Dé specialiteit van Ratiocomm is het draadloos ophalen en verwerken van meetgegevens uit handzame meetapparatuur zoals glucose- en trombosemeters. Deze meters worden ook wel POCT-meters genoemd (Point Of Care Testing). De app van Ratiocomm koppelt elk merk en type POCT-meter aan de digitale dossiers van bijvoorbeeld de huisarts of de trombosedienst. Via dezelfde app krijgt de patiënt ook weer keurig een medisch advies. Dat kan heel divers zijn, van een nieuw doseerschema tot begeleiding bij een ingreep of opname in het ziekenhuis. Kostenbesparend, veilig, maar vooral gemakkelijk voor de patiënt.
De Trombosezorg App
De Trombosezorg App van Ratiocomm is het eerste ‘product’ dat nu beschikbaar is voor de markt. Wat maakt de app zo bijzonder? In de eerste plaats het gebruiksgemak. Daarnaast telt vooral het unieke vermogen van de app om in de keten volledig samen te werken en te koppelen. Maar de app functioneert ook ‘stand alone’, met onder andere een eigen medicatiefunctionaliteit en een doseeralgoritme. Bijzondere features in de app bieden unieke oplossingen. Identificatie met biometrie en standaard beveiligd berichtenverkeer zijn hiervan voorbeelden. Want veiligheid en privacy gaan boven alles.
Een volgende stap is dat de app door machine-learning zichzelf slimmer maakt en individuele factoren meeneemt in de beoordeling. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke factoren, voeding, andere meetwaarden en ziektebeelden, lichamelijke conditie, mate van beweging, roken en de interactie van andere medicijnen op de stollingstijd. De app kan vervolgens een doseerschema voorstellen aan de medicus in plaats van dat de medicus alles invult.
WBSO-subsidie voor R&D
De ontwikkeling van een innovatieve app zoals de Trombosezorg App levert vaak technische problemen en uitdagingen op. Ontwikkelaars zijn veel tijd kwijt met het uitzoeken en ontwikkelen van nieuwe oplossingen. Dit maakt de ontwikkeling van de app duur en risicovol voor Ratiocomm.
De overheid biedt via de WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kostenverlaging aan ondernemers die nieuwe producten of programmatuur ontwikkelen. Daar zitten wel een aantal voorwaarden aan verbonden, zoals het vooraf kunnen benoemen van de te verwachten technische knelpunten.
Ratiocomm was al langer bekend met de WBSO en heeft deze ook al eerder aangevraagd. Het lukte echter niet om een positieve beschikking te krijgen voor het project ‘De Trombosezorg App’. Met hulp van Subvention is met succes een nieuwe aanvraag opgesteld.
“Met de duidelijke en prettige samenwerking met Subvention kunnen wij onze innovatie nog verder verbeteren.”
Saron Grave – Lead Software Engineer
Subsidie voor jouw R&D-werkzaamheden?
Wil jij weten wat de subsidiemogelijkheden zijn voor jouw bedrijf of project? Onze subsidieadviseurs hebben veel ervaring met WBSO-aanvragen voor onder andere softwareontwikkeling. Neem vrijblijvend contact op met Feerk Jan Hoekstra via 038 – 853 13 85 of f.hoekstra@subvention.nl.