Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

5 februari 2024, 08:00Aangepast 12 februari 2024, 09:45

Met de groeiende nadruk op duurzaamheid en milieu in de transportsector, wordt het steeds belangrijker voor bedrijven om over te stappen op schone en duurzame alternatieven. De subsidieregeling AanZET is vanaf 26 maart 2024 open en bedoeld voor de aanschaf van batterij-elektrische of waterstof-elektrische trucks.

 

Voor wie is de AanZET ?

De Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) is specifiek ontworpen voor bedrijven en ondernemers die geïnteresseerd zijn in de aankoop of financial-lease van nieuwe, volledig emissieloze vrachtwagens. De regeling is een stap in de richting van een duurzamere transportsector en biedt financiële steun om de overstap naar uitstootvrije voertuigen te vergemakkelijken.

Waar kan ik subsidie voor aanvragen?

De AanZET is een aanschafsubsidie voor nieuwe emissieloze vrachtauto’s in de voertuigcategorieën N2 vanaf 4.250 kg en N3. Het doel van deze regeling is om zwaar transport te verduurzamen en daarmee bij te dragen aan het behalen van de ambities uit het klimaatakkoord. Een investering in een batterij-elektrische of waterstof-elektrische truck wordt hiermee eerder rendabel door het verschil in prijs met een dieselvrachtauto te verkleinen.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

De aanvraag voor subsidie moet vóór aankoop plaatsvinden op basis van een offerte zonder onherroepelijk verplichtingen. Als de aanvraag positief is beoordeeld moet het voertuig minimaal vier jaar op naam van de investeerder blijven staan. Op het moment van de subsidieaanvraag mag de vrachtwagen nog niet op naam staan in het RDW-kentekenregister.

Belangrijke criteria zijn:

  • De vrachtwagen moet nieuw zijn volgens de definitie in het kentekenregister.
  • De vrachtwagen is volledig emissieloos. Brandstofcode E en W komen in aanmerking.
  • De vrachtwagen rijdt alleen met een elektromotor.
  • De vrachtwagen valt onder de voertuigclassificaties N2 met een gewicht groter dan 4.250 kg of N3.
  • Het batterijpakket van de vrachtwagen mag geen lood bevatten.

Subsidie wordt verleend op volgorde van binnenkomst totdat het subsidieplafond is bereikt. Onze verwachting is dat gezien de beperkte budgetten en de grote mate van interesse de subsidieregeling snel uitgeput raakt. Het is daarom van belang om de aanvraag goed voor te bereiden vóór de openstellingsdatum en deze zo snel mogelijk in te dienen.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De subsidie bedraagt een percentage van de verkoopprijs, inclusief de af-fabriekopties die op de koopovereenkomst staan. Subsidiepercentages variëren van 6,1% tot maximaal 29%, afhankelijk van de grootte van de onderneming en het type vrachtwagen.

Bij een positieve beschikking wordt door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een voorschot van 90% van het subsidiebedrag verstrekt. Zodra de factuur en het kentekenbewijs zijn ingezonden en de subsidie daadwerkelijk wordt vastgesteld, wordt de rest uitgekeerd.

AanZET-subsidie aanvragen?

Deze subsidieregeling biedt een uitgelezen kans voor ondernemers en organisaties die hun vervoersmiddelen willen verduurzamen. Door over te stappen op een emissieloze vrachtwagen, draag je niet alleen bij aan een schoner milieu, maar benut je ook de financiële voordelen die deze subsidie biedt.

Wil je nieuwe zero-emissie vrachtwagens aanschaffen en wil je weten of je in aanmerking komt voor subsidie? Neem dan contact op met Bastiaan van het Reve of jouw adviseur via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier. We zijn benieuwd naar jouw ambities en denken graag met je mee.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Bastiaan

Ook interessant