weten over circulair bouwen?

Milieu-investeringsaftrek 2024 aanvragen?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor subsidie voor jouw organisatie? Of heb je vragen over circulair bouwen? Neem dan vrijblijvend contact op met adviseurs Frederique Lotgerink Bruinenberg (woningbouw) of Jasper van Benthem (utiliteitsbouw) via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Jasper

Ook interessant