22 januari 2021, 09:45■Aangepast 5 mei 2021, 12:13
Subvention helpt ondernemers te verduurzamen en innovatie te versnellen door middel van subsidies. Dat doen we niet alleen door subsidies aan te vragen, maar ook door duurzame machines en systemen subsidiabel te krijgen. Voor innovatieve klanten adviseren wij bijvoorbeeld de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om bepaalde investeringen op te nemen op de Milieulijst of Energielijst. Een installatie voor de bewerking van kunststofrecyclaat, een nevelkoelsysteem voor de horeca en een elektrische voermengwagen zijn hier voorbeelden van.
Droger voor consumentenplastic maakt recyclaat geschikt voor hergebruik
Naast het recyclen van kunststof uit de industrie, is ook het hergebruik van consumentenplastic een belangrijke stap naar een circulaire economie. De diverse samenstelling van plastic afval van consumenten zorgt vaak voor een ongewenste geur van kunststofrecyclaat. Dit beperkt de toepassingsmogelijkheden voor het gebruik in producten. De geur reduceren met additieven, maakt het product dusdanig kostbaar dat het onverkoopbaar wordt.
Maarten Wassing, subsidieadviseur bij Subvention, hielp een ondernemer die op een milieuvriendelijke wijze de geur van het recyclaat wilde reduceren zonder toevoeging van deze onwenselijke en kostbare additieven. Het drogen van kunststofrecyclaat voorafgaand aan de verdere verwerking, heeft grote invloed op de ongewenste geur. Een investering in de innovatieve wijze van voorbewerking van post-consumer waste maakte het mogelijk het gerecyclede plastic te gebruiken in producten en de gewenste toepassingsmogelijkheden.
In 2020 verkreeg de ondernemer Milieu-investeringsaftrek voor deze investering. De RVO was zo enthousiast over de drooginstallatie dat het, in afstemming met Subvention, als specifieke bedrijfsmiddelcode op de Milieulijst van 2021 is opgenomen. Hiermee stimuleert de RVO grondstofbesparing en het sluiten van kringlopen.
Ook nevelkoelsysteem Cool-Spot vanaf 2021 op Milieulijst
Bij verse producten blijkt het lastig om de temperatuur langer dan twee uur onder de 7ºC te houden met gangbare koelmethodes zoals koelplaten, drop-in koeling of crushed ijs. Het gevolg is dat vers voedsel na twee uur weggegooid moet worden. Voedselverspilling is in Europa verantwoordelijk voor 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen door menselijke activiteit.
Cool-Spot is een koelsysteem voor de horeca dat zorgt voor een deken van koude lucht door ultraschoon en fijn verneveld vocht. Dat zorgt voor een constante temperatuur tussen 2 en 7˚C op het werkblad. Het maakt voedingsmiddelen langer houdbaar en voorkomt voedselverspilling.
In samenspraak met Cool-Spot deed Frank Waleczek, directeur bij Subvention, een succesvol voorstel bij de RVO voor de opname van het Cool-Spot koelsysteem op de Milieulijst. Dit betekent dat bevochtigingsapparatuur voor verse voedingsmiddelen in de horeca vanaf 2021 in aanmerking komt voor 27% Milieu-investeringsaftrek (MIA) en een vrije afschrijving (75% Vamil).
Subsidie voor koper én maker elektrische voermengwagen
In 2019 hielp Marco Laarman, subsidieadviseur bij Subvention, Reesink Agri al om hun getrokken elektrische voermengwagen subsidiabel te krijgen. Met een dergelijke voerwagen mengen veehouders verschillende soorten veevoer tot een gebalanceerd rantsoen voor hun dieren.
De milieuwinst van het elektrische alternatief voor een gangbare voermengwagen (die aangedreven wordt door een tractor op diesel), is 85% minder fijnstof en dieselverbruik. Een elektrische aandrijving heeft namelijk een hoger rendement (circa 92%) dan een aandrijflijn met dieselmotor (25 tot 45%). Bij een normaal dieselverbruik van 16 liter per dag, komt de besparing uit op 16.000 kg CO2 per jaar. Ten slotte wordt ook de geluidsproductie flink beperkt.
Bij de ontwikkeling van de voermengwagen hielp Subvention eerder al door succesvol de innovatiesubsidie WBSO voor Reesink Agri aan te vragen.
Meer info over jouw subsidiemogelijkheden?
Ben je benieuwd naar jouw subsidiemogelijkheden voor een investering in een dergelijke installatie? Of denk je dat jouw machine, installatie of systeem ook een plek op de Milieulijst verdient? Neem dan contact op met Maarten Wassing via 038 – 853 13 85 of Frank Waleczek via 053 – 434 85 12 of maak gebruik van het contactformulier.