Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

8 juli 2024, 16:00Aangepast 9 juli 2024, 11:12

Industrieel onderzoek naar en experimentele ontwikkeling van circulaire innovaties komen in aanmerking voor subsidie. Het gaat hierbij om goedkopere, klimaatneutrale of circulaire producten, diensten en processen in samenwerkingsverband. De regeling is geopend van 7 mei 2024 tot en met 15 augustus 2024. 

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden binnen de KIA CE?

De regeling Kennis en Innovatie agenda – Circulaire Economie (KIA CE) richt zich op industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling van een circulair product, circulaire dienst of circulair proces in een samenwerkingsverband met bedrijven en/of onderzoeksinstellingen.

De circulaire innovatie moet door een evenwichtig samenwerkingsverband uitgevoerd worden. Dit betekent:

 • Meerdere partijen die voor eigen rekening en risico meedoen.
 • Minimaal één van de partijen is een onderneming.
 • Een onderzoeksinstelling in het samenwerkingsverband kan tot een hogere score op kwaliteit leiden (dit is niet verplicht).

De KIA CE is een tenderregeling. Alle ingediende aanvragen worden beoordeeld en gerangschikt. Alleen de best beoordeelde aanvragen worden uiteindelijk beschikt. Levert een onderzoeksorganisatie een relevante bijdrage aan het totale project, dan krijgt je een hogere rangschikking op het criterium ‘kwaliteit van het project’.

De maximale looptijd van het project is twee jaar. De circulaire innovatie moet binnen 10 jaar klaar zijn voor de Nederlandse markt.

Waarvoor kan ik subsidie aanvragen?

Je komt in aanmerking voor subsidie voor drie typen projecten:

 1. Technologisch onderzoek en technologische ontwikkeling gericht op een nieuw of sterk verbeterd product, dienst en/of proces. Hiermee verlaag je (waar dat kan) de kostprijs flink in vergelijking met bestaande circulaire producten, diensten en/of processen.
 2. Onderzoek naar gedrag van consumenten, bedrijfs- of verdienmodellen (of een combinatie hiervan). Met deze activiteiten helpt je bij de ontwikkeling van een nieuw circulair product, dienst of proces.
 3. Combinatie van 1 en 2.

Subsidie aanvragen kan voor projecten in de volgende productgroepen:

Maakindustrie

 • Kapitaalgoederen (zoals hijs-, hef- en transportwerktuigen, machinebouw, medische apparaten en productieapparatuur), elektromotoren, generatoren en transformatoren, computers en randapparatuur, communicatie en meetapparatuur)
 • Elektrolysers
 • Batterijen voor licht elektrisch vervoer (zoals fietsen, scooters, steps, rolstoelen)

Consumptiegoederen

 • Elektrische en elektronische apparaten
 • Meubels
 • Textiel
 • Verpakkingen en wegwerpproducten (geen plastic verpakkingen en wegwerpproducten)

Welke projecten komen in aanmerking?

Projecten richten zich op de circulaire economie en een evenwichtig samenwerkingsverband voert deze uit. Een project komt in aanmerking als het bijdraagt aan:

 • Verhoging van de grondstoffenefficiëntie: er zijn minder grondstoffen nodig om dezelfde hoeveelheid producten te produceren.
 • Kleinere ecologische footprint: de biodiversiteit verbetert of er is minder vervuiling.
 • Minder CO2- en/of andere uitstoot van broeikasgassen in Nederland.
 • De leveringszekerheid van kritieke grondstoffen verbetert.

Een aanvraag scoort hoger als de slaagkans van het project groot is in de markt en de maatschappij of groter dan gelijke projecten. Ook scoort het project hoger als deze vernieuwender is in vergelijking met internationaal onderzoek of een bestaande internationale techniek.

Hoeveel bedraagt de KIA CE subsidie?

De volgende uitgangspunten bepalen de hoogte van de subsidie:

 • Een groot bedrijf krijgt 40% vergoed.
 • Een middelgroot bedrijf krijgt 50% vergoed.
 • Een klein bedrijf krijgt 60% vergoed.
 • Een onderzoeksorganisatie die niet-economische activiteiten uitvoert, krijgt 80% vergoed. Niet-economische activiteiten zijn activiteiten die niet direct te maken hebben met winst maken of economisch gewin.

De maximale subsidie per project bedraagt € 500.000. Het totaalbudget voor deze regeling is € 2,5 miljoen.

Subsidie aanvragen voor jouw project?

Onderzoek of ontwikkel je goedkopere circulaire producten, processen en diensten? Ben je benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor circulaire oplossingen? Neem dan contact op met Maarten Wassing via 06 – 14 22 61 83 of maak gebruik van ons contactformulier.

We zijn benieuwd naar jouw ambities en denken graag met je mee.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Maarten

Ook interessant