Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Bleckmann, de logistiek expert voor fashion & lifestyle, investeerde in de nieuwbouw van een distributiecentrum van ruim 45.000 vierkante meter in Almelo. Het nieuwe distributiecentrum is daarmee het grootste circulaire fulfilmentcenter van Nederland, een inspirerend voorbeeld van duurzaamheid en innovatie in de logistieke sector.

Aantoonbaar circulair bouwen

Bleckmann en VDR Bouwgroep werkten samen om het concept van circulair bouwen te vertalen naar een grootschalig logistiek centrum. Het doel is niet alleen om te bewijzen dat het kan, maar ook om diverse markten en stakeholders uit te nodigen hierbij betrokken te zijn.

Bij de constructie werd aandacht besteed aan de herkomst van de materialen. Deze zijn niet-toxisch, bij voorkeur van natuurlijke herkomst en demontabel. Verder wordt afval beperkt, worden de meest milieuvriendelijke opties gekozen en de mogelijkheid tot recyclen en hergebruik achteraf gemaximaliseerd. Via een uitgebreid zogeheten Gebouwpaspoort wordt al deze informatie verzameld, bewaard en gedeeld.

Bleckmann is het eerste aantoonbaar circulaire logistieke bedrijfsgebouw met uitstekende waarden voor de MPG (Milieu Prestatie Gebouwen), MCI (Materialen CirculariteitsIndex) en LI (LosmaakbaarheidsIndex). Ook behaalde het distributiecentrum het gebouwcertificaat BREEAM.

Wat houdt circulair bouwen precies in? Wanneer is iets circulair bouwmateriaal? Als je bezig gaat met een circulair pand vind je hier alle aandachtspunten op een rij.

Duurzame investeringen

Met trots heeft Subvention, als subsidiepartner van Bleckmann, bijgedragen aan dit grote project. Thijs Vaneker, subsidieadviseur Vastgoed, zorgde ervoor dat de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kon worden toegepast voor het circulaire warehouse. ‘Tegelijkertijd combineerden we de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor verschillende energiezuinige componenten’, legt Thijs uit. Investeringen die op subsidie konden rekenen waren:

  • Warmtepompen
  • Energie-efficiënte ledverlichting
  • Luchtdicht luchtverdeelsysteem
  • Luchtbehandelingssystemen met warmteterugwinning.

Subvention is vanaf de ontwerpfase bij het project betrokken geweest. Thijs vertelt: ‘In nauw overleg met Bleckmann en het bouwteam, hebben wij binnen het ontwerp en het initiële gedachtengoed de subsidievoorwaarden in het project weten te integreren. Daarbij hebben wij het project vooraf besproken met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en zijn er bewuste materiaalkeuzes gemaakt die een positieve invloed hebben op de milieuprestatie van het gebouw (MPG). Ook de losmaakbaarheid met terugnamegarantie en toepassing van zo veel mogelijk biobased materialen hebben een positieve invloed. Zo is de coating op de gerecyclede en demontabele staalconstructie biobased en niet toxisch. Dat heeft uiteindelijk geleid tot dit circulaire warehouse, dat aan de strenge subsidie-eisen qua circulariteit voldoet, en daarbij is het gebouw ook nog eens volledig gasloos.’

Samenwerkingen

Opdrachtgever: Circumflex CV
GPR assessor: Cleanfield Duurzaamheid & advies
Aannemer: VDR Bouwgroep
Bouwkundig advies: Lois Advies

Bekijk hieronder een korte drone compilatie van Bleckmann in Almelo:

Over Bleckmann

Bleckmann is marktleider in Supply Chain Management (SCM) -diensten voor mode- en lifestylemerken. Het in 1862 opgerichte Bleckmann ontwikkelde zich van een transportbedrijf naar leverancier van volledige supply chain-oplossingen met een specifieke expertise in e-fulfilment. Vanuit haar sterke basis in Europa breidde het bedrijf zich uit naar de VS en Azië, waardoor Bleckmann klanten over de hele wereld van dienst kan zijn. Haar investeringen en uitgebreide ervaring in IT-oplossingen zorgen ervoor dat Bleckmann wereldwijd een uniform platform aan haar klanten biedt. Circa vijfduizend medewerkers staan dagelijks klaar om de klanten van Bleckmann te ondersteunen en hun beloftes na te komen. Bleckmann heeft de omvang en flexibiliteit om oplossingen van wereldklasse voor al haar klanten te bieden.

Subsidie voor circulaire bouw?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor circulair bouwen en bijbehorende subsidiekansen voor jou? Neem vrijblijvend contact op met Thijs Vaneker via 053 – 434 8512 of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Thijs

Ook interessant