Van kantoorpand naar Fletcher hotel

Fletcher Hotel Marknesse heeft van een bestaand kantoorpand een nieuw hotel gemaakt, pal tegen een natuurgebied naast het Waterloopbos.

Initiatiefnemer Martin Daniëls – eigenaar Maica B.V. – had een kantoorgebouw naast het Waterloopbos. Helaas waren er weinig bedrijven met interesse. Hierdoor bedacht hij samen met zijn vrouw dat er op die plek een Fletcher hotel moest komen. Fletcher gaat het pand huren voor een langdurige periode.

BREEAM-NL certificaat

Het pand heeft een BREEAM-NL In-Use certificaat Excellent. Dit komt onder andere door meerdere duurzame investeringen. Ook is er rekening gehouden met het feit dat het hotel naast een natuurgebied staat.

Martin Daniëls: “We gebruiken alleen gekeurd hout, hebben alle aluminium kozijnen vervangen door aluminium kozijnen met koudebrug onderbreking en HR++ glas. De gevel en vloeren hebben we geïsoleerd en we hebben luchtverversing met warmteterugwinning. Ook is er een HVRF-installatie aangelegd, dat betekent dat we warm water door de hotelkamers sturen en geen freon. Het voordeel is dat deze installatie koeling kan geven aan ruimtes die al opwarmen in de zon en tegelijk ruimtes kan verwarmen die in de schaduw liggen, zonder veel energieverlies”.

Subvention heeft veel ervaring met BREAAM-certificeringen aanvragen binnen de hotelbranche. Lees ook eens dit artikel over duurzaam (ver)bouwen verdient zichzelf terug. Voor Fletcher Hotel Marknesse heeft Subvention met succes de aanvraag ingediend.

Zuinig hotel met BREAAM Excellent certificaat

De zuinigheid van Martin Daniëls loont bij het omzetten van het kantoorgebouw in een hotel. Daniëls kreeg van de BREEAM-NL Expert en de BREEAM-NL Assessor complimenten over de afvalstromen. Een mooi voorbeeld zijn de gipsen wanden uit het kantoor. Die waren net te smal om in een nieuwe metal stud wand te kunnen hergebruiken. Ze bedachten dat deze dwars gebruikt konden worden met een laag gipsplaten erover. Ook de steenwol in de wanden zijn hergebruikt.

Batterijen en zonnepanelen als oplossing voor stroomproblemen

Vanwege de stroomproblemen in de Noordoostpolder zijn er batterijen neergezet. Hiermee hopen ze energie te kunnen opslaan en zo de stroomvoorziening zeker te stellen. Er zijn daardoor meer zonnepanelen geplaatst en de overtollige stroom wordt opgeslagen voor als het nodig is. Fletcher hotel is bijna gasloos en hopen hiermee in de toekomst ook praktisch zelfvoorzienend te zijn.

Het hotel ligt pal naast het Waterloopbos, een natuurgebied van Natuurmonumenten. Daarom heeft Daniëls een ecoloog gevraagd om een rapport op te stellen over wat er nog aan biodiversiteit kan verbeteren. Het plan is nog niet goedgekeurd, maar wel dat er vogelkasten en een insectenhotel komt.

De werkzaamheden zijn al vergevorderd. Maica B.V. regelt de hotelkamers en de techniek. Fletcher bouwt daarna het restaurant en gaat het hotel exploiteren. Begin 2023 is de oplevering gepland en kunnen er 220 gasten per dag terecht.

Jouw subsidiemogelijkheden voor verduurzaming van vastgoed?

Dagelijks helpen de subsidieadviseurs van Subvention ondernemers en verhuurders bij de realisatie en verduurzaming van vastgoed. Wil je jouw subsidiemogelijkheden in beeld krijgen? Neem contact op met Jasper van Benthem via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.

De subsidieadviseurs van Subvention zijn benieuwd naar jouw ambities en denken graag met je mee.

Ook interessant

Stel jouw subsidievraag aan JasperMijn subsidievraag