Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

13 maart 2023, 17:36Aangepast 14 maart 2023, 14:58

We hebben het dagelijks over duurzaamheid, maar bij exploitatie of investeringen lijken de korte termijn en de investeringskosten leidend. Wat is er nodig om je duurzaamheidsambitie niet uit het oog te verliezen tijdens het bouwproces? Tijdens het congres ‘Het perfecte duurzame bouwproject’ bespraken experts op verschillende fronten dat met deelnemers. Aan de hand van de scherpe vragen uit de zaal en de visies van de panelleden delen we de belangrijkste inzichten voor jouw duurzame bouwproject:

  • Start met een ambitie, in plaats van het financiële aspect.
  • Er is geen eenduidige definitie van duurzaamheid, maar bepaal wat het voor jouw bouwproject betekent.
  • Stel vanaf de plan- en ontwikkelingsfase al een projectteam samen passend bij jouw duurzaamheidsambitie en met de neuzen dezelfde kant op.
  • Naast een duidelijke overheidsvisie is een regering met daadkracht in regelgeving en stimulering essentieel.
  • Weet de nodige financieringsmogelijkheden en subsidies (op tijd!) te vinden die passend zijn voor de duurzaamheidsambitie die jij hebt.

‘Er gaat nog veel fout in de bouwketen’

In de plan- en ontwikkelingsfase is duurzaamheid vaak geen prioriteit. Een veelgemaakte fout is om te beginnen met kijken naar het financiële aspect in plaats van naar de bredere ambitie.

Erik Roerdink, architect en partner De Zwarte Hond, vertelt: ‘Bij een duurzaam traject moet je met elkaar al veel eerder nadenken over bepaalde invulling van bouwmaterialen. Het is belangrijk om in die fase al de neuzen dezelfde kant op te krijgen.’

Jasper van Benthem, subsidieadviseur bij Subvention, vult aan: ‘Ik zie vaak dat ondernemers al vroeg naar de architect stappen. Een gebruikelijke stap, maar een gevaar daarbij is dat je dan voorbijgaat aan keuzes zoals locatie, bereikbaarheid, financiële structuur en daarmee duurzaamheidsambitie. Het resultaat is dat ondernemers vaak te laat bij ons aan tafel komen om naar de subsidies kijken.’

‘Een paar jaar van te voren de juiste partijen al bij elkaar zoeken, is geen gekke aanpak.’

Gijs Linthorst, directeur van Linthorst Techniek, kan dat beamen. ‘Er zijn zoveel afhankelijkheden. Tijd, prijs, (duurzaamheids)eisen, moment van investering en ga zo maar door. Daarom is een vroege afstemming met het team essentieel. Een paar jaar van te voren de juiste partijen al bij elkaar zoeken, is geen gekke aanpak.’

De gezamenlijk conclusie van fase 1 is dan ook: Er gaat nog veel fout in de bouwketen, dus zet voor het perfecte duurzame bouwproject de betrokken partijen zo vroeg mogelijk met elkaar aan tafel.

Congres ‘Het perfecte duurzame bouwproject’

Het congres is een evenement in samenwerking met Vastgoedjournaal. Het evenement vond plaats op donderdag 16 februari 2023 in Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas. Bekijk hier de terugblik en een impressie in de video.

‘Wat is de definitie van duurzaamheid voor een gebouw?’

Deze vraag kwam uit de zaal. ‘Kijk je dan puur naar de het materiaalgebruik en de installaties, of naar het totaalplaatje inclusief het sociale en economische aspect?’

Een terechte vraag. Want is je uitgangspunt een energieneutraal pand voor een lage energierekening of compleet circulair gebouw met een minimale milieu-impact?

‘Duurzaamheid gaat niet alleen over energie en materialen, maar ook over aspecten gezondheid, comfort en ecologie.’

Tom Linneman, BREEAM Expert en eigenaar van Linneman Bouw & Advies: ‘Duurzaamheid gaat niet alleen over energie en materialen, maar ook over aspecten gezondheid, comfort en ecologie.’ BREEAM kijkt als duurzaamheidskeurmerk naar het totaalplaatje van duurzaamheid. ‘En vergeet het aspect ventilatie niet!’, vult Gijs Linthorst aan.

Tegenstrijdige definities van duurzaamheid

Wetgeving, (brand)veiligheid, en gebouwcertificaten, subsidies en financiers stellen allemaal eisen aan duurzaamheid. Eisen die niet altijd met elkaar in lijn liggen. ‘Zo lijken zonnepanelen en een warmtepomp duurzaam voor je exploitatie, maar als je naar de milieuprestatie van je gebouw kijkt, komt dit veel slechter uit’, geeft Jasper als voorbeeld.

Materiaalgebruik

Een ander belangrijk detail bij met name circulaire gebouwen, is dat de CO2-opslag in hout niet wordt meegenomen in de berekeningen voor de milieuprestatie. Door het gebruik van duurzaam hout in een gebouw wordt de gehele levensduur van het project CO2 opgeslagen. Deze CO2-opslag wordt niet verrekend in de MPG-berekening (MilieuPrestatie Gebouwen). Wanneer dat wel gebeurt, is de keuze voor houtbouw veel aantrekkelijker dan bijvoorbeeld staal en beton, en is in ieder geval de vergelijking in materialen eerlijk te maken.

Financiering

Pim Boonekamp, relatiemanager ING Groenbank, krijgt vaker vragen over de financiering van circulaire gebouwen: ‘Als ik circulair bouw, dan is de restwaarde na de levensduur van het pand toch hoger? Wat doet dat met de taxatiewaarde en dus met de financiering?’, zijn voorbeelden van vragen. ‘De regels van taxatie voor de financiering moeten hier eerst op aansluiten, maar we kijken al wel wat we extra kunnen doen’, geeft Pim als antwoord.

Er is geen eenduidige definitie van duurzaamheid en het beleid is op sommige vlakken tegenstrijdig. Daardoor komt de transitie maar langzaam op gang. Het gevaar is om te focussen op één duurzaamheidsaspect, dat te (sub)optimaliseren, wat op andere vlakken of op lange termijn juist niet duurzaam is.

De wet- en regelgeving is niet klaar voor duurzaam bouwen

De energieprijzen lijken de grootste aanjager van verduurzaming zijn, waar de zaal juist een rol voor de overheid ziet. Zolang de overheid niet meer doet, zal de transitie maar langzaam op gang komen.

Alle deelnemers en partijen die op 16e februari bij het congres aanwezig waren, hebben een duurzame ambitie. Zij ervaren genoeg uitdagingen om tot het perfecte duurzame bouwproject te komen, waarbij beleid van de overheid vaak nog niet stimulerend genoeg werkt.

Maak gebruik van subsidies voor duurzaam vastgoed

Er zijn al jaren concrete subsidiemogelijkheden voor energiebesparende en milieuvriendelijke investeringen met de Milieu- en Energie-investeringsaftrek als twee grote regelingen. Voorbeelden van investeringen die in aanmerking komen voor fiscale subsidie zijn:

  • Gebouwen met een certificering zoals BREEAM of GPR Gebouw
  • Vermindering, recycling en hergebruik van grondstoffen
  • Circulaire gebouwen, gebouwdelen of materialen
  • Energieprestatieverbeteringen van bestaande bedrijfsgebouwen
  • Warmtepompen
  • Elektrificatie

Een visie krijg je niet gefinancierd

Zo luidt een van de stellingen aan het eind van de dag.

De ondernemer van een duurzaam hotel reageert: ‘Bij de bouw van een hotel zet je iets neer voor de toekomst, een gebouw voor de komende 30 tot 40 jaar. Een serieuze visie op duurzaamheid opent deuren, ook bij de bank.’ Een duurzaamheidvisie krijg je dus wél gefinancierd.

Gijs Linthorst vult aan: ‘Ik ben nog nooit voorlopers op gebied van duurzame installaties tegengekomen, die daar later spijt van kregen. Die zijn daar altijd beter van geworden, zeker op de langere termijn.’

‘Laat de koopman het niet winnen van de dominee!’

Start dus op tijd met het vormgeven van je ambitie, in plaats van met het financiële aspect. Of zoals Bart Krol het als dagvoorzitter van het congres mooi formuleert: ‘Laat de koopman het niet winnen van de dominee!’

Vastgoedevenement-het-perfecte-duurzame-bouwproject-ism-Vastgoedjournaal

Betrokken partijen

Erik Roerdink – Architect en partner bij De Zwarte Hond. Een bureau voor architectuur, stedenbouw en strategie, gevestigd in Groningen, Rotterdam en Keulen.

Pim Boonekamp – Relatiemanager ING Groenbank. Pim wil aantonen dat een investering in duurzaamheid zowel goed is voor maatschappij als voor de eigen portemonnee.

Jasper van Benthem – Subsidieadviseur bij Subvention, koploper in het met subsidies versnellen van duurzame bouw- en investeringsprojecten.

Tom Linneman – Tom Linneman, duurzaamheidsmanager en BREEAM Expert bij Linneman Bouw & Advies.

Gijs Linthorst – directeur van Linthorst Techniek.

Ondernemer van een duurzaam hotel – Bezig met de ontwikkeling van een nieuw te bouwen hotel met een hoge duurzaamheidsambitie. Hij wil het hotel in hout bouwen en streeft naar het hoogst haalbare qua duurzaamheid.

Vastgoedjournaal – Het informatie- en nieuwsmedium voor de Nederlandse vastgoedprofessional.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Ruud

Ook interessant