2 maart 2022, 07:00■Aangepast 2 maart 2022, 11:27
Je kunt in Nederland subsidie krijgen als je zelf technische knelpunten oplost tijdens de ontwikkeling van een nieuw product, een nieuw (onderdeel van een) productieproces of nieuwe programmatuur. In dit artikel beantwoorden we vier veelgestelde vragen over de subsidiemogelijkheden voor onderzoek en ontwikkelingswerk met de WBSO.
Wat is de WBSO?
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert technische innovatie en de concurrentiepositie bij ondernemers door onderzoek- en ontwikkelingswerk te subsidiëren.
Je vraagt de subsidie aan voordat je uren aan onderzoek of ontwikkeling besteedt en eventuele kosten maakt. In een aanvraag beschrijf je wat je van plan bent te ontwikkelen, welke technische knelpunten je daarbij verwacht en aan welke technische oplossingsrichtingen je denkt.
Wanneer dat goed op papier staat, dienen we de aanvraag in en zal de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beoordelen of het project voldoende technische uitdagingen kent en je in aanmerking komt voor subsidie. Na toekenning van de subsidie gaat het erom dat je de ingeschatte uren en eventuele kosten besteedt.
Vier veelgestelde vragen over de WBSO
Bij Subvention hebben we jarenlange ervaring met innovatieprojecten en de WBSO opgebouwd. Onderstaand enkele vragen die wij in de praktijk vaak tegenkomen. Ze gaan allemaal over de vraag wanneer je nu wel of niet in aanmerking komt voor de WBSO. Eigenlijk de belangrijkste vragen wanneer je een aanvraag in wilt dienen.
1. Als ik de technische knelpunten en oplossingsrichtingen vóór de aanvraag al aan moet geven, dan heb ik de oplossing toch al? Waarom zou ik dan nog een aanvraag doen?
Bij de WBSO vraag je subsidie aan voor nog uit te voeren ontwikkelingswerk. Je moet dus vooraf een idee hebben van wat je gaat ontwikkelen. Met je eigen technische kennis en ervaring als vertrekpunt en enig voorstellingsvermogen beschrijf je het project.
Je geeft aan welke technische knelpunten je verwacht en welke oplossingsrichtingen je daarbij wilt verkennen. Voordeel is dat je subsidie krijgt voor de inspanning. Als het in de praktijk anders blijkt te verlopen, dan kun je daar toch subsidie voor krijgen.
2. Mag ik al begonnen zijn met de ontwikkeling?
Ja dat mag. Het gaat erom dat je een (groot) deel van de ontwikkeling nog moet gaan uitvoeren. Daar dien je een aanvraag voor in. Wanneer je alleen nog een prototype gaat testen, ben je mogelijk al te ver om nog WBSO aan te vragen. In de regel kun je alleen WBSO aanvragen voor toekomstige R&D-werkzaamheden. Vraag ons naar de mogelijkheden in jouw situatie.
3. Wat als mijn onderzoek of project niet de gewenste resultaten oplevert?
Als de subsidie is toegekend dan blijft deze staan. Het doel van de WBSO is technische vernieuwing en een betere concurrentiepositie. De regeling subsidieert daarom de tijd en kosten die je in het onderzoek en de ontwikkeling steekt, ongeacht het resultaat.
4. Wanneer valt mijn project onder de WBSO?
De belangrijkste voorwaarde voor WBSO-subsidie is dat het project technische knelpunten aanpakt en technisch nieuw is voor jou. Deze voorwaarde zorgt ervoor dat reguliere engineering niet zomaar onder de WBSO valt. Ook niet wanneer de ontwikkeling écht lastig is en de te ontwikkelen producten nog niet te koop zijn.
Praktijkvoorbeeld WBSO-project
Een ondernemer die hogedrukreinigers ontwikkelt en produceert, heeft al jaren een topmodel die met 150 bar reinigt. Vanuit de markt komt de behoefte om naar 200 bar te gaan en hij besluit een ontwikkelingstraject op te starten. Een strikte eis is dat het apparaat niet groter mag worden en bij voorkeur zelfs kleinere afmetingen krijgt. Hieronder leggen we uit welke ontwikkeling wel en niet onder de WBSO vallen.
Ontwikkeling die wel onder de WBSO valt:
- Onderzoek- en ontwikkelingswerk gericht op technisch nieuwe oplossingen van technische knelpunten.
- Bijvoorbeeld het realiseren van leidingwerk waar meer water doorheen moet met meer vermogen en binnen de huidige afmetingen blijft.
De knelpunten die je tegenkomt zijn nieuw voor je en verruimen je technische kennisniveau. Alleen dan is het ‘technisch nieuw’ en valt het onder de WBSO.
Ontwikkeling die niet onder de WBSO valt:
- Ontwerp/vormgeving van een al dan niet nieuw product.
- Onderzoek naar de inkoop van onderdelen.
- Combineren van bestaande technieken.
Bovenstaande voorbeelden zijn geen technische knelpunten en vallen daarmee niet onder de WBSO-regeling. Ontwikkeling of ontwerp valt niet onder de WBSO wanneer het simpelweg op te lossen is met je huidige kennis en ervaring.
Afsluitende tips voor onderzoek of ontwikkeling met WBSO-subsidie
- Uren opgevoerd en beschikt voor een project voor een specifiek kalenderjaar mogen ook worden gerealiseerd in een ander project dat ook beschikt is voor hetzelfde kalenderjaar.
- Maak iemand binnen je eigen organisatie verantwoordelijk voor de WBSO-administratie. Hiermee maak je het jezelf makkelijker en kom je niet in de situatie dat je achteraf nog moet gaan zoeken naar het aantal gerealiseerde uren.
- Als je een WBSO-beschikking hebt, dan kun je mogelijk ook gebruikmaken van de Innovatiebox. Dit is een veel lager tarief winstbelasting voor het deel van de winst dat als innovatief is aan te merken. Neem contact met ons op om te bepalen of je in aanmerking komt.
WBSO-subsidie voor jouw ontwikkelingstraject of innovatie?
Ben jij bezig met een ontwikkelingstraject of heb je een vraag liggen maar weet je niet zeker of je in aanmerking komt voor subsidie? We hebben veel praktijkervaring met subsidieaanvragen en helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op met Kathleen Bos via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.
Wij zijn nieuwsgierig naar jouw ambities en denken graag met je mee!