DutchFiets is geen fiets maar een circulair mobiliteitsconcept gemaakt uit 100% recyclebaar kunststof. Het bedrijf is ontstaan vanuit technisch onderzoek, gedreven door innovatie die de markt op z’n kop zet.
Een fiets die niet eindigt als afval
De uitdaging was helder: maak een fiets die niet eindigt als afval. Via vele omwegen bleek het antwoord hoogwaardig kunststof. Met al haar vormvrijheid een prachtig materiaal om mee te werken en bovendien te recyclen, zonder veel energie te verbruiken.
Het eerste concept is bewezen met een rijdend prototype, opgevolgd door een crowdfundingcampagne voor de eerste serie van 100 fietsen. Deze fietsen bleken de ideale basis voor een sterk verbeterd ontwerp, dat werd goedgekeurd volgens de internationale veiligheidsstandaard.
Statiegeld voor recycling
Door ‘statiegeld’ te heffen op de fiets, stimuleert DutchFiets haar klanten de fiets aan het eind van de levensduur in te leveren voor recycling. Na demontage en een schoonmaakbeurt wordt het frame in stukken gezaagd en tot kleine deeltjes geshredderd. Daarna start het gieten van de nieuwe frames uit het gebruikte plastic. Dit levert niet alleen een circulaire fiets op, maar ook een fraai kleurenpatroon.
Subsidie voor onderzoek en ontwikkeling circulair product
Circulariteit krijgt steeds meer aandacht in subsidieregelingen. Voor DutchFiets heeft Subvention voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van de fiets door de jaren heen met succes een aantal subsidietrajecten verzorgd:
- WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelwerk) vergoedt een deel van de (loon)kosten en uitgaven gespendeerd aan de R&D-werkzaamheden. De DutchFiets is in ontwikkeling waarbij Subvention DutchFiets al meerdere jaren begeleidt bij het verkrijgen van WBSO.
- Een MIT R&D samenwerkingsproject bij de Provincie Utrecht. Dit is een subsidie gericht op innovatieprojecten die in samenwerking tussen bedrijven tot stand komt. In dit innovatieonderzoek wordt onderzocht hoe de Dutchfiets nog meer circulair te maken. Bedrijven komen namelijk bij DutchFiets met de vraag of hun eigen afvalstroom van kunststof kan worden gebruikt als grondstof voor nieuwe bedrijfsfietsen. Ook vindt onderzoek plaats naar het verder verduurzamen van het productieproces.
- Subvention is enthousiast over het bedrijf en de fiets en heeft in het kader van MVO twee DutchFietsen aangeschaft. Deze zijn speciaal gemaakt in de eigen opvallende kleuren van Subvention. We zijn trots op het feit dat we met onze kennis hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van deze fietsen!
Subsidie voor jouw ontwikkeling?
Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw product- of procesontwikkeling? Neem dan eens contact op met Maarten Wassing via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van ons contactformulier.