28 april 2021, 13:22■Aangepast 24 mei 2023, 08:15
Bitcoin of andere cryptocurrency. Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord. Maar hoe werkt blockchain nou precies? En wat kun je zelf met deze techniek? Op deze vragen ga ik, Kaj Kruize, als ICT-specialist bij Subvention in dit artikel op in. Want ook voor blockchain-projecten liggen er subsidiekansen.
Wat is Bitcoin?
De Bitcoin werd in 2008 bedacht door een groep van programmeurs van wie we tot op de dag van vandaag de ware identiteit niet kennen. Het was de intrede van de cryptocurrency in de maatschappij.
Bitcoin is een virtuele munt, op basis van een scriptingcode. Anders dan dollars en euro’s is dit geheel virtueel. In tegenstelling tot klassieke munten, wordt de Bitcoin niet uitgegeven door één centrale bank. De munt wordt gecreëerd door gebruikers ingewikkelde computercodes te laten ontcijferen op een gedecentraliseerd systeem waarop iedereen is aangesloten: de blockchain. Het ontwikkelen van Bitcoin heet ‘mijnen’ in het jargon.
Hoe werkt blockchain nou eigenlijk?
Vroeger werd alle informatie opgeslagen op papier, wat veel ruimte in beslag neemt. Tegenwoordig worden digitale databases gebruikt om informatie op te slaan. Hierbij is het niet wenselijk dat iedereen zomaar informatie kan inzien en wijzigen. Databases worden doorgaans beheerd door één partij. De eigenaar van de database heeft de mogelijkheid om alle informatie te wijzigen of te verwijderen zonder dat iemand anders daarvan weet.
Een blockchain is een veiligere variant op de digitale database. De informatie in een blockchain is niet in handen van één partij, maar van een groot aantal verschillende partijen aangesloten op het blockchainnetwerk. Elke deelnemer van het netwerk is in het bezit de volledige data en tegelijkertijd is niemand de eigenaar. Het verschil hebben we hieronder weergegeven.
Centrale database
Centrale database (alleen middelpunt bevat een kopie)
Bij een centrale database is het maken van een transactie of het wijzigen van informatie alleen mogelijk als de beheerder van de database bepaalt dat de transactie legitiem is.
Blockchain-netwerk
Een blockchain-netwerk (alle punten bevatten een kopie)
Bij een blockchain is er niet één eigenaar. Transacties en wijzigingen moeten daarom door elke aangesloten partij op het netwerk worden goedgekeurd. Dit is een kwestie van meeste stemmen gelden. Op het moment dat meer dan de helft van de rekenkracht van het aantal aangesloten partijen op het blockchainnetwerk de transactie of wijziging als legitiem ziet, wordt deze door iedere eigenaar overgenomen. Deze manier is heel veilig, maar kost wel een grote hoeveelheid aan rekenkracht en stroom.
Wat zijn toepassingen van blockchain?
Blockchain is een techniek die ik ook in mijn projecten heb mogen aanschouwen als een efficiënte en met name zeer veilige techniek voor veel meer toepassingen dan enkel cryptocurrency. Het is toepasbaar in de financiële sector, bij het verwerken van administratieve gegevens tot het verwerken van betalingen.
Een andere toepassing van blockchaintechnologie is in het Internet of Things (IoT). Blockchain draagt bij aan het beveiligen en decentraliseren van het ‘internet van dingen’. Binnen het IoT worden bijna alle elektronische apparaten verbonden met het internet en is het belangrijk dat informatie direct wordt verwerkt.
In de medische zorg bijvoorbeeld is die veiligheid en snelheid belangrijk voor het bijhouden van medische voortgang, identificatie en het beveiligen van patiëntendossiers. Een van de meest belangrijke elementen van deze nieuwe technologie is het feit dat er geen tussenpersoon meer nodig is.
Voorbeelden van enkele gebruikers van blokchaintechnologie:
- PayPal
- Shell
- Pfizer
- Ikea
- Starbucks
- BMW
Subsidie voor blockchain en beveiligingstechnieken
Waar programmatuur ontwikkeld wordt, zijn subsidiemogelijkheden! Ik heb vanuit Subvention al meerdere klanten succesvol begeleid met subsidieaanvragen voor regelingen als de WBSO en de MIT voor blockchainprojecten.
Blockchainprojecten bestaan uit complexe materie waarbij vaak alles vanaf de basis wordt ontwikkeld. Dit biedt perspectief voor een ontwikkelproject waarbij veel technische problemen opgelost worden, en precies daarvoor zijn subsidiemogelijkheden. Ik heb voor klanten zowel de subsidiekansen voor het opzetten van blockchainprogrammatuur weten te benutten als de kansen voor het ontwikkelen en beveiligen van omgevingen waar de technologie op draait.
Blockchain zeker niet alleen voor multinationals
Waar er bij dergelijke nieuwe en complexe technieken al snel gedacht wordt dat dit alleen voorbestemd is aan grote organisaties, is dit bij blockchain niet het geval. Recent heb ik voor een kleinbedrijf nog een aanvraag voor MIT Haalbaarheidsprojecten ingediend, die de haalbaarheid van blockchain voor het mkb onderzocht. Ik heb hierbij voor de aanvrager veel werk uit handen kunnen nemen van het opzetten van de aanvraag tot het indienen en de nazorg.
Jouw subsidiekansen in beeld?
Ben jij bezig met een blockchainproject? Of wil je weten wat de subsidiekansen zijn voor jouw onderneming? Ik ben benieuwd naar je ambities en help je graag verder! Bel mij op 06 – 82 47 36 39 of maak gebruik van ons contactformulier.