Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

Kom in contact met ons

Krachtig subsidieadvies

22 mei 2024, 13:30Aangepast 27 mei 2024, 13:52

Als subsidieadviseurs kijken wij vaak mee in de CAPEX (Capital Expenses) of de investeringsbegroting van onze klanten om de subsidiekansen in beeld te krijgen. Energiebesparing is daarbij altijd een belangrijk thema. Een voor de hand liggend voorbeeld is energiebesparing door de investering in efficiëntere verwarming of koeling. Maar lang niet altijd ligt een energiebesparing zo voor het oprapen. Wij kijken daarom altijd verder dan jouw eigen organisatie: want ook wanneer de energiebesparing niet binnen de eigen onderneming plaatsvindt, zijn er subsidiekansen!

Investering met energiebesparing?

Een onderneming met de investering in een warmtepomp een verwarmingsproces efficiënter maakt, bespaart direct energie. De investerende onderneming komt daardoor in aanmerking voor subsidie.

Meestal is het bepalen van een energiebesparing complexer. Bijvoorbeeld wanneer een onderneming investeert in een efficiënte en hightech drooginstallatie. De installatie kan binnen de onderneming juist méér energie kosten. Subsidiekansen lijken dan uitgesloten. Terwijl dezelfde installatie een veel droger product oplevert waardoor er verderop in de keten juist energie bespaard wordt! De afnemers en verwerkers van dit product hebben veel profijt van het drogere product. Vaak beschikken verwerkers namelijk over veel minder efficiënte installaties, waardoor de energiebesparing relatief gezien nog groter is.

Subsidie als beloning voor energiebesparing in de keten

In de hierboven beschreven situatie wordt er in de gehele keten energie bespaard. Het is mogelijk voor de investerende onderneming om daarvoor subsidie te ontvangen. Ondanks dat het op het eerste oog tot een hoger energieverbruik leidt bij de investerende partij.

Wij kijken daarom altijd verder dan jouw eigen organisatie om optimaal gebruik te maken van subsidies. Onlangs realiseerden wij een dergelijke subsidie voor een van onze klanten. Het ging in dit geval om de Energie-investeringsaftrek.

Wat is de Energie-investeringsaftrek?

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale stimulering voor zakelijke investeringen in energiezuinige technieken en duurzame energie. Voor investeringen die op de Energielijst staan, is het netto subsidievoordeel ruim 10% in 2024.

De Energielijst bevat alle subsidiabele investeringen, denk daarbij aan elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties voor:

  • Verwarming
  • Ventileren
  • Koelen/vriezen
  • Drogen/bevochtigen
  • Klimaatbeheersing
  • Energiehergebruik/warmteterugwinning
  • Aandrijven
  • Duurzame energieopwekking

Daarnaast komen ook investeringen die niet op de lijst staan maar wel energie besparen, in aanmerking voor investeringsaftrek. Subvention heeft veel ervaring met subsidieaanvragen voor bijzondere investeringen onder de generieke code.

Kan mijn bedrijf ook subsidie krijgen?

Wil je weten of jouw bedrijf of investering in aanmerking komt voor subsidie? Neem vrijblijvend contact op met Harro Kisteman via 038 – 853 13 85 of maak gebruik van het contactformulier.

Deel deze pagina op:
Stel je vraag aan Harro

Ook interessant