Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

23 augustus 2023, 12:00Aangepast 23 oktober 2023, 10:52

Wil je hernieuwbare (duurzame) waterstof door middel van een elektrolyser gaan produceren? Dan kun je subsidie aanvragen van de nieuwe subsidieregeling Opschaling volledig hernieuwbare Waterstofproductie via Elektrolyse (OWE).

De regeling is open in oktober 2023 en is een tenderregeling.

 

Wie kan subsidie aanvragen?

Als jouw organisatie van plan is hernieuwbare waterstof te produceren met een elektrolyser met een capaciteit tussen 0,5 en 50 megawatt, dan kun je de subsidie aanvragen.

Hoe werkt de regeling?

De OWE is een tenderregeling. Dit betekent dat alleen de hoogst scorende projecten subsidie ontvangen. De rangschikking van projecten is gebaseerd op de gevraagde subsidie in verhouding tot het inputvermogen van de elektrolyser. Projecten maken meer kans op subsidie met een lager subsidiebedrag per megawatt te realiseren elektrisch inputvermogen van de elektrolyser. Hoe lager het bedrag, hoe groter de kans op subsidie.

Twee soorten subsidies:

  • Investeringssubsidie: Deze subsidie dekt de investeringskosten van uw productie-installatie. Grote bedrijven kunnen tot 40% van de subsidiabele kosten claimen. Voor mkb’ers is het 50% subsidie. Voor kleine bedrijven zijn de subsidiabele kosten 60% van de investeringskosten.
  • Exploitatiesubsidie: Dit deel van de OWE-subsidie vergoedt het verschil tussen de kosten van hernieuwbare waterstofopwekking en die van de SMR-methode: de onrendabele top. Hierbij ontvangen bedrijven een subsidie voor een periode van minimaal 7 en maximaal 15 jaar.

De details van de regeling en de definitieve bedragen worden eind augustus 2023 verwacht. De openstelling voor aanvragen start waarschijnlijk halverwege oktober 2023 en duurt twee weken.

Wat is het doel van de OWE-subsidie?

Met een budget van € 246 miljoen wil de overheid bedrijven stimuleren om te investeren in hernieuwbare waterstofproductie. Hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd met elektriciteit uit zon en wind. Om de hoeveelheid waterstof te maken die nodig is, zijn grote elektrolyse-installaties nodig. De OWE-subsidie is er om de investering in en de exploitatie van elektrolyse-installaties aantrekkelijk te maken.

Meer weten of subsidie aanvragen?

Voorbereiding is cruciaal. Gezien de tenderaard van deze regeling is het van belang om de aanvraag tijdig en zorgvuldig voor te bereiden. Geïnteresseerd of heb je vragen over de OWE-regeling? Neem dan contact op met Maarten Wassing via 038 – 853 13 85 of gebruik ons contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Maarten

Ook interessant