Baby- en kindervoedingsproducent Ausnutria heeft grote ambities voor de bouw van haar nieuwe fabriek in Heerenveen voor de productie van halffabricaat baby- en kindervoeding op basis van melk. De nieuwe fabriek wordt zo gerealiseerd dat deze ‘groen’ functioneert: gasloos, elektrisch en zonder stikstofbelasting. Binnen dit complexe project heeft Subvention meegedacht om zo optimaal gebruik te maken van de beschikbare stimuleringsmogelijkheden. “We steken als bedrijf nogal onze nek uit en de meerkosten zijn aanzienlijk. Dan helpt het als de overheid daarin voor een deel financieel meehelpt” aldus Bart van de Meer, CEO Ausnutria Dairy Corporation Ltd. Leden van het projectteam van Ausnutria en Subvention vertellen over het project en over de samenwerking.
Project Moon: een unicum
Het project, genaamd project Moon, gaat uit van een volledig gasloos productieproces en draait straks helemaal CO2– en zonder stikstof(-uitstoot). Voor Ausnutria wordt dit een primeur. Jelte Smits, projectleider Ausnutria: “Een volledig gasloze melkpoederfabriek is in Nederland een unicum. Ik vermoed zelfs wereldwijd”. De combinatie, integratie en schaal van de technieken die we toepassen, dat is nog niet eerder vertoond. Door de vernuftige techniek bedraagt de energiebehoefte in de nieuwe fabriek straks nog maar 50 procent van wat gangbaar is.
“Een volledig gasloze melkpoederfabriek is in Nederland een unicum. Ik vermoed zelfs wereldwijd” – Jelte Smits, Ausnutria
Optimale benutting restwarmtestromen
Bij Project Moon vind je geen stoomketels en/of gasgestookte heaters zoals bij een traditionele melkpoederfabriek. Ausnutria maakt op een aantal slimme manieren gebruik van restwarmte uit het productieproces en uit het gebouw. Dé grote uitdaging van Project Moon is de energiebalans, het combineren van koude- en warmtetechniek. In een fabriek als deze is gelijktijdig verwarming en koeling nodig. Bij de duurzaam opgewekte energie wordt gebruik gemaakt van warmtepompen voor productieprocessen tot 95 °C. Voor processen boven de 95°C worden elektrische heaters ingezet. Aangezien het opwekken van warmte met een warmtepomp maar éénderde van de elektrische energie vraagt ten opzichte van een elektrische heater, worden zoveel mogelijk verwarmingsstappen met de warmtepomp uitgevoerd. De overige tweederde van de energie haalt de warmtepomp uit restwarmte vanuit het procesen het gebouw. Deze restwarmte komt vrij bij het maken van ijswater. Heel simpel gezegd: Er moet hier gekoeld worden om warmte op te wekken. Die balans tussen het gevraagde koelvermogen en de te leveren warmte is ontzettend belangrijk. De luchtbehandelingskasten kunnen maximaal koelen met ijswater, zodat de warmtepomp heet water kan produceren. Niek Gillis, subsidieadviseur van Subvention vertelt: “Het unieke aan deze warmtepomp is de gelijktijdige opwekking van ijswater van 2 °C en aan de warme zijde water van rond de 95 °C. Deze hoge watertemperatuur wordt via innovatieve technieken behaald met een tweetraps ammoniakinstallatie. Ausnutria benut hierdoor alle restwarmtestromen optimaal.”
“Wij zijn nauw betrokken en houden de regie. We zijn enthousiast en trots dat we mogen meewerken aan de duurzame melkverwerkingsfabriek van Ausnutria.” – Niek Gillis, Subvention
DEI+ subsidie voor Project Moon
De Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) subsidie is een belangrijke subsidie die Ausnutria toegekend gekregen heeft. Het doel van de DEI+ is het ondersteunen van pilot en demonstratieprojecten die bijdragen aan het verminderen van energieverbruik of het verminderen van CO2-uitstoot. Hierbij moet gebruik worden gemaakt van nieuwe innovatieve (toepassingen van) apparaten, systemen of technieken, die internationaal nieuw zijn. Niek Gillis van Subvention: “Een toekenning op onze DEI+-aanvraag is geweldig. Dat helpt de duurzaamheidsplannen ambitieus te houden.
Samenwerking en subsidies
Maarten Wassing, werkt samen met Niek Gillis als subsidieadviseur voor Ausnutria.: “We werken al langer samen met Ausnutria. Daardoor waren we ook in een heel vroeg stadium betrokken bij de plannen. Het is een groot voordeel dat we hierdoor de mogelijkheid kregen om tijdens de eerste ontwerpen mee te denken en de verschillende subsidieregelingen in te brengen”. “Elke regeling heeft namelijk specifieke voorwaarden, budgetten en openstellingen en het is altijd weer een uitdaging om de voorwaarden aan te laten sluiten op de weerbarstige praktijk van het ontwerp en de bouw van zo’n vooruitstrevende en omvangrijke fabriek.”
Niek Gillis vult aan: “De EIA, MIA, WBSO, VEKI, SDE++, regionale subsidies, Groenfinanciering en LIFE+ zijn naast de DEI+ voorbeelden van subsidieregelingen die onderwerp van gesprek zijn. Er lopen meerdere lijntjes die we zo goed mogelijk op elkaar moeten afstemmen. Wij zijn nauw betrokken en houden de regie. We zijn enthousiast en trots dat we meewerken aan de realisatie van de prachtige hypermoderne en duurzame melkverwerkingsfabriek van Ausnutria.”
Jelte Smits, projectleider Ausnutria: “De samenwerking met de adviseurs van Subvention verloopt uitstekend, hands on en pragmatisch. Daarbij ben ik verrast door de technisch inhoudelijke kennis van hen. Dat helpt enorm om heel gericht en effectief te kunnen sparren over de technisch complexe uitdagingen in het proces.”
Over Ausnutria
Ausnutria produceert baby- en kindervoeding in poedervorm op basis van (biologische) geitenmelk en koemelk. De imposante fabrieken van Ausnutria staan langs de A7 bij Heerenveen. In deze fabrieken worden de producten gemengd en verpakt. Vanuit hier wordt de internationale markt bediend met China als één van de grootste afzetgebieden.
Samenwerkingspartners
Meer weten of subsidie benutten?
Ga je verduurzamen of ben je betrokken bij adviestrajecten die mogelijk in aanmerking komen voor subsidie? Neem eens contact op met Niek Gillis, dan kun je de mogelijkheden bespreken! Je kunt ons bereiken via 038 – 853 13 85 of 053 – 434 85 12 of maak gebruik van ons contactformulier.