29 maart 2021, 09:22■Aangepast 5 maart 2024, 14:38
Sinds de zomer van 2020 ben ik, Kaj Kruize, werkzaam als subsidieadviseur. De trend die ik daarbij zie in de IT-branche baart mij zorgen. De branche waar de hele maatschappij – zeker in coronatijd – op moet kunnen vertrouwen, laat kansen liggen. Kansen die direct kunnen resulteren in financieel voordeel voor de onderneming. Het niet benutten van subsidies zorgt ervoor dat mogelijkheden voor het verbreden van het onderzoek- en ontwikkelteam uitblijven.
Waarom subsidies onbenut blijven?
Omdat organisaties zich vaak niet bewust zijn van de mogelijkheden om fiscaal en financieel voordeel te realiseren. Een andere belangrijke reden is, dat bedrijven aangeven dat het veel te veel extra werk en administratie met zich meebrengt. Juist op deze punten is het belangrijk actief te zijn en extern op zoek te gaan naar oplossingen. Ga gesprekken aan met een partij voor informatie over mogelijke regelingen en wat deze partij aan werk uit handen kan nemen.
Digitaliseringsvoucher voor mkb’ers het langst onbenut
Een mooi voorbeeld hiervoor is de digitaliseringsvoucher die de Provincie Overijssel in 2020 beschikbaar heeft gesteld voor het mkb. Deze voucher heeft een lange periode opengestaan, waarbij zelfs het budget voor Smart Industry het langst onbenut bleef.
Om dit in perspectief te plaatsen: Een soortgelijke voucher voor het mkb, niet specifiek voor digitalisering, werd binnen drie dagen overtekend.
Van de WBSO-aanvragen is nog geen 20% over 2019 gerelateerd aan programmatuurontwikkeling, digitalisering of smart industry.
De beperkte subsidiestroom naar de IT-branche is niet alleen zichtbaar bij de regionale regelingen, maar ook bij een landelijke regeling zoals de WBSO. Van de WBSO-aanvragen is nog geen 20% over 2019 gerelateerd aan programmatuurontwikkeling, digitalisering of smart industry. Dit terwijl meer dan 80% van de ondernemingen volgens het CBS stappen zet op het gebied van digitalisering en IT. Hier liggen dus duidelijk nog genoeg kansen.
Hoe subsidies dan wel benutten?
De overheid ziet het belang van digitalisering binnen het Nederlandse bedrijfsleven en wil dit graag ondersteunen. Deze ondersteuning vindt plaats in de vorm van subsidies. Waar ik echter zie dat dit misgaat, is enerzijds het maken van de stap om subsidie aan te vragen en anderzijds het op de correcte manier verwoorden met welke (IT-)ontwikkeling(en) je bezig bent.
De juiste verwoording kan het verschil maken tussen het wel of niet toekennen van subsidie. Hierin kan een subsidieadviesbureau de juiste schakel zijn in het verhogen van de succesratio.
IT’er, blijf bij je leest!
Bij Subvention doet iedereen waar hij of zij goed in is. We vinden dat je je als programmeur vooral moet richten op het onderzoek en de uitvoering. Ik richt mij vervolgens op de subsidiepotentie daarvan.
We zorgen ervoor dat geen subsidiemogelijkheden onbenut blijven. Concreet nemen we het hele subsidietraject uit handen, zodat het jou geen extra werk kost. Dat doen we op basis van no cure no pay; je betaalt ons alleen als de subsidie wordt toegekend.
Jouw subsidiekansen in beeld?
Wil je weten wat de concrete kansen en mogelijkheden zijn voor jouw onderneming? Neem contact met mij op voor een vrijblijvend verkenningsgesprek. Bel daarvoor 053 – 434 85 12 of stel je vraag via Mijn subsidievraag.