Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

1 december 2020, 15:55Aangepast 21 januari 2021, 15:01

Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuwe methodiek voor de bepaling van de energieprestatie van gebouwen: NTA 8800. Dit heeft gevolgen voor projecten waarvoor subsidie is aangevraagd of verleend, bijvoorbeeld STEP-subsidie en RVV Verduurzaming. De nieuwe indeling voor energielabelklassen laat zien wat de wijziging betekent voor jouw subsidieaanvraag.

De Energie-Index is vervallen per 1 januari 2021, wat betekent dit voor mijn STEP-subsidie of RVV Verduurzaming?

Alle subsidieaanvragen binnen de STEP of de RVV Verduurzaming, die ingediend zijn vóór 1 juli 2020, zijn gebaseerd op de Energie-Index voor renovatie én de (verwachte) Energie-Index na renovatie. Ook wel bekend als het Nader Voorschrift. Nadat een onderhoudsproject is afgerond, moet je de definitieve Energie-Index laten bepalen voor het vaststellen van de STEP of RVV Verduurzaming. Vanaf 1 januari 2021 moet dit volgens de dan geldende methodiek NTA 8800.

Wat betekent dit voor mijn subsidieaanvragen?

Afhankelijk van de subsidieregeling moet je de Energie-Index na renovatie afmelden:

  • Na de dagtekening van de verleningsbeschikking van de STEP-subsidie, moet je binnen 24 maanden de Energie-Index na renovatie afmelden.
  • Na de indiendatum van de RVV Verduurzaming, moet je binnen 36 maanden de Energie-Index na renovatie afmelden.

Oplevering na 1 januari 2021

De kans bestaat dat uitvoering van onderhoudsprojecten waarvoor STEP of RVV Verduurzaming is verleend, niet gereed waren vóór 1 januari 2021. Na 1 januari 2021 bepaal je de energieprestatie van de woning volgens de NTA 8800. Maar omdat de NTA 8800 niet met de bepaling van de Energie-Index (Nader Voorschrift) te vergelijken is, komt er een overgang voor de Energie-Index bij lopende onderhoudsprojecten. De RVO heeft daarom de softwareleveranciers, waaronder Vabi, verzocht de huidige versie volgens het Nader Voorschrift voor het bepalen van een Energie-Index te behouden. Vabi gaat daarom in ieder geval de Stand Alone versie of de module Assets Energie overeind houden.

Vanaf 1 januari 2021 moet je de energieprestatie van de woning dus volgens twee methoden afmelden:

  1. Afmelden volgens de huidige methodiek (als overgangsregeling). Op deze manier kan de RVO de subsidievaststelling op correcte wijze afhandelen.
  2. Afmelden volgens de NTA 8800. Let op, pas op dit moment wordt er een nieuw energielabel gegenereerd die 10 jaar geldig is. Dit energielabel heb je nodig voor onder andere de bepaling van de WWS-punten.

Subsidieaanvragen vanaf 1 januari 2021

Voor alle subsidieregelingen die openen na 1 januari 2021 en gebaseerd zijn op de energieprestatie van een woning geldt: inspecteren en afmelden volgens de NTA 8800. Voor de RVV Verduurzaming zijn energielabels met een opnamedatum vanaf 1 juli 2020 geldig voor een aanvraag mits bepaald volgens de NTA 8800. Dit geldt voor RVV-aanvragen tussen 1 juli en 1 oktober 2021. Bij aanvragen na 1 oktober 2021 mag de opnamedatum niet ouder zijn dan zes maanden.

Voorstel labelklassen NTA 8800

Met het vervangen van de Energie-Index voor de nieuwe bepalingsmethode volgens de NTA 8800, wijzigt ook de indicator: het energielabel. Bij de inijking heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) zoveel mogelijk rekening gehouden met één belangrijk criterium: zo min mogelijk verschuivingen binnen de huidige energielabels. Of dit daadwerkelijk zo gaat zijn betwijfelen we. De verwachting is dat bijna 50% een of meer labelklassen gaat afwijken ten opzichte van nu. In onderstaande tabel zetten wij de belangrijke feiten voor jou op een rij:

  • De uitkomst van een EPA-inspectie van een woning resulteert in een nieuwe indicator: EP-2. De uitkomst wordt weergegeven in kWh/m2.
  • Huurprijzen voor woningen volgens weergegeven WWS-punten (woningwaarderingsstelsel) in de tabel.
  • De RVV Verduurzaming vanaf 2021 wordt bepaald op basis van onderstaande tabel.

NTA8800 energie-index energielabel
 

Meer weten?

Wil jij weten wat de nieuwe bepalingsmethodiek voor de energieprestatie van gebouwen voor jouw projecten of organisatie betekent? Neem dan contact op met Jasper Hiddinga via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Marco

Ook interessant