Marco Laarman is 20 jaar in dienst bij Subvention als subsidieadviseur voor team Agrarisch. Hij had niet verwacht dat hij in de subsidies zou gaan werken en had er een stoffig idee bij. Gelukkig kwam hier snel verandering in tijdens het sollicitatiegesprek en ervoer hij dat het een innovatief bedrijf is met veel enthousiasme. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan verder!
Hoe ben je bij Subvention terechtgekomen?
Ik heb de opleiding Technische Bedrijfskunde afgerond en ben hierna een aantal jaren werkzaam geweest als projectleider bij een bedrijf dat composiet leidingsystemen ontwerpt en vervaardigt. Ik miste in dit werk het contact met klanten. Destijds stond er een vacature open voor subsidieadviseur. Ik kende dat toen niet goed en had er eigenlijk een heel stoffig beeld bij. Toch ben ik op gesprek gegaan en daar zag ik dat het hele enthousiaste en jonge mensen waren die daar vol energie aan het werk waren. Dat in combinatie met meer klantcontact sprak mij aan.
“Ik kende de functie subsidieadviseur niet goed en had er eigenlijk een heel stoffig beeld bij.”
Wat is jouw affiniteit met de agrarische sector?
Ik heb geen agrarische opleiding, maar wel een agrarische achtergrond. Mijn ouders hadden een melkveebedrijf die mijn broer inmiddels heeft overgenomen. Uiteindelijk ben ik zelf ook weer in de agrarische sector terechtgekomen. De roots, die trekken toch blijkbaar.
“De roots, die trekken toch blijkbaar.”
Hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
Ik ga gemiddeld twee keer per week op pad voor afspraken buiten de deur, voor de rest werk ik grotendeels op kantoor. Tijdens ’een afspraak bespreek ik de mogelijkheden voor het bouwen van een nieuwe stal. We gaan daarbij eerst uit van het eigen ontwerp. Daarna geef ik advies over de opties of mogelijke aanpassingen om de subsidiemogelijkheden beter te benutten. De klant bepaalt uiteraard zelf of hij dit ook daadwerkelijk uitvoert.
Vervolgens werk ik alle verzamelde informatie uit en zorg ik voor de nodige onderbouwing. Ten slotte vraag ik de subsidies en fiscale regelingen aan. Wanneer de aanvraag is ingediend komt hier regelmatig een inhoudelijke vraag over binnen. Hiervoor neem ik dan contact op met de klant.
Naast het werk voor klanten bezoek ik regelmatig een beurs. De afwisseling tussen het kantoorwerk en op pad gaan vind ik erg leuk.
“De afwisseling tussen het kantoorwerk en op pad gaan vind ik erg leuk.”
Wat zijn belangrijke eigenschappen voor je werk?
Het hebben van een praktische instelling en een flinke portie nieuwsgierigheid zijn belangrijke eigenschappen. Daarnaast moet je geïnteresseerd zijn en met een brede blik gesprekken aangaan. Wanneer je in een gesprek doorvraagt, zien we vaak dat daar iets uit voortvloeit, een vraag of een wens achter de initiële vraag. Daarnaast is het fijn als je die de taal van de ondernemer, in dit geval de boer, spreekt.
“Het hebben van een praktische instelling en een flinke portie nieuwsgierigheid zijn belangrijke eigenschappen”
Hoe ervaar je het werken bij Subvention?
Ik werk voornamelijk in Zwolle en vind de sfeer daar erg prettig met alle collega’s. Ik vind het daarnaast heel fijn dat je veel vrijheid krijgt in je werk. Dat maakt Subvention als werkgever aantrekkelijk. Dat is ook een kernwaarde wat voor mij het werk leuk maakt. Er is niet iemand die continu over je schouder meekijkt of controles uitvoert.
“Ik vind het prettig dat je veel vrijheid krijgt in je werk. Dat maakt Subvention als werkgever aantrekkelijk.”
Komt je beeld van Subvention overeen met het begin?
Van tevoren had ik bij subsidies wel het stoffige idee van het wetboek, fiscale regels, het lezen van de staatscourant en dat soort zaken. Dat is voor een deel ook zo, maar het voert niet de boventoon. Dat heeft mij wel verrast destijds. We zijn met elkaar een enthousiast team die de klant vooruit wil helpen.
“Dat heeft mij wel verrast destijds.”
Wat is je mooiste moment bij Subvention?
Ik kan niet meteen één moment noemen waarvan ik denk dat dat hét moment bij Subvention was. Ik ga met plezier naar mijn werk en dat vind ik het belangrijkst.
Aangepast: september 2023