19 juni 2024, 10:02■Aangepast 19 juni 2024, 10:02
De CSRD stelt eisen aan een het rapporteren over de impact van bedrijven op mens en omgeving. Maar wat houdt de CSRD in voor jouw bedrijf en hoe kan je hieraan voldoen?
We helpen je op weg en zetten relevante subsidiemogelijkheden op een rij die bijdragen aan de voorwaarden vanuit de CSRD.
Wat is CSRD?
CSRD staat voor de Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit is een richtlijn van de Europese Unie die bedrijven verplicht om gedetailleerde rapportages over duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheden te verstrekken. De CSRD komt voort uit de Green Deal. Het doel is om transparantie te verhogen en de impact van bedrijven op milieu, sociale aspecten en governance (ESG) te verbeteren.
Voor wie en wanneer gaat CSRD spelen?
De CSRD wordt stapsgewijs ingevoerd vanaf het boekjaar 2024.
Grote beursgenoteerde bedrijven (2024)
De verplichting geldt in eerste instantie voor grote bedrijven die al onder de huidige NFRD (Non-Financial Reporting Directive) vallen, namelijk beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars met meer dan 500 medewerkers.
Grote bedrijven (2025)
Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die voorheen buiten de NFRD vielen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:
- Meer dan 250 medewerkers.
- Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar.
- Meer dan 25 miljoen euro op de balans.
Beursgenoteerde mkb-bedrijven (2026)
Vanaf 2026 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor beursgenoteerde mkb-ondernemingen.
Niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven (naar verwachting 2028)
De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgen daarna. De verwachting is dat dit in 2028 komt en in afgeslankte vorm.
Wat kan ik als bedrijf doen?
Om aan de CSRD te voldoen moet je een aantal stappen zetten.
- Doel en strategie bepalen.
a. Welke hogere doelen streef je na en bij welke Sustainable Development Goals (SDG als mondiaal kompas vanuit de VN) passen deze?
b. Welke ESG -thema’s (Environmental, Social en Governance) spelen er binnen je bedrijf? - KPI’s bepalen.
a. Bepalen van huidige KPI’s binnen je bedrijf.
b. Analyseren (dubbele) materialiteit en bepalen van KPI’s.
c. Bepalen indicatoren en KPI’s op basis van de ESRS ( dit zijn de European Sustainability Reporting Standards, de normen voor de duurzaamheidsrapportage). - Het verzamelen van data en monitoren van gegevens.
- Het opstellen van de rapportage.
In dit proces is het belangrijk om op tijd te beginnen en bekend te raken met de wetgeving en het verzamelen van relevante gegevens en het opzetten van systemen om duurzaamheidsinformatie te monitoren en te rapporteren. Dat laatste kan variëren van energieverbruik en uitstoot tot sociale impact en governance-praktijken, bijvoorbeeld over raad van bestuur en toezicht, risicobeheer of duurzaamheidsdoelen.
CSRD en subsidies
Een gebouw met een laag energieverbruik, een goede werkomgeving voor de gebruiker en een lage impact op de omgeving, scoort beter op de ESG-thema’s Environmental, Social en Governance dan een oud en gedateerd pand.
Met name een gebouwkeurmerk van BREEAM-NL creëert meerwaarde op verschillende thema’s en helpt te voldoen aan de gestelde duurzaamheidsdoelstellingen en wetgeving. Mooie bijkomstigheid is dat een BREEAM-keurmerk op een bepaald niveau kan rekenen op fiscale subsidie met de Milieu-investeringsaftrek.
De subsidiekansen zitten met name op het duurzame aspect (environmental). Voorbeelden zijn:
- Subsidies voor het verminderen van het verbruik van grondstoffen, water en (bouw)materialen: MIA.
- Subsidies voor het verduurzamen van je vastgoed: EIA/MIA, gebouwcertificering, circulair bouwen, energieprestatieverbetering en/of individuele componenten.
- Subsidies voor het verminderen van uitstoot: EIA, VEKI, SDE++.
- Subsidies voor een duurzaam wagenpark: SSEB, AanZET
- Subsidies voor duurzame innovatie: WBSO, MIT.
Benut subsidies en voldoe aan wetgeving
Door nu al stappen te zetten richting naleving en gebruik te maken van beschikbare subsidies, kun je niet alleen voldoen aan nieuwe regelgeving maar ook je concurrentiepositie versterken. Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf kan profiteren van subsidies die helpen te voldoen aan de CSRD? Neem contact op met Bob van Dijk of Frank Waleczek via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.