Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

5 juli 2023, 14:53Aangepast 6 juli 2023, 12:20

De Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen, ook wel bekend als de flexwoningenregeling, is een initiatief van de Nederlandse overheid om de bouw en transformatie van flexibele en transformatiewoningen te stimuleren. De regeling moet het tekort aan betaalbare woningen aanpakken en voorzien in de behoefte aan flexibele en snel te realiseren huisvesting.

De voorwaarden voor 2023 zijn nog niet definitief vastgesteld, maar de verwachting is dat de regeling rond 15 september opengaat.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden van de flexwoningenregeling?

Met de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen hoopt de overheid het aanbod van betaalbare woningen te vergroten en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Daarnaast draagt het bij aan het efficiënter benutten van bestaande gebouwen en het stimuleren van duurzame woningbouw. De belangrijkste voorwaarden hierbij zijn:

  • De woningen zijn minimaal 10 jaar beschikbaar (dit mag ook inclusief een eventuele herplaatsing, dus 5+5 jaar mag ook).
  • De koppeling met 1/3 statushouders is komen te vervallen, dit is geen verplichting meer.
  • De bijdrage per woning is € 7.800 euro is (lager dan in 2022).
  • Het Ministerie van Binnenlandse Zaken wil serieuzere concretere plannen aangevraagd zien zodat de regeling ook echt voor snelheid zorgt. Aanvragen worden daarop strikter behandeld.
  • De regeling werkt met tranches die vier keer per jaar open gaan. Als je project nu nog niet concreet genoeg is, hoef je dus niet lang te wachten op een nieuwe tranche. In 2023 zou de regeling naar verwachting op 15 september en 1 november open gaan.
  • De regeling is niet te combineren is met de Regeling Huisvesting Aandachtsgroepen (RHA) op huisniveau. Je mag wel binnen hetzelfde project zowel de RHA als de flexwoningenregeling aanvragen, maar niet beide voor hetzelfde huis. Subvention helpt je bij de beste combinatie van regelingen.
Voorbeeld: Stel je flexproject van 50 woningen kent 25 woningen voor aandachtsgroepen en 25 ‘reguliere’ flexwoningen. Je kunt dan voor de eerstgenoemde 25 woningen de RHA aanvragen de andere 25 woningen in aanmerking laten komen voor de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen.

De voorwaarden voor 2023 zijn nog niet definitief vastgesteld. Houd onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Subsidie aanvragen?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Neem contact op met Wouter Berghuis of jouw subsidieadviseur via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier

Stel jouw subsidievraag aan WouterMijn subsidievraag

Ook interessant