30 mei 2022, 10:42■Aangepast 28 april 2023, 13:43
Een onderdeel van het monetair stelsel is het verstrekken en bijdrukken van fysiek geld. Dit heeft een gigantische impact op het milieu. Zeker met de huidige aantallen die de afgelopen jaren met de toenemende inflatie bijgedrukt worden. Overbodig, want er is een duurzamere oplossing: Crypto.
Snelle, efficiënte en duurzame transacties met blockchain
Er bestaat grote onenigheid over de milieueffecten van blockchaintechnieken. Eén van deze technieken is crypto, waarbij een vastgesteld aantal tokens wordt gecreëerd. Dit gebeurt volledig digitaal, met één druk op de knop.
Deze tokens hebben een onderliggende waarde die iedereen accepteert, bijvoorbeeld één token is gelijk aan één euro. Deze tokens worden digitaal via de blockchain verstuurd en het eigendom is altijd inzichtelijk voor iedereen.
Hierbij vind ik, Kaj Kruize, IT-specialist bij Subvention, het vanuit duurzaamheidsoogpunt wel cruciaal dat je kijkt naar welke blockchain de tokens genereert.
Voor het maken van een token moet je een blockchain hebben, die smart contracts maakt. Zo’n contract, wat script/programmatuur is, legt vast wat de voorwaarden zijn om een token naar elkaar te versturen en hoe de validatie van een transactie plaatsvindt.
Transacties worden gebundeld en afhankelijk van het zogeheten consensus algoritme, verwerkt. Afhankelijk van het algoritme wordt de snelheid bepaald. Maar veelal gaat dit om enkele seconden tot maximaal een aantal minuten, afhankelijk van de gekozen blockchain. Geld overmaken naar familie in een ander continent kan met deze oplossing zonder tussenkomst van banken. Snel, efficiënt en duurzaam!
Verwerken van transacties met ‘Proof of work’ of ‘Proof of Stake’
Bij het verwerken van de transacties is ook de verwerkingsmethode van de transactie cruciaal. Dit is voor mij het punt waar het meeste onbegrip bestaat. Er zijn verschillende varianten waarbij de twee belangrijkste zijn:
Proof of Work (PoW)
Bitcoin hanteert dit bijvoorbeeld. PoW is een vorm van fysieke mining, waarbij de rekenkracht van een computer wordt gebruikt ten dienste van de blockchain. De computer lost als het ware mathematische puzzels op en moet intensief werk (de W in PoW) leveren om transacties te controleren en nieuwe blokken te creëren.
Dit is een zeer energie rovend proces wat zorgt voor een hoog energieverbruik. Dit is waar critici, vaak onterecht, de gehele crypto sector over één kam scheren en zeggen dat het slecht is voor het milieu.
Proof of Stake (PoS)
Onder andere Cardano hanteert dit. PoS is in principe een vorm van virtuele mining. Des te groter het aantal (stake) van een bepaalde cryptocurrency iemand bezit, des te meer transacties er kunnen worden gevalideerd en des te groter de reward voor de persoon in kwestie.
Dit is een energiearm proces wat zorgt voor een zeer laag energieverbruik en dus in mijn ogen een goede optie voor verduurzaming van het monetair stelsel.
Kortom als er gebruik gemaakt wordt van het PoS algoritme, kan een transactie snel, energiezuinig en duurzaam plaatsvinden. Afhankelijk van welke keten en regels er in het smart contract vastgelegd worden kan de transactie voltrokken worden.
Het is aan overheden om regelgeving en kaders op te stellen om burgers, ook zonder blockchainkennis, te beschermen. Het verkleinen van hoeveelheden fysiek geld zorgt ook nog eens voor een veiligere maatschappij doordat burgers minder cash op zak hebben. Een digitale portemonnee kan beveiligd worden met biometrische authenticatie waardoor alleen de eigenaar zelf toegang tot zijn geld heeft.
Subsidiekansen voor ontwikkeling digitale oplossingen
Crypto biedt ook veel kansen voor IT-bedrijven. Alles kan tenslotte digitaal plaatsvinden. Hier zie ik veel kansen op het gebied van het ontwikkelen van digitale oplossingen voor verschillende aspecten in de keten:
- Ontwikkelen van veilige digitale portemonnees (wallets) om de crypto in op te slaan.
- Algoritmen voor het analyseren van smart contract op betrouwbaarheid en voorkomen van ‘adders onder het gras’.
- Programmatuur om tokens per entiteit (bijvoorbeeld sportclubs) op te stellen die een waarde binnen deze entiteit hebben. Denk hierbij aan het verkrijgen van stemrecht op bestuurlijke beslissingen afhankelijk van jouw aantal tokens.
- Programmatuur om de data op de blockchain inzichtelijk te maken voor de burger.
- Uitvoeren van controles en audits voor de betaaloplossingen met de blockchain.
- Ontwikkelen van exchanges/beurzen om de tokens te verhandelen.
- DeFi (Decentralized Finance) projecten voor het uitwisselen en/of uitlenen van tokens.
- Tal van mogelijkheden in het ontwikkelen van blockchain gerelateerde programmatuur.
Een groot aantal kansen dus voor ontwikkelaars om bij te dragen aan een duurzamere vorm van het monetair stelsel. Iets waar ik inhoudelijk als afgestudeerd Blockchain Professional ook graag een bijdrage aan lever zoals het ondersteunen van bedrijven in het sparren van digitale oplossingen en benutten van subsidiemogelijkheden.
Lees ook mijn vorige blogs:
Is Bitcoin en blockchaintechnologie bereikbaar voor het mkb met subsidie?
Ethereum blockchain verlaagt drempel toepasbaarheid!
Jouw subsidiekansen in beeld?
Heb jij een project op gebied van blockchain, crypto of DeFi en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met mij op voor een vrijblijvend en kosteloos verkenningsgesprek. Dat kan via k.kruize@subvention.nl of bel mij op 06 – 82 47 36 39.