Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

22 mei 2020, 08:57Aangepast 3 april 2024, 14:54

Je kunt in Nederland subsidie krijgen als je zelf technische knelpunten oplost tijdens de ontwikkeling van nieuwe software. In dit artikel bespreken we drie ICT-trends waar subsidiekansen liggen.

ICT-trends met subsidiemogelijkheden

 

1. Empowered Edge Computing

Steeds meer apparatuur in huis en bij bedrijven wordt aangesloten op het internet, in dit geval het Internet of Things (IoT) genoemd. Het IoT groeit al hard en kan met de komst van 5G door een grotere gegevensdoorvoer en minder vertraging tot grote hoogte stijgen.

De contentverzameling en informatieverwerking van de apparatuur wordt met empowered edge computing zo dicht mogelijk bij de bron (het apparaat zelf) gehouden met als doel de bandbreedte te minimaliseren en de tijdsvertraging zo kort mogelijk te houden. Een zo groot mogelijke autonomie aan de rand van het netwerk is hierbij de doelstelling. Dit roept diverse programmeertechnische vraagstukken op die voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

Wat is de WBSO?

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert technische innovatie bij ondernemers door onderzoek- en ontwikkelingswerk te subsidiëren.

Je vraagt de subsidie aan voordat je uren aan onderzoek en ontwikkeling besteedt en eventuele kosten maakt. In een aanvraag beschrijf je wat je van plan bent te ontwikkelen, welke technische knelpunten je daarbij verwacht en aan welke technische oplossingsrichtingen je denkt. Je kunt elke maand een aanvraag indienen, waarna de ontwikkelingsuren direct in de maand erna voor subsidie in aanmerking komen. Natuurlijk moet de ingediende aanvraag nog wel goedgekeurd worden.

Wanneer bovenstaande punten goed op papier staan, dienen we de aanvraag in en zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beoordelen of het project voldoende technische uitdagingen kent en je in aanmerking komt voor subsidie. Na toekenning van de subsidie gaat het erom dat je de ingeschatte uren en eventuele kosten besteedt.

2. Autonome objecten

Voorbeelden van autonome objecten zijn robots, drones, autonome voertuigen/schepen en apparaten. De mate van intelligentie reikt van semi-autonoom tot volledige autonomie onder tal van omstandigheden in een buitenomgeving (lucht, water, bodem) maar ook in toepassingen binnen zoals in de tuinbouw. De ontwikkeling richt zich op een volledige autonomie van bijvoorbeeld de drone in niet gecontroleerde of zeer complexe ruimtes binnen tot zelfs in publieke omgevingen in de buitenlucht.

Nog complexer wordt het als bijvoorbeeld een drone niet alleen standalone kan functioneren, maar in samenwerking met andere drones om bijvoorbeeld één taak uit te voeren (surveillance). Dit roept diverse programmeertechnische vraagstukken op die voor subsidie in aanmerking kunnen komen.

3. Natural language processing

Online assistenten en chatbots zijn virtuele assistenten die we in de praktijk al op diverse plekken tegenkomen. Als je een telecomprovider of energiebedrijf belt, word je met deze techniek via een menu met vraag en antwoord naar de juiste callcentermedewerker geleid. Natural language processing (NLP) gaat nog een stap verder. Hiermee wordt het mogelijk dat computers onze geschreven en gesproken taal gaan ‘lezen’ om er vervolgens actie op te ondernemen. NLP kan een stem herkennen of een tekstdocument lezen en bepaalde informatie eruit halen. De kwaliteit van deze vorm van data-analyse staat echter nog in de kinderschoenen en er zullen nog vele programmeertechnische vraagstukken opgelost moeten worden die ook in dit geval voor subsidie in aanmerking komen.

WBSO-subsidie voor jouw ICT-ontwikkelingstraject?

Ben jij bezig met softwareontwikkeling? Of heb je een vraag liggen maar weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor subsidie? We hebben veel praktijkervaring met subsidieaanvragen voor programmatuur en helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op met Kaj Kruize via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.

We zijn nieuwsgierig naar jouw ambities en denken graag met je mee!

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Kaj

Ook interessant