Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

25 augustus 2023, 12:00Aangepast 5 maart 2024, 13:24

Circulariteit is een steeds bepalender uitgangspunt, ook in utiliteitsbouw. Waar subsidies eerder vaak besparing van energie en grondstoffen stimuleerden, gaat het tegenwoordig meer en meer om het complete plaatje van milieu-impact. Deze integrale benadering van duurzaamheid resulteert in subsidiemogelijkheden voor circulair bouwen.

Ruud Lenderink, subsidieadviseur bij Subvention vertelt over zijn ervaring met een van de eerste circulaire utiliteitspanden in Nederland, hoeveel de subsidie bedraagt en waar je aan moet denken.

Circulair gebouw ook in 2023 op Milieulijst

Sinds 2019 staan de categorieën ‘circulair utiliteitsgebouw’ met of zonder industriefunctie op de Milieulijst en komen daarmee in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek, ook in 2023.

In onderstaande tabel staan de aftrekpercentages voor een kantoorpand dat gebouwd wordt volgens de ‘circulaire spelregels’. Het nettovoordeel is gebaseerd op 25,8 % vennootschapsbelasting in 2023.

2023
Aftrekpercentage Nettovoordeel
27% 6,966%
36% 9,288%
45% 11,61%

Welk aftrekpercentage je mag toepassen, is afhankelijk van de categorie en het type investeringen op de Milieulijst. Hoe meer milieubesparing, hoe hoger de aftrek en het subsidievoordeel.

Wat zijn de aandachtspunten en belangrijkste voorwaarden als ik circulair wil bouwen?

Bij een circulair gebouw zijn twee dingen belangrijk:

  1. Welke materialen worden nu al hergebruikt, en;
  2. In hoeverre zijn materialen over 20 tot 30 jaar weer te gebruiken?

Het doel van circulair bouwen is een zo laag mogelijke emissie van broeikasgassen – voornamelijk CO2 – en milieu-impact door materialen zoveel mogelijk her te gebruiken. De belangrijkste voorwaarden die hieruit voortkomen, zijn:

  • De milieuprestatie (MPG-berekening) van het gebouw(deel) heeft een score die niet hoger is dan:
    • € 0,5 per m2 bruto vloeroppervlak per jaar voor utiliteit;
    • € 0,3 per m2 bruto vloeroppervlak per jaar bij industriefunctie.
  • Een berekening van de milieuprestatie wordt bepaald volgens de Bepalingsmethode Milieuprestatie Bouwwerken versie 1.0 (juli 2020).
  • Al het nieuw aangeschafte hout verwerkt in het gebouw is duurzaam gecertificeerd.
  • Alle elementen en componenten van het gebouw, inzicht in demontabiliteit en toxiciteit van materialen zijn beschikbaar in een webbased materialenpaspoort. Een voorbeeld hiervan is Madaster; een kadaster van materialen in vastgoed.

Eerste circulaire utiliteitspand in Staphorst

Subvention is betrokken bij het eerste circulaire utiliteitspand van Klaas Mulder en Henk Bloemert in Staphorst. Het gaat om de realisatie van een circulaire bedrijfshal van 5.800 vierkante meter en kantoordeel van 580 vierkante meter. Hierbij wordt meer dan de helft van de bouwmaterialen hergebruikt.

Subsidieadviseur Ruud Lenderink over het gebruik van circulair bouwmateriaal: ‘In het ontwerp van het pand wordt waar mogelijk gekozen voor de toepassing van circulaire bouwmaterialen; van staalconstructie tot kozijnen en van dakplaten isolatie tot kabelgoot.’

The Natural Pavilion: volledig circulair, biobased en energieneutraal gebouw voor Floriade Expo 2022

Met The Natural Pavilion laat een consortium van bijna 20 Nederlandse bedrijven zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal volledig circulair, biobased en energieneutraal te bouwen. We sloegen de brug tussen circulair bouwen en subsidies en regelden de subsidieaanvraag voor Milieu-investeringsaftrek voor een circulair utiliteitsgebouw.

MPG-score toont levensloop materiaalgebruik

‘Om een goede MPG-score (Milieuprestatieberekening Gebouwen) te behalen, moet je heel bewust kijken naar de toepassing van materialen’, vertelt Ruud. Voorafgaand aan een bouwproces moet je jezelf afvragen welke bouwmaterialen je gaat gebruiken voor de realisatie van een gebouw. Maar ook wat is de levensloop van de geselecteerde materialen kijkend naar de life cycle analysis (LCA)? De LCA-score beoordeelt de levensloopfasen van een materiaal zoals productie, constructie en afdanking. Kunnen deze materialen ook na afloop van de levensduur van het pand gemakkelijk worden hergebruikt?

Kortom, wat heeft de laagste milieu-impact om tot het gewenste gebouw te komen? Subvention bekijkt het totaalplaatje van een bouwproject en bedrijf om antwoord te geven op deze vragen en daarbij te bepalen wat de subsidiekansen zijn.

Subsidie voor een circulair gebouw aanvragen?

Wil jij weten wat de subsidiekansen voor jouw circulaire bouwplannen zijn? Ruud vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn. Je kunt hem bereiken via 038 – 853 13 85 of ons contactformulier.

Ruud-Lenderink-subsidieadviseur-bij-Subvention

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Ruud

Ook interessant