Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

26 januari 2024, 13:05Aangepast 1 februari 2024, 15:27

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt mkb-ondernemers bij de ontwikkeling van nieuwe innovatieve programmatuur en producten in een samenwerkingsverband. Van 1 februari 2024 kunnen samenwerkende ondernemers in Overijssel en Gelderland een aanvraag indienen tot het budget op is. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Het is daarom belangrijk een aanvraag snel in te dienen!

Wat is EFRO?

Binnen alle EFRO-programma’s ligt de focus op een slimmer en groener Europa. De regeling biedt subsidie voor samenwerking op innovatie en de overgang naar een koolstofarme economie. Vaak werk je samen om een innovatie succesvol te maken. Projecten gericht op ontwikkeling, testen en veldtesten van een nieuw product of nieuwe programmatuur, komen in aanmerking.

Het doel van de regeling is een slimmer Oost-Nederland door valorisatie van innovatiekracht (prioriteit 1) en een groener Oost-Nederland door innovatie in energietransitie (prioriteit 2).

EFRO Oost kent twee openstellingen:

  • Innovatieprojecten (open vanaf 1 februari 2024)
  • Test- en demonstratieprojecten (open vanaf 1 maart 2024)

Wie komt in aanmerking voor EFRO?

De EFRO-programma’s zijn in eerste instantie gericht op bedrijven in Oost-Nederland en stellen de volgende eisen aan samenwerkingsverbanden:

  • Minimaal drie samenwerkende partijen, waarvan één mkb’er.
  • Mkb-ondernemingen met grootbedrijven en/of kennisinstellingen.
  • Deelnemende partijen dienen te zijn gevestigd Gelderland of Overijssel.
  • De samenwerkingspartners hoeven niet uit dezelfde provincie te komen. Zij kunnen ook gevestigd zijn in verschillende provincies in Nederland.

Als je nog een partij zoekt voor een samenwerking, dan kunnen wij je verder helpen. Subvention heeft in verschillende disciplines klanten waarmee je wellicht samen aanspraak kunt maken op subsidie.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor EFRO?

Het moet gaan om een innovatieproject, wat resulteert in een nieuw product en/of programmatuur. Projecten moeten bijdragen aan een innovatieve, slimme en economische transformatie op het gebied van Health, Tech, Materials, CleanTech en Food.

Projecten versterken de onderzoeks- en ontwikkelingscapaciteit, zetten geavanceerde technologieën in en realiseren daarbij nieuwe oplossingen, producten of toepassingen.

De subsidie mag gecombineerd worden met fiscale regelingen. Een project met de WBSO-subsidie kan dus ook in aanmerking komen voor de EFRO-subsidie. Combineren van de EFRO en de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) is niet toegestaan. Het grote verschil met de regeling MIT R&D-samenwerkingsprojecten is dat de samenwerking ook met grootbedrijven en onderwijsinstellingen mag.

De EFRO-regeling werkt volgens een first-come-first-serve-principe, waarbij de aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Het is daarom belangrijk een aanvraag snel in te dienen.

Hoeveel bedraagt de EFRO-subsidie?

Het subsidiepercentage bedraagt 40% (50% voor mkb of kennisinstelling). De subsidie bedraagt minimaal € 250.000 en maximaal € 2.000.000. Voor test- en demonstratieprojecten geldt dat kosten, uitgaven en loonkosten meegenomen mogen worden.

Wat zijn subsidiabele kosten?

Alle kosten die een direct verband houden met het project kunnen opgevoerd worden. Denk hierbij aan:

  • Loonkosten
  • Kosten voor apparatuur en machines
  • Grondstof- en materiaalkosten
  • Kosten voor derden

Subsidie aanvragen?

Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met een adviseur van Subvention via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Maarten

Ook interessant