Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

4 juli 2024, 16:24Aangepast 8 juli 2024, 15:47

Met Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWiM) kunnen tankstations en vervoerders subsidie aanvragen voor investeringen in waterstof. De openstelling van deze tenderregeling is vanaf maandag 15 juli tot en met vrijdag 6 september 2024.

Waterstof in mobiliteit

In Nederland is momenteel sprake van een kip-ei-situatie voor het rijden en tanken van waterstof voor vervoersmiddelen. Er zijn weinig voertuigen op waterstof omdat er weinig waterstoftankstations zijn. En aan de andere kant zijn er weinig waterstoftankstations omdat de vraag laag is. Ook heeft de relatief hoge (maar gestaag dalende) prijs van waterstof invloed op de vraag naar waterstof en daarmee in het verlengde dus ook het aanbod.  

Om deze impasse te doorbreken lanceert de overheid een nieuwe subsidieregeling; de Subsidieregeling Waterstof in Mobiliteit (SWiM).

Wie kan SWiM-subdie aanvragen?

De subsidie is bestemd voor consortia van exploitanten van tankstations en vervoersbedrijven. Ga je bijvoorbeeld een tankstation nieuw- of verbouwen die geschikt is voor waterstof ? Of ben je een vervoerdersbedrijf die voertuigen wil retrofitten tot waterstof zero-emission of nieuwe waterstofvoertuigen wil aanschaffen? Dan kom je in aanmerking voor de SWiM-subsidieregeling.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden?

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden voor tankstations en voertuigen:

Tankstations: 

  • De dagcapaciteit is minimaal 500 kg waterstof.
  • Tenminste 30% van de dagcapaciteit moet zijn gedekt door de voertuigen uit de aanvraag.
  • Voor nieuwbouw waterstoftankstations geldt dat er uiterlijk in 2036 uitsluitend hernieuwbare waterstof wordt geleverd.

Voertuigen:

  • Als een voertuig een retrofit krijgt moet het daarna als emissievrij te kwalificeren zijn.
  • Voertuigen uit de categorieën N1, N2, N3, M1, M2 en M3 zijn toegestaan.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

De subsidie voor het nieuw- of ombouwen van een waterstoftankstation bedraagt maximaal 40% van de kosten met een maximum van € 2.000.000. Voor het retrofitten of nieuw aanschaffen van waterstofvoertuigen geldt 80% van de kosten met een maximum van € 4.000.000. Het gezamenlijke maximum is € 6.000.000 per aanvraag.

Meer weten? 

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen over de SWiM-regeling? Neem dan contact op met Joost van Tongeren via 06 – 452 687 67 of maak gebruik van ons contactformulier. 

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Joost

Ook interessant