Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Lidl Zero in Almere Oosterwold is een hoogtepunt voor de duurzaamheidsambitie van Lidl. Dit is de meest duurzame supermarkt van Nederland. Het gebouw is circulair en volledig CO2– en energieneutraal. Met trots heeft Subvention, als subsidiepartner van Lidl, bijgedragen aan de eerste circulaire supermarkt waarop de Milieu-investeringsaftrek (MIA) van toepassing is.

Circulair utiliteitsgebouw

Het pand is zo slim mogelijk gebouwd, waarbij met name duurzaam verbouwd hout gebruikt is. Minimaal 90% (!) van de materialen kunnen hergebruikt of gedemonteerd worden.

Ook bij Lidl wordt er gerecycled. Zo vertelde Marcel Ganzeboom, Senior Manager Bouw Lidl Nederland, in een interview aan omroep Flevoland: ‘Wat speciaal is, is dat we oude werkpolo’s van medewerkers hebben gebruikt als isolatie in de wanden.’

Concept-Lidl-Zero

CO2– en energieneutrale feiten van Lidl Zero in Almere

  • Energieopwekking door ruim 1.500 zonnepanelen.
  • Aardgasvrij pand.
  • Gebruik van warmtepompen die door zonnepanelen van stroom worden voorzien.
  • Laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.
  • Meer dan 14.000 m² groen geplant voor de bevordering van biodiversiteit en CO2-compensatie. Denk aan olifantsgras, een fruitboomgaard, bijenhotel en vogelkasten.
  • Emissievrije bevoorrading door elektrische vrachtwagen.

Duurzaam is niet duurder: ‘Nooit meer een energierekening’

De initiële kosten voor het gebouw zijn misschien hoger, maar op de langere termijn worden kosten bespaard. Marcel Ganzeboom: ‘We hebben hier nooit meer een energierekening.’

De advisering van Subvention over de mogelijke subsidies en de toepassing daarvan heeft ook een belangrijke bijdrage aan de kostenbesparing geleverd. ‘Mooi hoe onze inspanningen bijdragen aan de realisatie van een bijzonder pand zoals deze nieuwe supermarkt van Lidl’, aldus Thijs Vaneker die als subsidieadviseur van Subvention betrokken is.

Ten slotte zijn ook materialen slim gekozen. Zo zijn de houten planken aan de gevel op een speciale manier gebrand. Deze zijn dus niet geschilderd en dat hoeft in de toekomst ook niet. Dit draagt bij aan het onderhoudsarme karakter van het gebouw.

Samenwerkingspartners

Subvention heeft voor dit project intensief samengewerkt met onder andere de hoofdaannemer CNSTRCT en Technisch installatiebureau Rebel.

Subsidie voor circulair bouwen?

Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor circulair bouwen? Neem contact op met Thijs Vaneker via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Thijs

Ook interessant