Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

5 juli 2023, 12:35Aangepast 10 juli 2023, 13:02

Om stilstand van de bouw door de veranderde economische omstandigheden te voorkomen, kondigde de Rijksoverheid de Startbouwimpuls (SBI) aan. Bouwprojecten die planologisch ver genoeg zijn, maar nog niet gestart vanwege gestegen rente of bouwkosten, komen in aanmerking.

De deadline voor het indienen van de aanvraag door gemeenten is 1 oktober 2023. Om inzicht te krijgen in de projecten is er een vrijblijvend verzoek van de overheid om de projecten wel eerder te melden via de Groslijst. Dit kunnen alle projectbetrokkenen doen. 

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden van de Startbouwimpuls?

Om aanspraak te kunnen maken op de Startbouwimpuls dienen projecten te voldoen aan de volgende randvoorwaarden:

 • Het project start uiterlijk in 2024 of 2025.
 • Oplevering volgt uiterlijk 36 maanden na start bouw (2027/2028).
 • Het gaat om permanente bouw. Transformatie mag ook als het voldoet aan nieuwbouweisen.
 • 50% betaalbare woningen binnen het project;
  • Sociale huurwoningen
  • Middeldure huurwoningen van € 750 tot € 1.000 per maand (WBS-puntensysteem)
  • Betaalbare koopwoningen van maximaal €355.000 (jaarlijks geïndexeerd via CPI-index)
 • Alle projectbetrokkenen (ontwikkelaars, woningcorporaties) onderschrijven de aanvraag.
 • Er is juridische zekerheid over het startmoment van de bouw, bijvoorbeeld een onherroepelijk bestemmingsplan.

Hoe kun je de SBI inzetten?

 De gemeente kan de SBI op verschillende manieren inzetten om een bouwproject vlot te trekken, voorbeelden zijn:

 • De gemeente neemt taken, bijvoorbeeld de aanleg van de openbare ruimte, over van de ontwikkelaar of de woningcorporatie op voorwaarde van een tijdige start van de bouw.
 • De gemeente geeft korting op het kostenverhaal, verkoop publieke grond of (bouw)leges die de ontwikkelaar of woningcorporatie moet betalen op voorwaarde van een tijdige start van de bouw.

TIP: Zoek in het bedenken en uitwerken van oplossingen ook de samenwerking met andere gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars en gebruik de versnellingstafels. De tafels brengen marktpartijen, woningcorporaties en overheden bij elkaar om kennis en expertise uit te wisselen en samen te zoeken naar lokale of regionale oplossingen voor knelpunten. Subvention kan ook helpen door onze kennis en ons netwerk.

Groslijst

De overheid wil een goed en volledig inzicht krijgen in de projecten en de daaraan gekoppelde vragen. Daarom is de Groslijst in het leven geroepen. Anders dan bij een aanvraag voor de SBI, waarbij de gemeente altijd de indienende partij is, mag de Groslijst ingevuld worden door alle partijen: gemeenten, woningcorporaties, marktpartijen etc. Deze lijst wordt door het ministerie gebruikt om de behoefte vast te stellen en de beoordelingslijst en randvoorwaarden aan te scherpen. Het is niet verplicht om de lijst in te vullen, maar wordt wel aangeraden omdat dit document belangrijke input geeft voor het vaststellen van de voorwaarden en criteria. Deadline voor het indienen van projecten op deze lijst is 21 juli 2023.

Subsidie aanvragen?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Neem contact op met Frederique Lotgerink Bruinenberg of jouw subsidieadviseur via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Frederique

Ook interessant