Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Duurzame energie in de industrie: transitie naar een groene toekomst

De overgang naar duurzame energie is cruciaal voor de industrie. Deze transitie richt zich op het vervangen van fossiele brandstoffen door hernieuwbare bronnen, met een speciale nadruk op industriële processen waarbij warmte en koude een centrale rol spelen.

Waarom duurzame energie relevant is

Duurzame energie biedt niet alleen milieuvriendelijke alternatieven, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen en verhoogde efficiëntie. Het vermindert CO2-uitstoot en draagt bij aan een duurzame toekomst. De stimulering van duurzame energie is daarom een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse overheid ten aanzien van de energietransitie. Zowel in het verbruik, als in het opwekken ervan.

Richtlijnen uit wetgeving

In het Klimaatakkoord is het streven 70% hernieuwbare elektriciteit van de totale elektriciteitsproductie in 2030. Daarnaast spraken de lidstaten van de EU met elkaar af dat in 2030 minimaal 32% van de in de EU opgewekte energie (elektriciteit, gas en warmte) duurzaam moet zijn opgewekt.

Belangrijke stappen die Nederland wil zetten zijn:

  • Zuiniger omgaan met energie.
  • Van elektriciteit uit kolen naar elektriciteit uit zon en wind.
  • Van warmte uit aardgas naar duurzame warmte, zoals aardwarmte, restwarmte en groene waterstof.
  • Omwonenden betrekken door ze de kans te bieden om mee te denken over of mede-eigenaar te worden van lokale energieprojecten.
  • Energieprojecten op een slimme manier inpassen in de omgeving en het landschap.

De industrie is verantwoordelijk voor meer dan 30% van de totale energievraag in Nederland. Het Klimaatakkoord heeft dus grote gevolgen voor de industrie. Subvention merkt dan ook dat de energietransitie bij klanten en subsidieverstrekkers een hot topic is.

Mogelijke toepassingen van duurzame energie in de industrie

Verspilling van energie of restwarmte is verleden tijd. Door grote buffers, nieuwe technieken om warmte op te waarderen en de overstap naar alternatieve bronnen, krijgen bedrijven nieuwe inzichten in hoe fabrieken efficiënter kunnen werken. Toepassingen zoals warmtepompen, geothermie en restwarmtebenutting spelen hierbij een belangrijke rol.

Hieronder zetten we steeds vaker toegepaste energiesystemen op een rij die kunnen leiden tot hogere efficiëntie en lagere energiekosten.

1. Procesoptimalisatie

Lean manufacturing: Eliminatie van verspilling in productieprocessen. Efficiënter omgaan met materialen en energie kan het verbruik aanzienlijk verminderen.

Procesautomatisering: Geavanceerde automatiseringssystemen optimaliseren processen en minimaliseren energieverliezen door nauwkeurige controle.

2. Warmteterugwinning

Warmtewisselaars: Hergebruik van warmte uit industriële processen om andere delen van het productieproces te verwarmen, waardoor de energiebehoefte afneemt.

Warmtepompen: Benutten van omgevingswarmte of afvalwarmte uit productieprocessen om gebouwen of processen te verwarmen.

3. Isolatie en geavanceerde materialen

Isolatie van leidingen en apparatuur: Goede isolatie vermindert warmteverlies en verbetert de energie-efficiëntie.

Geavanceerde materialen: Het gebruik van materialen met hoge thermische efficiëntie kan de energievraag voor verwarming en koeling verminderen.

4. Efficiënte motoren en apparatuur

Hoogrendementsmotoren: Gebruik van energie-efficiënte motoren en aandrijvingen verlaagt het elektriciteitsverbruik aanzienlijk.

Variabele snelheidsaandrijvingen (VSD): Aanpassing van motorsnelheid aan de vraag bespaart energie in processen met variërende belasting.

5. Energiebeheer en monitoring

Energiebeheersystemen (EMS): Geavanceerde software monitort en analyseert real-time energieverbruik, identificeert en corrigeert inefficiënties snel.

Slimme meters: Gedetailleerde gegevens over energieverbruik helpen bij het identificeren van besparingsmogelijkheden.

6. Accu’s en energieopslag

Lithium-ion batterijen: Hoge energiedichtheid en efficiëntie. Ze vangen pieken in energieverbruik op en slaan energie van hernieuwbare bronnen op.

Integratie met het elektriciteitsnet: Opslagsystemen leveren energie terug aan het net tijdens piekuren, wat bijdraagt aan netstabiliteit en extra inkomsten genereert.

7. Waterstofproductie en -inzetbaarheid

Elektrolyse: Splitsen van water in waterstof en zuurstof door middel van elektriciteit. Bij gebruik van hernieuwbare elektriciteit spreken we van groene waterstof.

Gebruik van waterstof: Als brandstof voor industriële processen ter vervanging van fossiele brandstoffen of voor middellange termijn energieopslag.

Voorbeelden van duurzame energieprojecten

Subvention helpt veel bedrijven en ondernemers met duurzame energieprojecten. Klik op de foto voor meer informatie over het project:

Energie-efficiëntie met warmtepomp bij Rouveen Kaasspecialiteiten

Subsidies voor duurzame energie

Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

Stimuleert de productie van duurzame energie door financiële ondersteuning te bieden.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Belastingvoordeel voor investeringen in energiebesparende technieken en duurzame energie.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Belastingvoordeel voor investeringen in milieuvriendelijke technieken.

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Voor innovatieve projecten die bijdragen aan CO2-reductie.

Versnelde Klimaatinvesteringen in de industrie (VEKI)

Voor investeringen die op korte termijn leiden tot een aanzienlijke CO2-reductie in industriële processen

Subsidie aanvragen voor duurzame energie?

Ga je investeren in duurzame energie? Of wil je meer weten over de subsidiekansen en bijbehorende voorwaarden? Neem dan contact op met Niek Gillis of Noël Verberg via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van onderstaande formulier. Zij hebben als subsidiespecialisten veel ervaring met duurzame energieprojecten en kunnen je alles vertellen over de kansen en aandachtspunten.

Vraag naar jouw subsidiemogelijkheden

 

Bel 038 – 853 13 85 of maak gebruik van het contactformulier.

 

Deel deze pagina op:
Jouw subsidiemogelijkheden binnen 1 minuut in beeld? Doe de subsidiescan