Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

29 mei 2024, 12:00Aangepast 29 mei 2024, 16:35

Wil je hernieuwbare (duurzame) waterstof door middel van een elektrolyser gaan produceren? Dan kun je subsidie aanvragen van de subsidieregeling grootschalige productie volledig hernieuwbare waterstof via elektrolyse (OWE).

De regeling gaat open na de zomer van 2024 en is een tenderregeling.

Wie kan subsidie aanvragen?

Als jouw organisatie van plan is hernieuwbare waterstof te produceren met een elektrolyser met een capaciteit van minimaal 0,5 megawatt (500 kW), dan kun je de subsidie aanvragen.

Hoe werkt de regeling?

De OWE is een tenderregeling. Dit betekent dat alleen de hoogst scorende projecten subsidie ontvangen. De rangschikking van projecten is gebaseerd op de gevraagde subsidiebedrag in verhouding tot het inputvermogen van de elektrolyser. Hoe lager het relatieve bedrag, hoe groter de kans op subsidie.

De totale OWE-subsidie is opgebouwd uit twee delen:

  • Investeringsdeel: dit deel van de subsidie dekt de investeringskosten van de productie-installatie. Bedrijven kunnen tot 80% van de investeringskosten claimen ten opzichte van de kosten voor het bouwen van een niet duurzame SMR-installatie.
  • Exploitatiedeel: dit deel van de OWE-subsidie vergoedt het verschil tussen de kosten van hernieuwbare waterstofproductie en die van de SMR-methode: de onrendabele top. Hierbij ontvangen bedrijven een subsidie voor een periode van minimaal 5 en maximaal 10 jaar.

De details van de regeling en de definitieve bedragen worden na de zomer van 2024 verwacht. De openstelling voor aanvragen start kort daarna en duurt naar verwachting 2 weken. Hou onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Wat is het doel van de OWE-subsidie?

Met een budget van € 998 miljoen wil de overheid bedrijven stimuleren om te investeren in hernieuwbare waterstofproductie. Hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd met elektriciteit uit zon en wind. Om de hoeveelheid waterstof te maken die nodig is, zijn grote elektrolyse-installaties nodig. De OWE-subsidie is er om de investering in en de exploitatie van elektrolyse-installaties aantrekkelijk te maken.

Meer weten of subsidie aanvragen?

Voorbereiding is cruciaal. Gezien de tenderaard van deze regeling is het van belang om de aanvraag tijdig en zorgvuldig voor te bereiden. Geïnteresseerd of heb je vragen over de OWE-regeling? Neem dan contact op met Joost van Tongeren via 06 – 452 687 67 of gebruik ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Joost

Ook interessant