Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Al meer dan 16 jaar werkt Freerk Jan Hoekstra als subsidieadviseur bij Subvention. Hij vertelt dat hij niet voor niets al zo lang in dienst is. Hij haalt als redenen aan dat er veel aandacht is voor dat je goed op je plek zit en de vrijheid om je werk zelf in te richten. Benieuwd naar wat dat voor Freerk Jan als subsidieadviseur bij team IT betekent?

Hoe ziet een gemiddelde werkdag als subsidieadviseur er uit?

We starten de week met een teamoverleg waarbij we kijken naar lopende projecten, welke aanvragen er deze week uit moeten, welke klantenafspraken we hebben en welke afspraken met andere partijen we hebben.

Verder plannen we afspraken in om naar klanten toe te gaan en projecten te bespreken. Ook bestaat het werk uit het uitwerken van projecten in projectplannen die uiteindelijk bij een subsidieverstrekker moeten worden ingediend. Ik zit of sta, want we hebben zit sta bureaus, dus veel achter de computer en overleg veel over de kansen die er zijn in de subsidiewereld. Zowel met collega’s als klanten.

“Ik overleg veel over de kansen die er zijn in de subsidiewereld. Zowel met collega’s als klanten.”

 

Hoe houd je je vakkennis op peil?

Je gaf aan dat je hiervoor ook een baan had in de subsidies, hoe kom je (naast de subsidiekennis) aan de inhoudelijke kennis van Industrie en IT?

Ik heb de opleiding technische bedrijfskunde gedaan, dus ik heb wel affiniteit met techniek. IT heeft ook mijn interesse, waardoor ik de opleiding ‘leren programmeren’ gevolgd heb. Ik lees veel over actuele vakthema’s en spar hierover met mijn IT-collega’s. Wanneer ik met IT-klanten overleg is het belangrijk dat ik ook inhoudelijk mee kan praten. Uiteraard hebben klanten een grotere kennis. Maar omdat ik hun vak begrijp, kan ik goed inschatten of zo’n innovatieproject in aanmerking komt voor subsidie.

“Ik lees veel over actuele vakthema’s zodat wanneer ik met IT-klanten overleg ook daar inhoudelijk over kan meepraten.”

 

Wat zijn belangrijke eigenschappen voor je werk?

Creativiteit, analytisch denken, een helikopterview en kunnen wisselen van perspectief waarmee je kunt denken alsof je aan de andere kant van de tafel zit.

Je moet goed kunnen luisteren en je hebt vakkennis nodig. Je moet goed het project van de klant kunnen inschatten of het subsidiewaardig en innovatief is. Ik schrijf ook vaak projectplannen. Dus het is nodig om de Nederlandse en soms ook Engelse taal goed te beheersen.

Je mag bij Subvention veel zelfstandig, zoals contractonderhandelingen doen bij een klant. We werken vaak op basis van “no cure no pay”, dus als een project wordt afgewezen dan zitten er geen kosten aan voor de klant. Vandaar dat je als adviseur ook de verkoopeigenschappen moet hebben. Je moet makkelijk kunnen praten en niet te verlegen zijn.

“We werken vaak op basis van ‘no cure no pay’, dus als een project wordt afgewezen dan krijgen wij niks. Vandaar dat je als adviseur ook de verkoopeigenschappen moet hebben.”

Hoe ervaar je het werken bij Subvention?

Het is natuurlijk niet voor niets dat ik al zo lang bij Subvention werk! De directie en het managementteam vinden het belangrijk dat iedereen lekker in zijn vel zit. Er wordt geregeld iets georganiseerd zoals bedrijfsuitjes en familiedagen. Ik krijg ook veel vrijheid om mijn eigen werk in te richten, dat kan thuis of op kantoor. Je moet, in de functie waarin ik werk, wel een commerciële inslag hebben om omzet te behalen.

Je krijgt bij Subvention tijd om te groeien. Je wordt eerst meegenomen door een subsidieadviseur. Het is niet zo dat we je meteen in het diepe gooien.

“Ik krijg veel vrijheid om mijn eigen werk in te richten, dat kan thuis of op kantoor.”

 

Aan wie zou jij werken bij Subvention aanraden?

Binnen het team IT zijn het mensen die verstand hebben van IT en gewoon wat anders willen. Zij geven aan dat ze niet continu willen programmeren of dat ze niet die processen allemaal willen gaan inrichten.

Ik kan het werken bij Subvention echt aanbevelen voor mensen die kennis hebben van een van onze vijf vakgebieden, maar niet direct in het vakgebied willen werken. Dan is het interessant om bij een subsidieadviesbureau te gaan werken. Als je de vakkennis al hebt, dan heb je bij Subvention een goede rol om te kijken of er subsidies zijn voor onze klanten. Want uiteindelijk draait het daar om; subsidies binnen halen voor bedrijven die duurzaam investeren of innovatief zijn.

“Ik kan het werken bij Subvention echt aanbevelen voor mensen die kennis hebben van een van onze vijf vakgebieden, maar niet direct in het vakgebied willen werken.”

 

Wat is jouw mooiste moment bij Subvention?

Ongeveer twee jaar geleden waren er voor een regeling in totaal iets van 100 aanvragen ingediend en uiteindelijk was er maar budget voor 51 bedrijven. Onze aanvraag voor een klant was nummer 51. Dat is super gaaf en ook grappig natuurlijk, want als je nummer 52 bent dan heb je niks. Dat jouw projectplan voldoende punten scoort om inderdaad in aanmerking te komen voor die subsidie, dát is een mooi moment.

Vanzelfsprekend zijn we ook wel eens als eerste geëindigd. Een voorbeeld is het project van Dutch Fiets, over innovatieve kunststof. Daar hebben we met meerdere collega’s aan gewerkt.

“Dat jouw projectplan voldoende punten scoort om inderdaad in aanmerking te komen voor subsidie, dát is een mooi moment.”

 

Publicatiedatum: Oktober 2022

Deel deze pagina op:

Ook interessant

Ben jij ook een koploper? Werken bij Subvention