Subsidie voor de verduurzaming van bouwmaterieel
Om de stikstofproblemen in Nederland aan te pakken introduceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een jaarlijks terugkerende subsidieregeling om werktuigen in de bouw te verduurzamen. Met de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) kun je met subsidie emissieloos bouwmaterieel kopen of ombouwen, zoals graaf- en heimachines, betonmixers en bouwaggregaten, en nog veel meer.
De SSEB stimuleert bedrijven in de bouwsector hun bouwmaterieel te verduurzamen. De regeling bestaat uit drie onderdelen:
Doelstelling van de SSEB is dat de bouw in 2030 60% minder stikstof en 0,4 megaton minder CO2 uitstoot. De subsidie is gericht op bedrijven in de bouwsector, specifiek zijn dit bedrijven met SBI-code 39, 41, 42, 43, 4941, 50201, 7712, 7732 of 7739.
De SSEB bestaat uit drie onderdelen: aanschafsubsidie, retrofitsubsidie en innovatiesubsidie.
Voor de aanschaf van een emissieloos bouwwerktuig of hulpfunctie bedraagt de subsidie maximaal 14% (voor mkb’ers maximaal 19%) van de meerkosten ten opzichte van een gangbaar alternatief, met een maximum van € 300.000 per bouwmachine
Bij de ombouw van een werktuig bedraagt de subsidie minimaal 14% en maximaal 30% (voor mkb’ers minimaal 14% tot maximaal 45%) van de netto investeringskosten van de maatregelen om de emissie terug te dringen.
Voor experimentele ontwikkeling bedraagt het subsidiepercentage 25% van de subsidiabele kosten (35% voor het mkb). Voorbeelden hiervan zijn kosten van personeel, apparatuur, gebouwen en de ontwikkeling van prototypes.
De subsidie kan met 15% worden verhoogd als het project bijdraagt aan brede verspreiding van de resultaten, of als er sprake is van samenwerking tussen ondernemers, of tussen een onderneming en één of meer organisaties voor onderzoek en kennisdeling.
Voor haalbaarheidsstudies is het subsidiepercentage 50% (60% voor het mkb) van alle gemaakte onderzoekskosten met een maximum van € 50.000 subsidie per project.
Meer weten over de openstelling van 2025?
De aanschafsubsidie, retrofitsubsidie en de subsidieregeling voor haalbaarheidsstudies bieden in 2025 opnieuw subsidiekansen. Gezien de beperkte budgetten en de grote mate van interesse is het van belang een aanvraag goed voor te bereiden en snel in te dienen.
De SSEB sluit nauw aan bij de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET). Bedrijven die een emissieloos materieel aanschaffen en niet in aanmerking komen voor de SSEB komen mogelijk wel in aanmerking voor AanZET-subsidie en andersom.
Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem dan contact op met subsidieadviseur Martijn Drent via 06 – 10 27 66 60, Jasper van Benthem via 06 – 25 03 80 86 of maak gebruik van ons contactformulier.
Jouw verduurzaming of innovatie vooruithelpen? We regelen de optimale combinatie van geldelijke subsidies, fiscale regelingen en bijzondere financieringen voor jouw bedrijf of investering. Subvention neemt subsidietrajecten uit handen, van eenmanszaken en mkb’ers tot multinationals.
Jij focust op je werk, dan zorgen wij voor:
Onze adviseurs hebben zowel kennis van jouw branche als de subsidiewereld.
Subvention regelt het subsidietraject van A tot Z, ook het natraject.
We maken vooraf duidelijke prijsafspraken, zo weet je altijd waar je aan toe bent.
Filter hier op jouw branche(s):
Vastgoed Industrie AgrarischJasper van Benthem is specialist op gebied van vastgoed en helpt je graag bij jouw subsidiekansen.
Maarten Wassing is specialist op gebied van industrie en helpt je graag bij jouw subsidiekansen.
Martijn Drent is specialist op gebied van landbouw en helpt je graag bij jouw subsidiekansen.