Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

3 maart 2022, 14:39Aangepast 3 maart 2022, 14:40

Daar lijkt het wel op. In het coalitieakkoord werd de afschaffing van de verhuurderheffing per 1 januari 2023 aangekondigd. Voor de corporatiesector is de afschaffing van deze heffing – € 1,8 miljard per jaar – uiteraard ontzettend welkom en geeft het investeringsruimte voor de primaire taak: de sociale woningbouw.

Maar op de website van de RVO wordt nu vermeld dat nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten die in 2022, maar ná 5 augustus worden opgeleverd al niet meer in aanmerking komen voor de Regeling Vermindering Verhuurderheffing (RVV).

Regeling-Vermindering-Verhuurderheffing-RVV-nieuwbouw-in-2022

Afschaffing van de verhuurderheffing toch pas in 2023 aan de orde?

Corporaties ontvangen uitsluitend een definitieve investeringsverklaring (DIV) als je de verantwoording voor de subsidie vóór 5 augustus indient. Voor de goede orde, een DIV is noodzakelijk om de verhuurdersheffing te kunnen verminderen.

Als subsidieadviseur bij Subvention bevreemdt het mij dat corporaties wel verhuurderheffing over 2022 moeten afdragen, maar dat de subsidieregeling en het ministerie er niet in voorzien dat alle aangemelde projecten die dit jaar nog worden opgeleverd voor vermindering in aanmerking komen.

Klaar in augustus of een normaal oud en nieuw?

Elke opgeleverde nieuwbouwwoning is maximaal € 25.000 aan vermindering waard. Wie gaat de corporaties helpen om ook de RVV voor de periode na 5 augustus verzilverd te krijgen? Wordt het mogelijk gemaakt om deze DIV met terugwerkende kracht toe te passen (carry back)?

Gaat Aedes voor haar leden deze uitdaging aan met het Ministerie van Binnenlandse Zaken? En neemt het ministerie haar verantwoordelijkheid? Wordt dit opgenomen in het wetsvoorstel dat nog moet worden goedgekeurd? Veel vragen. Er zijn nog miljoenen te besparen voor de corporaties.

Voorlopig moeten we het doen met de deadline van 5 augustus, dan wel de aangiftedatum van 1 oktober. Een vroeg oud en nieuw voor de RVV.

Volgens mij eindigt een jaar op 31 december (met vuurwerk) en is het ministerie aan zet om hier voor de RVV geen uitzondering op te maken.

Jouw subsidiekansen?

Wil je weten wat dit betekent voor de subsidiekansen voor jouw corporatie? Mis niets via onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn of Twitter.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Marco

Ook interessant