Een mijlpaal voor de Infra-sector! De Theo Pouw Groep en AsfaltNu B.V. hebben de handen ineengeslagen voor de realisatie van Asfaltcentrale Lage Weide (ACLW) die tot 100% gerecycled asfalt kan produceren. Een vooruitstrevend project dat de asfaltsector radicaal verandert en bijdraagt aan de versnelling van de transitie naar een volledig circulaire economie. Wij zijn trots dat we hebben mogen bijdragen aan dit vlaggenschip-project!
Een waardevolle samenwerking in de keten
De Theo Pouw Groep is een toonaangevende speler op het gebied van innemen, verwerken en recyclen van diverse afvalstromen, waaronder grond- en (frees) asfalt. Het bedrijf is gespecialiseerd in het hoogwaardig recyclen van deze afvalstromen, met unieke recycling technieken tot hoogwaardige secundaire bouwstoffen.
AsfaltNu is marktleider op het gebied van asfaltproductie in Nederland. Het bedrijf brengt kennis en innovaties in productieprocessen mee. Ook ontwikkelt en levert AsfaltNu een grote diversiteit aan asfaltmengsels. Samen zijn de Theo Pouw Groep en AsfaltNu een Joint Venture gestart waarin de krachten van beide partijen worden gebundeld met als doel de realisatie van een asfaltcentrale die asfalt kan produceren van 100% gerecyclede grondstoffen.
Met gerecycled asfalt naar een schonere toekomst
De asfaltmarkt is conservatief en staat onder druk. Milieueisen leiden ertoe dat veel asfaltcentrales momenteel te veel schadelijke stoffen uitstoten, zoals PAK’s en benzeen. De vraag naar gerecycled asfalt neemt toe, maar dit leidt vaak tot hogere CO₂- en emissiewaarden. Dit is een paradox die de Theo Pouw Groep en AsfaltNu willen oplossen. Als ACLW de deuren opent in 2026, is dit de eerste centrale, van de 25 operationele fabrieken in Nederland, zonder vrijwel schadelijke uitstoot. Geurloos en geruisloos, en een asfaltproduct met 80% tot 100% gerecyclede materialen. Reguliere asfaltcentrales in de markt is een asfaltmengsel met 50 tot 60% gerecycled materiaal.
De omslag naar een circulaire economie in de sector gaat te traag, zegt de directie van ACLW. Ze vinden dat ze hun nek uitsteken om oud Nederlands asfalt volledig te recyclen en nieuw asfalt zo circulair mogelijk te maken. Want de 500.000 ton asfalt die ze per jaar duurzaam willen produceren, vraagt om een grote investering. Mede dankzij de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is het voor de Theo Pouw Groep en AsfaltNu mogelijk om deze nieuwe asfaltcentrale te realiseren. De nieuwe asfaltcentrale voorkomt de winning van primaire grondstoffen en bovendien benut de centrale alle restwarmte die vrijkomt. Dit levert een CO2-reductie in de keten op van 14.000 ton CO2 per jaar ten opzichte van een reguliere asfaltcentrale.
De nieuwe standaard voor asfaltproductie
Met dit project zetten de Theo Pouw Groep en AsfaltNu een nieuwe standaard in asfaltproductie neer: een asfaltmengsel dat voor 80% tot zelfs 100% bestaat uit gerecycled asfalt. Daarmee leveren zij het bewijs dat hoogwaardige asfaltproductie met vrijwel volledig hergebruik mogelijk is. De centrale is bovendien de eerste van Europa die dit op deze schaal kan realiseren. De verduurzaming zit in de techniek. Het droog- en verwarmingsproces wordt indirect aangedreven door het toepassen van restwarmte uit een geïntegreerde thermische naverbrander. Deze naverbrander verbrandt alle schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens het productieproces, waardoor de emissie van vervuilende stoffen tot nul wordt gereduceerd. Het resultaat is een asfaltcentrale die niet alleen circulair produceert, maar ook schoner is voor de omgeving.
Subvention als subsidiepartner
Subvention begeleidde de subsidieaanvraag van begin tot eind en zorgde voor de optimale positionering van het project binnen de VEKI-regeling. Dankzij een grondige voorbereiding, sterke inhoudelijke onderbouwing en heldere vertaling van techniek naar subsidiecriteria is het maximale subsidieresultaat behaald. Een mooi voorbeeld van hoe Subvention duurzame ambities vertaalt naar concreet subsidieresultaat.
Zo pakt de Theo Pouw Groep het aan met subsidies – bekijk alle projecten op onze site:
- Theo Pouw zorgt voor verduurzaming van het Waddengebied
- Continue innovatie en recycling in het DNA van de Theo Pouw Groep
Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor jouw project?
De subsidieadviseurs van Subvention zijn expert op het gebied van subsidies voor grote investeringen in de industrie. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Neem contact op met Noël Verberg via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.
Ook interessant

Evonik ontvangt VEKI-subsidie voor vooruitstrevend HIPPO-project: stap richting klimaatneutrale productie

Elektrische rupsgraafmachine versterkt duurzame ambities Van Reel Groep met steun van SSEB-subsidie

Zuivelbedrijf Amalthea realiseert volledig gasloze fabriek

Ausnutria’s Project Moon: Een volledig gasloze melkpoederfabriek

Dijkstra Plastics zet met behulp van VEKI-subsidie een duurzame stap

Theo Pouw zorgt voor verduurzaming van het Waddengebied

Smals zet dankzij VEKI-subsidie grote stap in verduurzaming van zandveredelingsinstallatie

‘Zonder subsidie hadden we deze innovatie nooit aan de markt kunnen presenteren’

Circulaire fiets van recyclebaar kunststof

Groenverklaringen voor nieuwbouw kantoor én werkplaats Van Berkel

Nieuwbouw bedrijfspand met kantoor, werkplaats en webshop

WBSO-subsidie voor plantmonitoring met autonome drones

Twee ondernemers, één gebouw, samen energieneutraal

BE O Bottle productinnovatie: een drinkfles van bioplastic uit planten

Subsidie voor nieuwbouw productieruimte met kantoor én innovatie voor MCM in Marknesse

Subsidie voor duurzame pakketbezorging Dynteq met Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-Transport)

Subsidie voor duurzame nieuwbouw met GPR Gebouw

All-electric nieuw utiliteitsgebouw met veel energiebesparing

Nieuwbouw van zeer duurzaam utiliteitsgebouw helpt Duntep groeien op alle vlakken

MIT subsidie voor haalbaarheidsprojecten Predictive Cruise Control en microspectrometer

Continue innovatie en recycling in het DNA van de Theo Pouw Groep

Cirwinn richt zich met WBSO op slimmere afvalscheiding

Van voerfabriek naar kantoorpand met energielabel A: de subsidiemogelijkheden

Groen hoofdkantoor Royal Smilde gasloos en energieneutraal

Innovatie samenwerkings-project voor anti-ijscoating 'De-Icing'

Nieuwbouw met hoogst haalbare duurzaamheids-certificaat

Nieuwbouw melkpoederfabriek Ausnutria
