Vier circulaire woongebouwen met een volledig CLT-bouwconcept zijn opgeleverd voor Stichting Woonwaard in Alkmaar. Subvention heeft het subsidietraject van ontwerp tot en met oplevering begeleid.
Circulaire bouw met massief hout (CLT)
Voor vier circulaire woongebouwen van Stichting Woonwaard heeft Subvention het subsidietraject verzorgd binnen de regeling MIA/Vamil. De woongebouwen zijn gerealiseerd door De Groot Vroomshoop die gebruikmaakt van een Cross Laminated Timber, CLT-bouwconcept.
Het project De Klamp bestaat uit 59 sociale huurwoningen die zijn gebouwd van massief hout (CLT). De MIA/VAMIL subsidie is toegekend doordat:
- De MPG-score van de gebouwen onder de 0,5 ligt (de norm is 0,8).
- Gebruik wordt gemaakt van duurzaam geproduceerd hout.
- Toepassing van verschillende biobased materialen.
- Én er in grote mate circulair gebouwd is.
Quote: “De warme uitstraling van het massieve hout zorgt voor een prachtig gebouw waar je graag wilt wonen. Dat dit door subsidies zelfs mogelijk wordt voor sociale huur, is extra bijzonder.”
Wouter Berghuis – subsidieadviseur Woningcorporaties
Opleverinspectie voor vaststelling subsidie
Vanuit Subvention was Wouter Berghuis aanwezig bij de opleverinspectie uitgevoerd door Manuel Schoonveld van Cleanfield Duurzaamheid & Advies.
Een opleverinspectie door een GPR of BREEAM-NL assessor is vereist voor een subsidietraject binnen de meldcode voor circulaire gebouwen in de MIA/VAMIL regeling. Hierin wordt getoetst of het gerealiseerde gebouw overeenkomt met het eerder getoetste ontwerp of dat er eventuele afwijkingen worden geconstateerd.
Bij de opleverinspectie kwam aan bod dat er andere zonnepanelen zijn geplaatst dan aangenomen en dat er zonweringen waren geplaatst die niet in de MPG-berekening waren opgenomen. Een kleine correctie in de MPG-berekeningen was daarom nodig.
Wouter Berghuis over de inspectie: “De inspectie vond plaats op 13 juli 2023. Het was een interessante ervaring om hierbij aanwezig te zijn. Het belang van en gevoel bij bepaalde voorwaarden wordt hiermee duidelijker, tastbaarder. Net zoals het bezoeken van een opgeleverd bouwproject het subsidieadvies tastbaarder maakt. Het is een fantastisch project om daarvoor uitgekozen te hebben.”
Subsidie voor circulaire woningen
Door het claimen van de fiscale subsidie MIA/Vamil voor Stichting Woonwaard, komt een significant deel van de meerkosten voor subsidie in aanmerking. Dit maakt het voor corporaties mogelijk om hoge ambities waar te maken. Bekijk ook een onze andere artikelen over circulaire woningen:
- Subsidie helpt Vivare bij pilot voor circulaire woningen
- Circulaire ambities met woonconcepten voor Koopmans Bouwgroep
- Subsidie voor circulaire woningen in 2023
Hieronder vindt je nog een impressie van het circulair woningbouwproject van woningcorporatie Woonwaard in Alkmaar.
Samenwerkingspartners
- De Groot Vroomshoop – Aannemer
- Cleanfield Duurzaamheid & Advies – BREAAM/GPR-assessor
Over Woonwaard
Woonwaard verhuurt 14.500 woningen in de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Woonwaard staat voor betaalbaar wonen, in een huis dat bij de huurder past, in een buurt die bevalt, nu en in de toekomst. Woonwaard heeft haar visie vertaald in een moderne, procesgerichte organisatie en werkt samen met de huurders en (keten)partners aan maatschappelijke doelen.
Subsidie voor circulaire woningen aanvragen?
Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor circulair bouwen? Neem contact op met Wouter Berghuis via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.