Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Waarom duurzaam bouwen?

Strengere wetgeving, toenemende kosten, maatschappelijke druk en toekomstbestendigheid maken duurzaam bouwen relevanter. In Nederland is de gebouwde omgeving verantwoordelijk voor ongeveer 40% van het totale energieverbruik en 14% van de totale CO2-uitstoot. Daarnaast verbruikt de bouwsector zo’n 50% van de grondstoffen en genereert 30% van het afval (cijfers van CBS). Deze cijfers benadrukken de urgentie van duurzaam bouwen als essentiële pijler voor het bereiken van nationale milieudoelstellingen.

De voordelen van duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen gaat verder dan het minimaliseren van de negatieve impact op het milieu. Het biedt voordeel in de vorm van lagere operationele kosten, verbeterde energie-efficiëntie, verhoogde marktwaarde en een betere werkomgeving voor de gebruikers. Daarnaast kan een duurzaam pand bijdragen aan je imago en zelfs helpen te voldoen aan EU-wetgeving zoals de CSRD.

Duurzaam bouwen speelt ook een cruciale rol bij het bevorderen van een veerkrachtige en toekomstbestendige samenleving, wat essentieel is in relatie tot ontwikkelingen op gebied van maatschappij en klimaat.

Subsidie voor duurzaam bouwen

Duurzaam bouwen kan op verschillende niveaus. Integrale duurzame gebouwen kunnen met een duurzaamheidslabel in aanmerking komen voor fiscale Milieu-investeringsaftrek of via een EPA-U maatwerkadvies voor Energie-investeringsaftrek. Daarnaast komen individuele componenten zoals warmtepompen, zonnepanelen of specifieke isolatiemaatregelen in aanmerking voor geldelijke of fiscale subsidie.

Hieronder vind je de drie meest toegepaste sporen en hun subsidiemogelijkheden:

Circulair bouwen

Circulair bouwen richt zich op hernieuwbaarheid, hergebruik en demontabiliteit van materialen. Het doel is een zo laag mogelijke emissie van broeikasgassen en milieu-impact door materialen zoveel mogelijk her te gebruiken.

Voordelen Nadelen
Fiscale voordelen door Milieu-investeringsaftrek. Initiële hogere kosten in vergelijking met traditionele bouw.
Lagere certificeringskosten dan BREEAM en GPR Gebouw. Logistieke uitdagingen bij het verkrijgen en gebruiken van secundaire materialen.
Toekomstbestendigheid en veerkracht. Vereiste kennis en vaardigheden van architecten en aannemers.

 

Alles over circulair bouwen

Duurzaam bouwen volgens BREEAM-NL

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Deze methode beoordeelt projecten op integrale duurzaamheid. BREEAM helpt ook te voldoen aan EU-wetgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en draagt bij aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.

Voordelen Nadelen
Verhoogt imago en reputatie als duurzaam gebouw. Hoge certificeringskosten.
Financieel voordeel door lagere exploitatiekosten en subsidies. Strenge eisen en complexe beoordeling.
Hogere marktwaarde en aantrekkelijkheid voor investeerders. Vereist de betrokkenheid van meerdere partijen tijdens het bouwproces.

 

Alles over BREEAM

Duurzaam bouwen volgens GPR Gebouw

GPR Gebouw is een Nederlandse methodiek voor het meten en beoordelen van duurzaamheidsprestaties van gebouwen. Deze methodiek is praktisch en toegankelijk en kan gebruikt worden in verschillende fasen van het bouwproces.

Voordelen Nadelen
Gebruiksvriendelijk en praktisch voor niet-gespecialiseerde professionals. Beperkte internationale erkenning.
Lokale relevantie door rekening te houden met specifieke omstandigheden en regelgeving. Mogelijke subjectiviteit in beoordelingen.
Stimuleert continue verbetering van duurzaamheidsprestaties. Minder uitgebreide beoordeling dan andere keurmerken.

 

Alles over GPR Gebouw

Meer weten?

Klik door op het spoor wat bij jou past en krijg antwoord op de volgende vragen:

  • Wat houdt het in?
  • Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?
  • Hoeveel bedraagt het subsidievoordeel?
  • Hoe ziet een praktijkvoorbeeld eruit?
  • Wat zijn de voor- en nadelen?

Zelf aan de slag met duurzaam bouwen?

Wil je meer weten over de subsidiekansen voor duurzame bouw en bijbehorende voorwaarden? Neem dan contact op met Ruud Lenderink of Jasper van Benthem via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier. Zij hebben als subsidiespecialisten al veel ervaring met bouwprojecten en kunnen je alles over de kansen en aandachtspunten vertellen.

Deel deze pagina op:
Mis geen subsidie, ontvang tweemaandelijks onze nieuwsbrief. Inschrijven